Para Politikası Kurulu’na 24 Nisan toplantısında gecelik borçlanma faizinde indirim önerdim. Sabit tutuldu. Sonuç ortadadır. Dolar haftayı 2.07 TL’de (sepet 2.46 TL) bitirdi. Yani on günde TL yüzde 3.2 değer kazandı. Ne diyebilirim?
Hazine Nisan nakit gerçekleşmesini yayınladı. Bütçenin öncü göstergesidir. Aylık açık rekor kırıyor: 9.3 milyar TL. Ama Hazine açıklama eklemiş. Tahakkuk eden 9.9 milyar TL vergi ödemesi Mayıs’a kaymış. Bütçe denk çıkabilir. İyi haberdir.
Çarklar dönüyor ama...
Mart sanayi üretimi TÜİK tarafından yayınlandı. Piyasa toplam sanayide geçen yıla göre yüzde 3.4 artış öngörüyordu. Gerçekleşme yüzde 4.2 oldu. İmalat sanayi biraz daha hızlı (yüzde 4.3) büyüdü. Piyasa bir süredir sistematik şekilde karamsar kalıyor.
Ancak takvim ve mevsim etkisi arındırılınca bir önceki aya göre üretim yüzde 0.4 azalıyor. Şubat’ta da gerilemişti. Ne demek? Üretimde hızlı artış dönemi sona eriyor. Yatay seyir, hatta tedrici düşüş eğilimi beliriyor.
Geri planda ters yönde iki baskı var. TL’nin değer kaybı ihracat üzerinden sanayi üretimini destekliyor. AB’de canlanma da olumludur. İç talepteki durgunluk ise üretimi kısıtlıyor. Şu ana kadar ilki daha etkili oldu.
İlk çeyrekte büyüme
İmalat sanayi milli gelirin en kritik bileşenidir. Çeyrek artış hızı büyüme için güvenilir öncü göstergedir. Grafikte çubuk imalat sanayinde, çizgi milli gelirde geçen yıla göre çeyrek bazında değişimi ifade ediyor.
İlk çeyrekte imalat sanayi geçen yıla yüzde 5.2 yükseldi. 2011 sonundan bu yana en yüksek artıştır. Mevsim ve takvim etkisi arındırılınca bir önceki çeyreğe göre yüzde 1.3 artış çıkıyor. Gene son dokuz çeyreğin en yükseğidir.
Bu durumda ilk çeyrekte ekonominin yüzde 4’ün üzerinde büyümesi beklenir. Yılbaşında çizilen karamsar tablodan çok uzaktır. Rekabetçi kurun yararlarına bir başka kanıttır. 2014 için büyüme tahminlerini yukarı çekecektir.