Nisan’da öne çıkan sergiler

Bu haftaki yazımda sizler için Nisan ayında gezdiğim birçok sergi arasından en öne çıkan isimleri derledim.

Arter’in giriş katında yer alan, genç sanatçı Bahar Yürükoğlu’nun “Devridaim” isimli sergisi Duygu Demir küratörlüğünde gerçekleşiyor. Yürükoğlu, Kuzey Kutbu’na yaptığı seyahatlerdeki deneyimlerinden hareketle ürettiği işlerinde, renk, ışık ve ses ile çarpıcı kurgusal mekanlar yaratmış. Doğal ile yapayın uç noktalarını bir araya getirerek yarattığı bu alanlara sanatçı, “neo-scapes” adını veriyor. Sergide görmeden geçmemeniz gereken eser ise “Seyrüseferci” isimli video çalışması. Sovyet Dönemi’nden kalma, terkedilmiş bir kasabada sıra dışı kıyafetleriyle yürüyen kişinin, sanatçının ta kendisi olduğunu öğrenince siz de benim kadar etkileneceksiniz. Sergiyi 15 Mayıs’a kadar ziyaret edebilirsiniz.

Nisan’da öne çıkan sergiler
Neslihan Başer - Kalpten Duyulan
Sergi turuna Şişhane tarafından devam edince, Art On İstanbul’un yeni mekanında açtığı Kemal Seyhan sergisini izleme fırsatım oldu. Küratörlüğünü Necmi Sönmez’in yaptığı sergi, saf ve soyut resmin geleneği içinde kalmaya özen gösteren sanatçının son dönem işlerini bir araya getiriyor. Özellikle büyük boyutlu tuvallerin ihtişamlı görselliği beni çok etkiledi. Farklı doku, form ve monokrom renklerle geliştirdiği çok katmanlı çalışmaları, bana göre soyut resmin en başarılı örneklerinden. Çalışmalarına hem Viyana hem de İstanbul’da devam eden sanatçının “Beklerken” isimli sergisini 30 Nisan’a dek izleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Rotamızı Akaretler civarına çevirdiğimizde C.A.M. Galeri’de açılan Neslihan Başer sergisi dikkat çekiyor. “Kalpten Duyulan” adlı ikinci solo sergisinde Başer, doğa, kadın ve aidiyet kavramlarının birbiriyle olan ilişkilerine romantik ve melankolik bir bakış açısı kazandırmış. Sanatçının, kendi nakış ve dikiş makinaları ile ürettiği farklı dokulardaki işlerine, teknik açıdan önceki üretimlerine göre zenginlik kattığını fark ettim. Doğanın içerisinde yalnız konumlandırılmış insan figürünün yanı sıra manzara görünümlü tasvirler de üretmiş. Ancak kanımca çalışmaların esas etkileyiciliği, tüm bu figüratif resimlerin, farklı bir yaklaşımla izlendiğinde soyut imgelere dönüşmesinde yatıyor. Neslihan Başer’in yoğun bir biçimde işlenerek iç içe geçmiş nakışlar ve iplikleri, bana, hepimizin zihnindeki duygu ve düşüncelerin girift ilişkisini hatırlattı; bu açıdan sergiyi derinlikli buldum. 30 Nisan son gün, kaçırmayın derim.

Haberin Devamı

Nisan’da öne çıkan sergiler

Dilara Akay - Ahraz

Dijital çağı sorgulayan çalışmalar

Yine Akaretler’de Kuad Galeri’de devam eden Dilara Akay’ın sergisinin yanı sıra sergi dışı üretimlere yer verilen Edisyonlar bölümünde Beyza Boynudelik’in videosunu izleme fırsatı buldum. Daha önce de sergilenmiş olan video’yu tekrar izlediğimde, başarılı bir üretim olarak zihnimde yer edindi. Türkiye’deki güncel sanata, güncel sanatta kadının yerine dair fikir ve serzenişlerini ileten iç sesiyle Boynudelik, fasulye ayıklama eylemine mizahi ve düşündürücü bir anlam katmış.

Nisan ayına dair son keşfim ise genç küratörlerden Naz Cuguoğlu’nun Proto5533’te devam eden “İskenderiye’den Sonra Tufan” isimli karma sergisi. Ekin Bernay, Eşref Yıldırım, Jorge Mendez Blake, Meriç Algün Ringborg ve Sultan Burcu Demir’in işlerini bir araya getiren sergi, bilginin günümüzde dijital ve dijital-olmayan yöntemlerle kontrol altında tutuluş ve tasnif ediliş prensibini araştırıyor. Serginin adı da evrensel bilginin kaynağı sayılan

Haberin Devamı

İskenderiye Kütüphanesi’nden geliyor. İnternet çağında bilginin üretimi ve korunması gibi sorunları farklı işleriyle ele alan sanatçıların yaratıcı yaklaşımlarını izlemek için 23 Nisan son gün.

DİĞER YENİ YAZILAR