9 Eylül’de erken seçim mi?

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in de destek verdiği, CHP ve MHP’nin “Mart’ta erken seçim yapılsın, Cumhurbaşkanını yenilenen parlamento seçsin” formülü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlı karşı çıkışıyla öldü

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in de destek verdiği, CHP ve MHP’nin “Mart’ta erken seçim yapılsın, Cumhurbaşkanını yenilenen parlamento seçsin” formülü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlı karşı çıkışıyla öldü.

Artık bu imkansız ama erken seçim gündemden düşmüş değil. Cumhurbaşkanlığı seçiminin hemen ardından erken seçime gidilmesi kuvvetle muhtemel.

AKP kurmaylarının kafalarında henüz netleşmemiş bir erken seçim formülü var; Cumhurbaşkanlığı seçiminden hemen sonra düğmeye basıp, hiç vakit kaybetmeden seçime gitmek. Bunun AKP açısından da ülke çıkarları ve özellikle de ekonomi açısından yararlı olabileceği öngörülüyor. Bir kere AKP, kendi içinden ve muhtemelen genel başkanını cumhurbaşkanı seçtirmiş olmanın rüzgarı ile seçime girip oyunu daha da arttırabileceğini düşünüyor.

Ayrıca cumhurbaşkanlığı seçiminin yaratabileceği olası gerilimlerin Kasım ayına kadar estireceği sert rüzgarların, ekonomiyi olumsuz etkileyebileceği, piyasaları bozabileceği ve ülke çapında doğacak kamplaşma ve kutuplaşmaların AKP’ye zarar verebileceği de yine bu hesaplar içinde dikkate alınıyor.

Dün Kanal 7’deki “Başkent Kulisi” programında sorularımızı yanıtlayan Devlet Bakanı Ali Babacan ile program öncesi ve sonrasında sohbet ederken, konu erken seçime de geldi. Babacan’ın, “Cumhurbaşkanını seçtikten sonra erken seçim kararı alacağız” gibi bir ifadesi olmadı. Ortadan yanıtlar verdi. Ancak benim edindiğim izlenim o ki, Babacan da 4 Kasım’a kadar beklememek gerektiğini düşünüyor.

Seçimi birkaç ay öne çekmenin, AKP’nin “beş yıllık anayasal süreyi dolduracağız” iddiasını da zayıflatmayacağını,Türkiye’ye bir şey kaybettirmeyeceğini, aksine kazandıracağını hesaplıyor.

Örneğin, seçim normal zamanında yapılırsa, Türkiye 2008’e bütçesiz girecek. Üç aylık bir geçici bütçe yapılacak, normal bütçe Nisan ayını bulacak. Bu gibi teknik aksamaları önlemek için dahi seçimin iki ay öne alınması faydalı olabilir görüşünde Babacan.

Bir başka nokta da cumhurbaşkanı seçiminden sonra ülkenin artık iyice seçim havasına girecek olması; parlamentonun fiilen tatile girmesi. Ülkenin gündeminin iyice milletvekili genel seçimine kilitlenmesi. Siyasi tansiyonun giderek yükselmesi ve bunun da ekonomi üzerinde şu veya bu ölçüde yaratabileceği olumsuz etkiler.

İşte bu etkileri asgariye indirebilmek ve zaman kazanmak için seçimin birkaç ay öne çekilmesi 16 Mayıs’tan itibaren her an gündeme gelebilir.

Bu konuda şimdiden bazı zihin egzersizlerinin yapılmakta olduğu biliniyor. Hatta kulislerde erken seçim tarihleri bile konuşuluyor.

Tarih konusunda iki görüş var. Biririncisi, “baskın seçim”. Muhalefetin cumhurbaşkanlığı seçim şokunu üzerinden atamadan, özellikle bazı küçük sağ partiler arasında şu anda ön görüşmeleri yapılmakta olan birleşme, seçim ittifakı projelerinin sonuçlanmasına izin vermeden, Mayıs ayı ortalarında seçim kararı almak ve seçim sürecini de 90 günden 60 güne çekerek, 22 veya 29 Temmuz’da seçim yapmak.

İkinci tarih ise 9 Eylül. Deniliyor ki; “13 Eylül’de Ramazan başlıyacak. Ramazan ayında seçim olmaz. Onun için en uygun tarih 9 Eylül Pazar günü...” Tabii kavurucu yaz sıcaklarında seçim kampanyası yürütmenin zorluğu da ayrı bir sorun...

DİĞER YENİ YAZILAR