Mamut Art Project, 26-29 Mart tarihleri arasında genç sanatçıları Maçka Küçük Çiftlik Park’ta koleksiyonerler, kültür-sanat kurumları ve sanatseverlerle buluşturdu.
İstanbul Bilgi Üniversitesi, Görsel İletişim Tasarımı Bölümünde eğitim alan Büşra Tunç’un sergide yer alan ışık enstalasyonları oldukça göz kamaştırıcıydı. Hareketli ışık parçaları ve malzemeyi farklı kullanımı ile sanatçı dijital düzlemde yepyeni bir dünya yaratmış. Özlem Aleçakır ’ın “Boş İşler” isimli video çalışmaları sergide yer alan en performatif eserlerdendi. Genç sanatçı vücuduna dolanmış bir halattan kurtulmaya çalıştığı anı gösteren video işiyle izleyenleri de bu sıkıntılı sürece dahil ediyor.
Kocaeli Üniversitesi, Görsel İletişim Tasarımı Bölümü mezunu Zeynep Pabuçcu’nun standında yer alan siyah beyaz fotoğrafları, “Muamele” isimli video performansı ve “Mukaddime” isimli video işi birbirleri ile müthiş bir diyalog halindeydi. Genç sanatçının bütünlüklü işlerinin yer aldığı stand en dikkat çekici olanlardan bir tanesiydi.
Etkileyici heykeller
Siavash Kheirkhah’ın Behşet-i Zehra isimli fotoğraf serisi Tarhan’ın güneyinde 2009 ve 2011 yılları arasında çekilmiş mezar fotoğraflarından oluşuyordu. 1,5 milyon mezarın bulunduğu Tahran’ın en büyük mezarlığı olan Behşet-i Zehra sanatçının gözünden muazzam bir biçimde sergilenmişti.
İstanbul Queer Art Collective’in 50.000 isimli işi 11 saat 26 dakikalık bir performans videosu ve bu performans sonucunda ortaya çıkan 70x70 cm ebatlarında çivi kaplı beş adet ahşap levhadan oluşan eserleri oldukça aktivist ve performatifti.
Marmara Üniversitesi, Heykel bölümünde eğitimini tamamlamış olan genç sanatçı Işık Özçelik’in nerdeyse yıkılacakmış gibi duran narin ve minimalist taş ve bronz heykelleri çok etkileyiciydi. “Eğretilemeler” serisinden taş ve bronzları üst üste koyarak oluşturduğu kule biçimli heykeli en beğendiğim işler arasındaydı.
İdeal güzellik karşıtı
Candan İşcan ’ın sergide yer alan desen çalışmaları oldukça yalın ve aynı zamanda oldukça fantastik bir dile sahipti. Genç sanatçının hikayeci anlatımı ile kağıda aktardığı çizimleri izleyenleri adeta onun hayal dünyasına davet ediyordu.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Resim eğitimi almış olan Nur Gürel’in dergiler vasıtasıyla insanlara sunulan ideal güzelliğe karşı ürettiği eserleri epey etkileyiciydi. Dergi sayfalarında yer alan zayıf figürlere boya ile müdahale ederek deforme ettiği bedenlerleizleyenlere farklı bir estetik algısı sunuyordu.
1984 doğumluİran’lı genç sanatçı Ebrahim Mohammadian sergide yer alan kağıt üzerine yağlıboya ile ürettiği eserleri siyah beyaz veya monokrom renklerde veflu görüntüleri ile oldukça çarpıcıydı. Merdivenler isimli eseri geometrik yapısı ile öne çıkıyordu.
Mimar Sinan Üniversitesi’nde Mimarlık üzerine eğitim almış olan Can Dağarslanı “Kimlikler” serisinden birkaç fotoğrafı ile sergideki yerini alıyordu. Sanatçının Instagram’dan bildiğim fotoğrafları garip simetrisi, soft renkleri ve androjen yapıları ile oldukça özgün bir dile sahip.