367 tartışması ve AKP’nin ilk tur hesabı...

Hukukçuları da ikiye bölen cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk iki turunda Meclis toplantı yeter sayısı ile ilgili tartışma devam ediyor

Haberin Devamı

Hukukçuları da ikiye bölen cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk iki turunda Meclis toplantı yeter sayısı ile ilgili tartışma devam ediyor.

Ana muhalefet partisi CHP ısrarlı ve iddialı; AKP’yi tehdit ediyor:

“Uzlaşma sağlamadan seçime giderseniz, biz oylamaya katılmayız ve ilk iki turda Meclis 367’nin altında bir sayı ile toplanırsa Anayasa Mahkemesi’ne gideriz. Anayasa Mahkemesi seçimi iptal eder ve Türkiye erken seçime gider...”

AKP’li Anayasa Komisyonu Başkanı, Anayasa Profesörü Burhan Kuzu, “yanlış yoldasınız” diye yanıt veriyor CHP’ye:

“367 rakamı bir karar nisabıdır, toplantı nisabı değildir. Toplantı nisabı sadece 184’tür Anayasa’da. Bu bakımdan iddianın tutar hiçbir tarafı yok...”

İddianın tutar tarafı var ya da yok. Buna eğer götürülebilirse Anayasa Mahkemesi karar verecek. Ancak bu sorun iktidar partisince her ne kadar ciddiye alınmıyormuş gibi gözükse de bir süreden beri onların da zaman zaman, “Ya Anayasa Mahkemesi siyasi bir karar verecek olursa” diye kafalarına soru işaretleri takılmıyor değil.

Ancak son günlerde AKP’de cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda daha rahat bir hava var.

Bu konuda dün bazı AKP’lilerle görüştüm. 367 tartışmalarının hiçbir sonuç vermeyeceğini, bu tartışmanın hiçbir hukuki geçerliliği olmadığını söylüyorlar.

Ve hemen ardından şunu da eklemeyi ihmal etmiyor AKP’liler:

“İlk iki turun 367’den daha az milletvekili ile yapılacağını kim nereden biliyor? Belki de Meclis çok daha yüksek bir sayı ile toplanır. O zaman ne diyecek CHP?”

Tabii ki öyle olursa CHP’nin diyeceği bir şey olmaz. Ama 367 sayısı nasıl bulunacak.

Hesap basit. AKP’nin 354 milletvekili var. Eksiksiz katılım olduğunda geriye 13 eksik kalıyor, kritik 367 rakamını bulabilmek için.

Konuştuğumuz AKP’nin etkili isimlerinden biri, “Anayasal açıdan ihtiyaç olduğunu düşünmüyoruz. Ama eğer istenirse her yerden tamamlanır bu sayı. 13 değil daha fazlası da olur” diyor.

CHP’nin tam kadro toplantıya girmeyeceği varsayıldığında geriye 21 milletvekili olan ANAP, 4 milletvekilli DYP ve bağımsızlar kalıyor. Yani AKP ve CHP dışında Meclis’te 37 milletvekili daha var.

Ve son günlerde özellikle ANAP milletvekillerinden gelen bazı açıklamalar dikkat çekici; “Biz niye CHP’nin peşine takılacağız” diyorlar.

İşte AKP’lilerin rahatlığı da buradan kaynaklanıyor. “Eğer istersek ANAP’lıların en az yarısı bizimle birlikte hareket eder” diyorlar. Bağımsızlardan da umutlular.

Cumhurbaşkanlığı seçimi turlarının başlamasına daha 50 gün var. Bu, Türk siyasetinde çok uzun süre. O zamana kadar çok şey değişebilir. Hatta öyle şeyler olabilir ki, Tayyip Erdoğan aday olur ve sürpriz bir biçimde ilk turda 367 oy alıp seçilebilir de.

Erdoğan’ın da yakın çevrenin de gönlünden geçen elbette bu. Bir ilki daha gerçekleştirip ilk turda üçte iki çoğunlukla seçilmek ve bütün tartışmaları tek hamlede bitirmek. Zor ama bugünkü parlamento tablosuna bakıldığında imkansız da değil...

DİĞER YENİ YAZILAR