Korelasyon ve nedensellik yazıma çok olumlu tepkiler, hatta iltifatlar aldım. Doğrusu sevindim. Kolaycı açıklamalar dönemi yavaş yavaş bitiyor. Sistematik düşünce güçleniyor. Bu önemli konuyu deşmeye devam edeceğim.
Perşembe Karaman’da konuştum. Anadolu Sohbetlerini Garanti Bankası ve Dünya Gazetesi düzenliyor. Türkiye’nin bisküvi ve elma başkentine ilk kez gidiyorum. Gıda sanayinin geleceği konuşuldu. Etkilendim.
Sonrasında Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi iktisat son sınıf öğrencileri ve hocaları ile hoş bir sohbet yaptık. Üniversite altı yıl önce kurulmuş; kısa sürede çok yol almış. Ekonomik göstergeleri tartıştık. Geleceğe güvenim arttı.
Elveda IMF
Türkiye’nin IMF’ye kalan borcunun son taksiti Mayıs’ta ödeniyor. IMF ile bu macera 1994’de başlamıştı. Neredeyse 20 yıl ediyor. Mutlu sonla bitmesi çok sevindiricidir. Tarihi bir olaydır.
Bir kayıt düşelim. 1994, 1999 ve 2001’de Standby Anlaşmalarını destekledim. Buna karşılık 2004’de uzatılmasını sert şekilde eleştirdim. IMF’i bırakalım dedim. Ama yüksek faiz lobisi bastırdı. Hükümet çekindi.
Ne oldu? Yanlış para politikası sürdü. TL hızla değer kazandı. Dış açıkla büyüme modeli yerleşti. Gösterge faizin bu hafta yüzde 5.4’e gerilemesi rastlantı mı? Yoksa yüksek faizde IMF damgasının tescili mi? Ne dersiniz?
Merhaba barış
Tarihçiler iyi bilir. Toplumlarda değişimin ritmi de değişkendir. Bazen tarih uzun süreler adeta donar. İnsanlar “böyle gelmiş böyle gidecek” diye düşünür. Derken aniden hızlanır.
Değişimi savunanlar bile ayak uydurmakta zorlanır.
Türkiye tarihin çok hızlandığı bir dönemden geçiyor. Bırakın on, yirmi, otuz yılı, altı ay önce imkansız duran siyasi gelişmeler birbirini izliyor. Yeni Türkiye’nin doğum sancıları yaşanıyor.
PKK militanlarının sınır dışına çekilmesi bu açıdan tarihi bir olaydır. Tek başına barış değildir. Ama barış yolunda kritik bir adımdır. Nihayet çözüm iradesinin oluştuğunun göstergesidir. Türkiye’nin önünü açacaktır. Sürecin zorlukları bu gerçeği değiştirmez.
Hayırlı olsun.
Yeni Türkiye’ye doğru
Haberin Devamı