“11. Cumhurbaşkanı Erdoğan”

Tüm itirazlara, engelleme çabalarına rağmen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çankaya yolunda önemli mesafe katetmiş durumda

Haberin Devamı

Tüm itirazlara, engelleme çabalarına rağmen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çankaya yolunda önemli mesafe katetmiş durumda.

Önce Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun, ardından da TÜSİAD Başkanları Mustafa Koç ve Ömer Sabancı’nın açıklamaları Erdoğan’ı rahatlatırken, erken seçim isteyen cephenin elini oldukça zayıflattı.

CHP ve MHP’nin, Mart veya Nisan ayında erken seçim yapılması, cumhurbaşkanını yeni parlamentonun seçmesi yönündeki talepleri belki bir süre daha devam edecek ama artık bu tartışmadan sonuç çıkması ihtimali çok zayıf görünüyor.

Çünkü Deniz Baykal’ın büyük umut bağladığı sivil toplumun sermaye kesimi örgütlerinin desteği, erken seçim yönünde değil, aksine Erdoğan’ın dayattığı zamanında seçim yönünde oldu. Bu durum Erdoğan’ı çok rahatlattı.

“Cumhurbaşkanı uzlaşmayla seçilsin” çağrısı da Erdoğan’ı rahatsız etmiyor. O da öteden beri, “Parti grubumuzla, Meclis’le, sivil toplum örgütleriyle ve toplumla mutabakat arayacağız” diyordu.

Başbakan aynı şeyi söylemeye devam ediyor, hatta “Parlamento dışından birisi de olabilir” diyor ilk kez.

Gerçekten olabilir mi, yoksa Başbakan gerilimi düşürmek için mi bunu ortaya attı?İkinci şık daha akla yakın. Ama 2007’nin ilk 4-5 aylık süresinde tartışmaya yeni bir boyut ekliyor Erdoğan bu sözüyle.

Şimdi tartışmacılara yeni konu çıktı. “Parlamento dışından kim olabilir?” sorusuna yanıt aranacak. Yargıtay eski başkanlarından biri mi olur, iş dünyasından birisi mi olur, yoksa parlamento dışında kalmış, deneyimli, akil siyasetçilerden biri mi?

Örneğin Korkut Özal...

Bunlar önümüzdeki haftalarda çok tartışılacak, konuşulacak, siyaset kulislerinde isimler üzerinden pek çok spekülasyon üretilecek.

Ama hepsi o kadar. Gündem yokluğunda gündem oluşturulmaya çalışılacak, 15 Nisan 2007’ye kadar boş laf üretilecek...

Aslında bugün AKP’de Erdoğan’a yakın veya uzak kime sorarsanız sorun aynı yanıtı alırsınız: “Cumhurbaşkanını bu parlamento, bu parlamento içinden ve AKP Grubundan birini seçecek...”

Dün Kanal 7’nin “Başkent Kulisi” programına katılan Devlet Bakanı Beşir Atalay da konuyu partinin resmi kurullarında henüz değerlendirmediklerini söylüyor ve ekliyor: “Benim kanaatimi soruyorsanız, Cumhurbaşkanı’nın Meclis içinden olmasını çok önemli görüyorum. Toplumun seçtiği bir parlamento, dolayısıyla cumhurbaşkanının da Meclis içinden olmasını ben tercih ediyorum, önemli görüyorum...”

Aslında bütün AKP’lilerin görüşü bu yönde.

“Parlamento dışından da olabilir” dese de, Başbakan Erdoğan’ın gerçek görüşü de böyle.

11. Cumhurbaşkanı bugünkü parlamentonun içinden çıkacak. Çok yüksek ihtimalle AKP’nin yetkili kurulları, Tayyip Erdoğan’ı işaret edecek ve “uzlaşma” da onun üzerinde aranacak.

Bugünün kuvvetli senaryosu bu.

Erdoğan’ın tayin edeceği bir AKP milletvekilinin cumhurbaşkanı seçilmesi ise çok zayıf da olsa kriz ihtimaline karşı yedek senaryo...

DİĞER YENİ YAZILAR