İstanbul’un önde gelen galerilerinin güzel bir dayanışmayla yarattığı İstanbul Gallery Weekend kapsamındaki sergileri heyecanla gezdim.
Akbank Sanat- Sanat Rastlantısı/ Rastlantının Sanatı
Gallery Weekend dışında kalsa da aynı hafta sonuna denk gelmesi sebebiyle turuma dahil ettiğim, Hasan Bülent Kahraman küratörlüğündeki serginin yıldızı bence Fırat Engin’in “Sanatın Sultanları” isimli işiydi. Gerçek bir kılıç üzerine, geçtiğimiz yıl çokça konuşulan, sanata yön veren 100 isim listesindeki kişilerin adlarının kazılı olduğu yerleştirme hem eleştirel yaklaşımı hem de sergilenme biçimiyle beğenimi kazandı. Sanatın rastlantısallığını ve bilinçle olan çetrefilli ilişkisini konu alan sergide, Erdal İnci’nin video çalışması ile Eda Soylu’nun interaktif diyebileceğimiz enstalasyonu da görülmeye değer.
Pi Artworks-Yuşa Yalçıntaş
Sanatçının gerçek dışı mekan tasviri ve çocuk figürleri ile betimlediği mistik ritüeller, mitoloji, felsefe gibi alanların ışığında, inanç ve davranış bilimi kavramlarını irdeliyor. Resim ve yerleştirmeler den oluşan bu semboller bütünü niteliğindeki serginin görsel ve kavramsal derinliğini heyecan verici buldum.
Öktem&Aykut-İnci Furni
Beyoğlu bölgesindeki diğer favorilerimden biri olan sergide, Furni’nin sulu boya desenlerindeki yalın ve ifadeci anlatımı çok başarılı buldum.
"2 Ekim’de sona eren İstanbul Gallery Weekend’e 14 galeri katıldı."
Zilberman Gallery- Azade Köker
Sıra dışı tekniğini beğindiğim Köker, bu sergisinde de görüntünün mükemmelliğini bozarak resimlerin olanaklarını yeniden yorumluyor. Doğayı kültürel yapının bir öğesi olarak ele alan sanatçı, doğanın insanlar tarafından müdahaleye uğramış halini gözler önüne seriyor.
Galeri Nev-Melek Mazıcı
Helsinki’de yaşayan ve çalışan sanatçı Melek Mazıcı, beyaz renginin kapsayıcı niteliğinden hareketle, adeta bir İskandinav ülkesinin huzur veren manzaralarını bize sunuyor. Beyaz üzerine pastel renklerin ve organik formların hayat bulduğu bu soyut doğa tasvirleri beni çok etkiledi.
Fulya Çetin sergisinde, aile, devlet ve kadın kavramlarını ele alıyor...
Sanatorium-Fulya Çetin
İşlerini severek takip ettiğim Fulya Çetin’in Sanatorium’daki sergisi mutlaka görülmeli. Sanatçı, yağlıboya resim ve video çalışmalarıyla, günümüz toplumunda desteklenen, meşrulaştırılan erkek egemenliği üzerinden aile -devlet - kadın kavramı ve ilişkisini irdeliyor. Üst düzey resimsel tekniği ile de fark yaratan Çetin’in, toplumsal duyarlılık alanımıza dokunan sergisi favorilerimden oldu.
C . A. M.-Sinan Tuncay
Yeni keşfettiğim genç sanatçı Sinan Tuncay fotoğraf ve video çalışmalarını bir araya getiren ilk kişisel sergisi, alışılmış kadın ve erkek temsili üzerinden toplumsal cinsiyet algısına dikkat çekiyor.
Pg Art Gallery-Broken
Hayatta karşılaşılan zorlukların insana kattığı artı değerlere odaklanılan karma sergide beni en çok etkileyen Günnur Özsoy ve Ahmet Albayrak’ın çalışmaları oldu.
Daire Galeri
Ahmet Duru’nun muhteşem güzellikteki doğa tasvirleri ve Elif Sanem Karakoç’un sade ama yoğun duygular barındıran fotoğraf çalışmalarını Top 10 listeme almasam olmazdı.
Art50-Profiler
Galeri Bu’daki karma sergide Özge Yağcı’nın asamblajı, Taşkın Esin’in olasılık kavramını görselleştiren düzeneği ve portre olgusuna farklı bir yorum getiren Karbon’un mekana özgü yerleştirmesi favorilerim oldu.