Nisan’da öne çıkanlar

Sanat ortamımıza baharı getiren birbirinden güzel sergiler var bu a. Hem İstanbullu hem Ankaralı sanat-severlerin hafta sonu rotasına eklemesini öneriyorum.

Bilsar, yıllardır güncel sanat alanında destek verdiği projelere bir yenisini ekleyerek; sanatçıların video işlerini sergileyebilecekleri, kâr amacı gütmeyen alternatif bir mekânı sanat ortamına kazandırdı. Taze bir nefes gibi gelen Bilsart, iki haftada bir değişen gösterim programı ve söyleşileriyle şimdiden yerini sağlamlaştırıyor. Genç isimleri sanat çevresine kazandırmak amacıyla yapacakları açık çağrılar da oldukça değerli bana göre. Nisan ayında videoları izlenebilecek isimler ise Özcan Saraç, Bengü Karaduman, Lara Kamhi, Uygar Demoğlu. Mutlaka vakit ayırın derim.

Ayın en kuvvetli seçkisi

Yeni keşiflerimin daimi adreslerinden Mixer’de açılan “Teşbihte Hata Olmaz” sergisi bu ayın en kuvvetli seçkilerinden diyebilirim. Sözle yapılan ironiyi ve dilin benzetmedeki kıvraklığına vurgu yapan teşbihin sınırlarını irdeleyen sanatçılar, ifade yöntemlerinde seçtikleri dolaylı ya da dolaysız yolları izleyiciyle paylaşıyor. Başrolde yazı, renk, ses, ışık gibi çeşitli elemanların olduğu çalışmalar, gerek hicivli diliyle gerekse de medyum zenginliğiyle beni oldukça heyecanlandırdı. Özellikle Işıl Eğrikavuk’un hikâye bazlı duvar yerleştirmesi ve Leyla Emadi’nin ironik olduğu kadar dokunaklı çalışması favorilerim oldu. Sergide işlerini izleyebileceğiniz diğer sanatçılar arasında Merve Dündar Hallederiz İnş. Alican Leblebici, ÖztekinTuncay, Us gibi isimler yer alıyor. 14 Nisan tarihine dek ziyaret edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Hasarın kaynağına giden derin yolculuk

KRANK Art Gallery ise Özge Enginöz’ün “Hasar Katsayısı /Damage Multiple” adlı solo projesini ağırlıyor. Genel itibariyle hasar kavramını masaya yatıran sanatçı, doğal ya da doğal olmayan yollardan alınan hasarın kaynağına doğru derin bir yolculuğa çıkıyor. İnsanoğlunun her yanını sarmış olan şiddet yumağı içerisinde; ruhen, fiziken, zihnen hasarsızlığını korumaya çalışmanın mücadelesine ışık tutan Enginöz, farklı disiplinlerdeki işleriyle konunun katmanlı yapısını biçimsel olarak da tamamlıyor. Doğadan ilham alan çalışmalar arasında en ilgi çekici olan, sanatçının kav mantarları ile yaptığı yerleştirmesi diyebilirim. Mantarların içinde kor taşınabilmesi özelliğine odaklanarak ürettiği çalışmasında sanatçı, doğal malzemeyi doğal olmayan beton bloklarla bir arada sunarak yaşam biçimlerimizin çevremizde yol açtığı tahribatı görselleştiriyor. Bu düşündürücü sergiyi 5 Mayıs tarihine dek görebilirsiniz.

Haberin Devamı

Uğramadan geçmeyin

Rotanızı Tepebaşı’na çevirirseniz Art On İstanbul’daki grup sergisine uğramadan geçmeyin. “Parça Bütün” isimli sergi, sanat üretiminde neredeyse zorunlu bir ilişki olarak yer alan parça-bütün meselesini ele alan sanatçıların en yeni çalışmalarını bir araya getiriyor. Ahmet Elhan, Gülsün Karamustafa, Ülgen Semerci, Mithat Şen, Burcu Yağcıoğlu, Ekrem Yalçındağ ve Begüm Yamanlar gibi eserlerini severek takip ettiğimiz isimleri tematik bir çatı altında toplayan sergi, farklı tekniklerde ele alınan parça-bütün ilişkisine dair taze açılımlar sunuyor. 29 Nisan’a kadar görebilirsiniz.

Haberin Devamı

Ankara’dan bir sergi

Ankaralı sanatseverler, Galeri Nev’in Kırlangıç Sokak’taki yeni adresini es geçmesin. “Dünya Kalıntısı ve Yeni Çiçekler” başlıklı sergisiyle Ekin Saçlıoğlu’nu ağırlayan galeri, tuvalden desene ve heykele uzanan zengin bir içerik sunuyor. 23 Nisan tarihine dek izlenebilir.

DİĞER YENİ YAZILAR