12 firenin anlamı...

Haberin Devamı

Anayasa değişikliğinin ikinci tur oylamaları sırasında Meclis’te ilk sürpriz gelişme dün yaşandı. AKP’nin üç temel konu üzerine kurguladığı anayasa değişikliğinin en kritik maddelerinden biri düştü.

Bu durum kuşku yok ki AKP açısından büyük şok. Bazı kritik maddelerin 330 oyu bulamayacağı baştan beri konuşuluyor, AKP’nin fire sayısının ikinci turda artabileceği iddia ediliyordu. Ancak AKP kurmayları bu iddiaları reddediyor ve fire sayısının “bir elin parmaklarını aşmayacağı”ndan emin görünüyordu.

Fakat, siyasi partiler hakkında kapatma davası açılabilmesini Meclis iznine bağlayan 8. madde 327 kabul oyu alabildi.

Bu, muhalefetin itiraz ettiği üç temel maddeden biriydi.

Bu maddede AKP’nin hesabı tutmadı. Hesap iki yönden şaştı. Birincisi parti içindeki fire sayısı 10’u aştı. İkincisi ise firelerin, bağımsızlar ve BDP’lilerin desteği ile telafi edilebileceği beklentisi gerçekleşmedi.

Muhalefetin “AKP gizli oylamada fire verir, kritik maddeler düşebilir” hesabı ise en azından şimdilik tutmuş gibi gözüküyor.

Şimdi gözler kalan tartışmalı iki konuda. Yani Anayasa Mahkemesi ile HSYK (Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu)’nun oluşumu, üyelerinin seçimi ve görevleri ile ilgili maddelerde.

Acaba 8. maddede 12’ye ulaşan AKP’deki fire sayısı diğer iki kritik maddede ne olacak? Artacak mı, azalacak mı?

Yani parti kapatmalarının Meclis iznine bağlanmasına itiraz eden 12 AKP’li milletvekilinin tümü Anayasa Mahkemesi ve HSYK’nın yapısının değiştirilmesine de itiraz edecek mi?

Etmeyebilirler...

Çünkü, 8. maddeye itiraz büyük ölçüde milliyetçi duyarlılıktan kaynaklanıyor. En azından AKP kurmaylarının tespiti ve umudu bu yönde.

Muhalefetin umudu ve hesabı ise aksi yönde. Eğer diğer iki kritik madde de paketten düşerse paketin tümüne muhalefet de evet oyu verebilir. Bu durumda paketin maddeleri 367’den az, ama tümü 367’nin üstünde oy alırsa ne olacak? Değişiklik yürürlüğe girecek mi yoksa sonuç yine referandumda mı kesinleşecek? Bu nokta tartışmalı. Ama o zaman en azından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eli rahatlayacak. Ayrıca Anayasa Mahkemesi de kendilerine iş düşmeyeceği için derin bir nefes alacak.

Referandum kampanyası da çok sakin geçecek ve değişiklik yüksek bir kabul oyu alabilecek.

Bu tabii ki muhalefetin işine yarayacak.

Ama öte yandan AKP de bundan sonra işi daha sıkı tutacak. Özellikle de HSYK ve Anayasa Mahkemesi ile ilgili hükümlerde sürpriz yaşanmaması için her türlü tedbiri alacak. Fireci milletvekilleri üzerindeki markaj sıkılaştırılacak.

Anayasa paketi üzerindeki oylamalar tamamlanıncaya kadar dünkü gelişme üzerinde durmayacak AKP yönetimi, ama ya sonra?

Sonrasında parti içinde hafif şiddette de olsa bir deprem yaşanma ihtimali yüksek. Muhtemelen bazı milletvekilleri ile yollar ayrılacak.

DİĞER YENİ YAZILAR