Türkiye verileri

Haberin Devamı

Küresel mali kriz bizim yazı akışını da bozdu. Eylül başından bu yana sadece küresel krizi yazdık. Konunun acilliği ve önemi yayınlanan Türkiye verilerini ihmal etmemize yol açtı. Son çalkantıda biraz döviz kuruna değindik, o kadar.

Halbuki veri akışı olağan takvimle uyumlu sürüyor. Temmuz ve Ağustos sanayi üretimi açıklandı. Sanayi kesimindeki kötü gidişat sayılara da yansıyor. Bir hafta sonra Eylül sanayi üretim verileri yayınlanınca üçüncü çeyreği bir bütün olarak ele alacağız.

Üçüncü çeyrek için dış ticaret verileri (Temmuz, Ağustos ve Eylül) tamamlandı. Ay ortasında Eylül ödemeler dengesi de açıklanıyor. Dolayısı ile üçüncü çeyrekte dış dengeyi değerlendirme olanağına kavuşuyoruz.

Bu arada değişen koşullar tahmincileri fazla mesai yapmak zorunda bırakıyor. Belirsizliğin sürmesi özellikle 2009 ve 2010 tahminlerinde zorluk yaratıyor. Okuyucularımı revizyonlardan haberdar edeceğim.

Enflasyon Raporu

Ay sonunda Merkez Bankası enflasyon ve ekonominin genel gidişatı açısından fevkalade önemli üç metin yayınladı. Para Politikası Kurulu (PPK) ekim toplantı raporu 2008’in dördüncü (ve son) enflasyon raporu Bakan Şimşek’e enflasyon hedefindeki sapmayı açıklayan mektup.

Bekleneceği gibi aynı analiz tekrarlanıyor. Bunlardan ikincisi, yani enflasyon raporu en kapsamlısıdır. Yılda dört kez yayınlanır. Enflasyon hedeflemesi rejiminin temel araçlarından biridir. Merkez Bankası’nın görüş ve tahminlerini yansıtır.

Bu kez daha da önem taşıyor. Bir neden, küresel mali krizin tam gelişmekte olan ülkelere bulaşmaya başladığı dönemde kalem alınmış olmasıdır. Nitekim son küresel çalkantıda TL’de sert bir hareket görüldü.

Diğer neden, bir önceki rapordan sonra başta petrol ve enerji, hammadde fiyatlarında yükseliş eğiliminin tersine dönmesidir. Paralelinde küresel ekonomide yavaşlamanın rivayet aşamasından gerçekleşme aşamasına geçmesidir.

Araya mali piyasalarda yeni çalkantılar girmezse, önümüzdeki günlerde raporun ayrıntılarına girmek istiyorum. Doğalgaza yapılan yüksek zamla birlikte enflasyon tekrar toplumun gündemde üst sıralara yükseldi.

Ekim enflasyonu şaşırttı

Akşamüstü Ekim enflasyon verileri TÜİK tarafından yayınlandı. TÜFE ve ÜFE, sırası ile, yüzde 2.6 ve yüzde 0.6 arttı. Yıllık enflasyon, aynı sıra ile, yüzde 12 ve yüzde 13.3’e tırmandı.

Ekim’de tüketici fiyatlarında nispeten güçlü bir artış bekleniyordu. Ancak yüzde 2.6’nın beni şaşırttığını söylemeliyim. Ayrıntılara girmeye zamanım olmadı. Anlamını ve içerdiği eğilimleri mutlaka ele alacağım.

DİĞER YENİ YAZILAR