Sanatçı Handan Figen yarattığı teknikle, “Su akar yolunu bulur”misali suyu kendi doğasına bırakıp, ortaya çıkacak lekeyi tesadüflerin ellerine emanet ediyor.
15 Ocak’ta, Sanatorium Galeri’de ikinci kişisel sergisini açan genç sanatçı Handan Figen’in eserleri şaşırtıcı şekilde etkileyici. Lyon’da çalışmalarını sürdüren Figen’in sulu boya ve kara kalem tekniği ile ürettiği eserleri, genellikle doğa ve insan kavramı üzerine yoğunlaşıyor. Kağıt üzerine akıtılan boya ve su ile, tamamen rastlantısal olarak ortaya çıkan şekillerden ilham alarak kara kalem ile tamamladığı resimlerinde sanatçının imge dünyasından çıka gelen insan veya hayvan figürleri, eserlerin en can alıcı noktası. Suda dağılan bu renk bloklarına, sanatçının bilinç dışı dünyasından aktardığı çizimleri, renklerin kendileri kadar hayranlık uyandırıcı. Bu imgeler bize aynı zamanda sanatçının çevresine olan duyarlılığını gösteriyor. Eserlere daha detaylı bir şekilde bakıldığında renkler ve çizimlerin birlikteliğinden oluşan gerçek üstü formları görmek mümkün.
“Su akar yolunu bulur” misali sanatçı suyu kendi doğasına bırakıp, ortaya çıkacak lekeyi tesadüflerin ellerine emanet eder. Figen yarattığı bu teknikle, izleyicinin hayal dünyasını olabildiğince zorlamayı amaçlıyor. Kompozisyonlarında sıklıkla karşılaştığımız insan ve hayvan figürleri de onun kozmoloji evren bilimeolan yoğun ilgisini bizlere gösteriyor.
Mekanın alt katında yer alan, sulu boya ve renkli mürekkeple oluşturduğu lekelere, kara kalem tekniği ile müdahale ettiği her bir çalışmanın başlangıç noktasını ve yapım aşamalarını gösteren videoyu da, izleyenler adına oldukça açıklayıcı buldum.
Figen’in ilgi çekici resimlerinin yanı sıra sergideki en çarpıcı eser, hiç kuşkusuz sık ve dikey olarak tavandan zemine kadar inen iplerden oluşan “Çile” isimli yerleştirmesiydi. Bu üç boyutlu çizgilerin arasında beliren koridorda dolaşırken, mekanın tüm yoğunluğunu ve ağırlığını sırtımda hissediyor gibiydim. O an adeta zaman katmanlarının arasında kaybolmuştum. Figen, çizimlerinden yola çıkarak kurguladığı bu eseriyle, problemleri çözmek yerine var olan problemlere dikkat çekmeyi ve aydınlığa ulaşabilmek için sabırla beklemeyi öneriyor. Deneysel sanat alanında güzel bir örnek olduğunu düşündüğüm bu eser kesinlikle izleyene farklı bir tecrübe yaşatıyor.
Farklı teknikler
Parsons Paris Tasarım ve Sanat Okulu’nda eğitimini tamamlamış olan sanatçı, resim, çizim, heykel, seramik, gravür, illüstrasyon, litoğrafi ve fotoğraf gibi pek çok farklı disiplinde eserler üretmiş. Figen’in işleri, daha çok kimlik arayışı, sanat tarihi, aile ve yuva kavramları, tesadüfi ve kendiliğinden beliren lekeler üzerine yoğunlaşıyor. Son zamanlarda gezdiklerim arasında çok başarılı bulduğum, genç sanatçımız Figen’in “Tesadüf Eseri” isimli kişisel sergisi 14 Şubat 2015 tarihine kadar Sanatorium Galeri’de izleyenlerini bekliyor olacak.