11. Cumhurbaşkanı’nı yoğun imza mesaisi bekliyor

Görüşmeleri dün tamamlanan 2007 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Yasası’nın kabul edilmesiyle birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yeni bir süreç başlıyor

Haberin Devamı

Görüşmeleri dün tamamlanan 2007 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Yasası’nın kabul edilmesiyle birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yeni bir süreç başlıyor.

Bu süreç cumhurbaşkanı seçimi sürecidir...

“Daha 5 ay var, tartışmalar çok erken başladı. Meclis her zamanki gibi yüksek kaliteli çalışma temposunu sürdürecek” diye iktidar kanadından itiraz gelebilir. Ama, AKP milletvekillerinin de bir süredir kafaları 16 Nisan günü belli olacak olan cumhurbaşkanı adayı ile meşgul.

Meclis elbette Nisan 2007’ye kadar tatile girmiyor, yılbaşı ve bayram tatilinin ardından çalışmalarını elbette sürdürecek. Ama, artık bu, düşük profilli, günü kurtarmaya dönük bir hal alacak. Önümüzdeki süreçte öyle reform niteliğinde yasa düzenlemesi beklenmemeli.

Türkiye’nin gündeminde aslında çok önemli düzenlemeler var. Örneğin AB ile ilişkilerde sorun yaratan içerde de zaman zaman havayı bozan Ceza Yasası’nın meşhur 301. maddesi. Yazarların, aydınların tepesinde demoklesin kılıcı gibi sallanan bu maddede değişiklik yapılması gereği ortada. Ama artık bir başka bahara.

Başka bahara kalan diğer bir kritik düzenleme de Anayasa Mahkemesi’nin bazı maddelerinin iptali sonucu hükümetin uygulamayı 6 ay ertelemeyi kararlaştırdığı Sosyal Güvenlik Reformu.

Sosyal Güvenlik Reformu da Mayıs sonrasına kalacak. Ki, aslında sosyal güvenlik reformu hem IMF hem de Dünya Bankası’na verilen taahhütler gereği olmazsa olmaz ön koşul niteliğindeydi. Çıkarılması zorunluydu. Ve bazı maddeleri Meclis’ten son derece tartışmalı biçimde geçen bu yasanın uygulanması, daha doğrusu seçim yılında uygulanması konusunda hükümette ve AKP’de ciddi kaygı olduğu da biliniyordu. Örneğin emekli olduktan sonra serbest çalışanlardan asgari ücretin yüzde 33.5’i tutarında sosyal güvenlik destek primi kesilmesi, emeklilere düşük maaş artışı gibi maddeler ciddi sorundu. Ve Anayasa Mahkemesi iptal kararıyla bir anlamda hükümetin imdadına yetişti.

Aksi takdirde hükümet bu maddelerin uygulanmasının bir yıl ertelenmesi yönünde iki maddelik bir yasa hazırlığı yapıyordu. Bu dertten de geniş kesimlerden seçim yılında gelecek tepkiden de kurtulmuş oldu hükümet...

Şimdilik yasa 6 ay ertelenecek ama 6 ay sonra yürürlüğe gireceği de kuşkulu. Muhtemelen seçim sonrasına kalacak Sosyal Güvenlik Reformu.

ATAMA FIRTINASI YAŞANACAK
Cumhurbaşkanlığı seçimini bekleyecek olan sadece yasal düzenlemeler değil. Bürokrasideki bazı kritik atamalar da bekleyecek. Bazı kurumlardaki vekalet süresi biraz daha uzayacak.

Örneğin bir yılı aşan bir süredir vekaleten idare edilen TRT Kurumu. 16 Kasım’da Doğan Cansızlar’ın görev süresinin dolması ile boşalan Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığı, Merkez Bankası’nda boş bulunan başkan yardımcılığı.

TRT Genel Müdürlüğü için gönderilen kararnameleri Cumhurbaşkanı Sezer geri çevirdi. Ancak SPK Başkanlığı için hükümet henüz kendi içinde bile aday belirlemiş değil. Acele de edilmiyor.

Bu kritik atamalar konusunda hükümet 16 Mayıs sabahını, yani cumhurbaşkanını bekliyor. Bir süre önce bu konuda sohbet ettiğimiz bir AKP’li, “Nasıl olsa Cumhurbaşkanı kimi göndersek bir kulp bulup geri çeviriyor. Bu durumda biz de yeni Cumhurbaşkanı’nı bekleriz” demişti.

Gerçekten bugün bürokrasinin tepe noktalarında Sezer kararnamesini onaylamadığı için yüzlerce koltukta vekiller oturuyor. Bir de boş olanlar var. O yüzden 11. Cumhurbaşkanını yoğun bir imza mesaisi bekliyor. Bürokrasiyi de atama fırtınası...

DİĞER YENİ YAZILAR