Şubat ayında galerilerin programları yine dopdolu. Sanat rotanızı planlamadan önce İstanbul’da bu ay öne çıkan sergiler listeme bir göz atın derim.
Yerli kavramsal sanatın avangart isimleriyle her daim heyecan verici sergiler önümüze süren Ariel Sanat’ta Selim Birsel, Ayşe Erkmen ve Özlem Günyol & Mustafa Kunt birleşiminden doğan harika bir sergi sizi bekliyor. Marcel Duchamp’ın 1918 tarihli son tuval çalışmasından ilhamla teması oluşturulan “Tum’arcel” isimli sergi, Selim Birsel’in kemik ve metal şişlerle mekanı adeta kuşattığı enstalasyonuyla açılışı yapıyor. Bu çarpıcı görsellikteki işi izlerken, zihnimde derinleşen anlamlarını çözmeye daldım. Bölünmüş bir harita, el yordamıyla birbirine tutturulmuş kırılgan bağlar, bireyi çevreleyen keskin sınırlar gibi pek çok “ayrıştırıcı“ unsurun ne kadar yakınımızda olduğunu tekrar hatırladım. Ayşe Erkmen’in renkli şapkalardan oluşan duvar yerleştirmesi, taşıdığı duygusal zıtlıkla yerdeki işi çok iyi tamamlamış. 4 Mart’a kadar devam edecek bu sergiyi görmeden geçmeyin.
Minyatür geleneğinden şehir tasvirleri...
Nişantaşı hattındayken 44A Sanat Galerisi’ndeki “Omelas’ı Bırakıp Gidenler” sergisi de görülmeye değer. Küratörlüğünü Özlem Ünsal ve Gülben Çapan’ın üstlendiği sergi, Ursula K. LeGuin’in aynı isimli kısa hikayesinden yola çıkıyor. Minyatür geleneğinin izleriyle kendi şehir tasvirini yapan Murat Morova, Omelas’tan gidenleri yalın desen dili ve heykelsi yüzey kullanımıyla betimleyen Erdağ Aksel, hikayedeki çocuk kurbanı can alıcı bir görsellikle önümüze koyan Berat Işık bana göre serginin en etkileyici isimleri. 5 Mart’a dek vaktiniz var.
Tophane-Karaköy bölgesine geldiğimizde sıra dışı sanat mekanı MARSİstanbul’daki “Benim Adım Yabancı“ isimli sergiye mutlaka uğramalı. Film, video, fotoğraf, kolaj ve yerleştirme işleriyle bilinen Cana Bilir Meier, kişisel geçmişinin izlerini taşıyan, arşivsel malzemelerden yararlanarak ortaya koyduğu belgesel niteliğinde ama oldukça dokunaklı video ve ses kayıtlarını izleyiciyle buluşturuyor. Göçmen bir ailenin anılarına tanıklık etmek isteyenler 25 Şubat’a dek sergiyi görebilir.
Görünenin ötesine ışık tutan çalışmalar
Karaköy’deki Kasa Galeri’de, Uluslararası 18’inci Avrupa ve Akdeniz Genç Sanatçılar Bienali’nde Türkiye’yi temsile hak kazanmış iki genç ismin bienalde sergilenecek çalışmalarını önceden görme fırsatı sizi bekliyor. Berna Tonyalı’nın izleyiciyi çok katmanlı okumalara sürükleyen “Yansıma” isimli yerleştirmesi ve Akın Güreş’in yıkım, yeniden yaratım, geçmiş, anı, bellek temalı desenlerinden etkilenmemek mümkün değil. 8 Mart’a kadar mutlaka görülmeli.
Art Sümer’in ev sahipliği yaptığı “Kozmik Masal” isimli sergisinde Onur Gülfidan, “hakikat ötesi” kavramından hareketle, günümüz siyasi ve toplumsal koşullarında popülizmle sembolleşmiş figürleri resimlerine malzeme yapıyor. Kompozisyonlarındaki nostaljik atmosfere, bağlamından koparılmış fenomenleri dahil eden sanatçının hiciv dolu sergisi 4 Mart’a kadar ziyarete açık.
Mixer’de devam eden “Gözlemlenir Gerçekler” isimli grup sergisi, gerçeklik algısı ve göreceliliği fikri üzerinden beş sanatçının işlerini bir araya getiriyor. Hazır nesnelerden oluşan yerleştirmesinde kurguladığı denge oyunlarıyla görünenin ötesine ışık tutan Irmak Canevi ve ölçen ve ölçülen arasındaki ilişkiyi kavramsal bir yolla ele alan videosuyla Ezgi Tok, beğenimi kazandı.
X-ist’te izleyiciyle buluşan Hüseyin Arıcı, “Aldanma!” başlıklı sergisinde, tuval üzerine modelaj hamuruyla kendi objelerini yarattığı heykelsi işleriyle gerçeklik ve yanılsama ile olan ilişkisini bizle paylaşıyor. 11 Mart’a kadar ziyaret edebilirsiniz.