26 Nisan saat 23:59’da ne olacak?

Herkes dayatmayla değil, uzlaşmayla seçilsin diyor ama o uzlaşma pek de kolay olacak gibi değil. İktidar ile muhalefet arasındaki gerilim günden güne yükseliyor

Haberin Devamı

Herkes dayatmayla değil, uzlaşmayla seçilsin diyor ama o uzlaşma pek de kolay olacak gibi değil. İktidar ile muhalefet arasındaki gerilim günden güne yükseliyor. AKP ile CHP arasında her gün yeni bir polemik konusu çıkıyor ve ortamı yumuşatmak bir yana her iki partinin genel başkanları da bugüne kadar olmadık biçimde birbirlerine karşı sert, ağır, hatta suçlayıcı ifadeler kullanıyorlar. Uzlaşma beklentisi olmayacak iş.

Görünen o ki Cumhurbaşkanlığı seçiminde Tayyip Erdoğan ne derse o olacak. Kişisel tahminim, ki siyasi kulislerdeki ağırlıklı beklenti de o yönde, Tayyip Erdoğan aday olacak ve seçilecek. Zayıf bir ihtimal, son anda aday olmaktan vazgeçecek ve kendisinin belirleyeceği bir AKP milletvekilini aday tayin edecek. CHP’ye “buyurun uzlaşalım” diyecek.

Bu arada önümüzdeki yaklaşık 3,5 aylık süre boyunca Türkiye cumhurbaşkanlığı meselesini tartışmaya devam edecek. Erdoğan aday olacak mı, olmayacak mı tartışmaları üzerinden papatya falı açılacak.

Erdoğan’ın aday olup olmayacağı kendi ifadesiyle 16 Nisan’da belli olacak. Herkes şu anda 16 Nisan’a kilitlenmiş durumda ama o gün de durum netlik kazanmayacak. Çünkü 16 Nisan’da 10 günlük adaylık başvuruları süresi başlayacak. Ve Tayyip Erdoğan’ın aday olup olmayacağı da 26 Nisan günü geceyarısına bir kala yani saat 23:59’da kesinlik kazanacak.

İşte o kritik saate kadar da Türkiye, Erdoğan’ın aday olup olmayacağını, muhalefet partilerinin seçimi boykot edip etmeyeceklerini, cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk iki turunda da “Meclis’in toplantı yeter sayısı 184 mü olmalı yoksa bazı anayasa hukukçuların iddia ettiği gibi 367 mi olmalı” yı tartışmaya devam edecek.

27 Nisan’dan itibaren ise çok daha gerilimli bir sürece girecek Türkiye. Hukuki değil ama siyasi meşruiyet tartışmaları, laiklik gerilimleri muhtemelen iyice tırmanacak.

Ancak sonuç değişmeyecek. Tayyip Erdoğan 26 Nisan geceyarısı ne derse o olacak; ya kendisi Cumhurbaşkanı seçilecek ya da göstereceği aday.

Bu seçim de büyük olasılıkla 3 Mayıs günü tamamlanacak.

MAYIS’TA SEÇİM KABİNESİ
Sonrasında ise yeni hükümet ve genel seçim hazırlıkları başlayacak. Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı seçilirse Başbakanlığı Abdullah Gül üstlenecek ve en geç bir ay içinde de partinin olağanüstü kurultayını toplayarak genel başkan seçilecek Gül. Ardından da yeni hükümet kurulacak.

Dört yılı aşkın AKP iktidarı döneminde iki başbakan görev yaptı (Abdullah Gül ve Tayyip Erdoğan) ama Türkiye en istikrarlı bakanlar kurulunu bu dönemde yaşadı. Başbakan değişikliğine karşın kabinede değişen bakan sayısı sadece altı.

1970’lerden beri hiçbir kabine bu kadar istikrarlı kalmamıştı.

Tayyip Erdoğan Başbakan olduktan sonra bütün beklentilere karşın Abdullah Gül kabinesinde köklü bir değişikliğe gitmedi. Dört yılı aşkın sürede değişen bakan sayısı sadece 6. Ancak artık koşullar değişiyor. Bir kere içinde bulunduğumuz yıl seçim yılı. Bu yıl iki kritik seçim var gündemde. Önce cumhurbaşkanlığı ardından da milletvekili genel seçimi. Erdoğan cumhurbaşkanı olmasa dahi muhtemelen kabinede seçime, seçim kampanyasına dönük kapsamlı bir revizyona gidecek.

DİĞER YENİ YAZILAR