Şubat’ta dış ticaret

Haberin Devamı

Dünya borsaları Cuma yükseldi. Ama Avrupa hafta başındaki kaybı telafi edemedi. Parite 1.33’ün üzerinde kapandı. Petrol fiyatı 123 dolar civarında seyretti. Sepet kur 2.08 TL’de istikrar kazandı. Merkez Bankası olağan fonlamaya geri döndü.

Mevsimlikten arındırılmış reel kesim güven endeksi Şubat’tan sonra Mart’ta da yükseldi. Kapasite kullanımı da Mart’ta arttı. Ama geçen yılın çok az altında kaldı. İkisi ne “yumuşak iniş” senaryosu ile uyumludur.

2011 sonu borç stoğu Hazine tarafından yayınlandı. AB tanımlı (brüt) kamu borcunun milli gelire oranı yüzde 40’ın altına geldi. Net kamu borcu ise nominal geriledi. Ayrıntısına ayrı bir yazıda ineceğim.

Yarın 2011 büyümesi ve Mart enflasyonu açıklanıyor. İlkine Perşembe değindim. Piyasa TÜFE’de yüzde 0.7 ve ÜFE’de yüzde 7.5 bekliyor. Yıl sonu tahmini ise ikisinde de yüzde 7. Benim TÜFE tahminim bu ay daha yüksek, yıl sonu daha düşük (0.8 ve 6.5).

‘Makul’ dış açık

Perşembe piyasanın dış ticaret açığı tahmini 5.5 milyar dolar dedim. Makul bulduğumu ekledim. Maalesef hata yapmışım. Doğrusu 6.5 milyar dolardır. Gerçekleşme ise 6 milyar dolar oldu. Dolayısı ile piyasa tahmini yüksek, benimki düşük kaldı.

Dış ticaret açığı şu anda en kritik konjonktür göstergesidir. Dış açığın sabit kalması yada artması ekonomi dengelenmiyor demektir. Hikayenin sonu kötü biter. Öte yandan hızla gerilemesi düşük büyüme anlamına gelir. İşsizlik yükselir. Sert iniş işaretidir.

Velhasıl yumuşak iniş için dış açığın makul bir tempoda azalması gerekir. Ancak bundan sonrası tartışmalıdır. Herkesin kendi “makulü” vardır. Bana yeterli gelen düşüş başkası için yavaş, diğeri için çok hızlı olabilir.

Şubat’ta dış ticaret açığı geçen yıla göre 1.5 milyar dolar düştü. Çünkü ihracat ithalattan daha hızlı arttı: yüzde 17 ve yüzde 1. Yıllık açık 104 milyar dolara indi. Makul mu? Grafikte izlenen enerji ve enerji-dışı ticaret açığının seyri bize ipucu veriyor.

Enerji-dışı açıkta sert bir düşüş var (Şubat’ta yüzde 50). Ama enerji açığı petrol fiyatı ile birlikte yükseliyor. Bu gidişle yıllık enerji-dışı açık Nisan’da enerjinin altına düşer. Bu eğilim bence makuldür. Ekonomi yönetiminin başarı hanesine yazılır.

Başçı’nın yazısı

Para politikası tartışması önemli bir dergiyi tanıtma fırsatını verdi. Aylık İktisat ve Toplum dergisi Ankara’da Profesör Ömer Faruk Çolak ve arkadaşları tarafından yayınlanıyor. İkinci yılına girdi. .

17’inci sayısı yeni çıktı. Her sayıda içeriği zenginleşiyor. Bu ay yazar kadrosuna Merkez Bankası Erdem Başçı da katıldı. Konusunu tahmin ettiniz: “TCMB Para Politikaları”.

Yazı kısa ve kolay okunuyor. Son iki yılda para politikasında neyin ve neden yapıldığını duru bir üslupla anlatıyor. İktisat ve Toplum kitapçılarda satılıyor. Yayıncısı Efil Yayınevi: www.efilyayınevi.com yada 312-442 52 10. Mutlaka edinin ve okuyun derim.

DİĞER YENİ YAZILAR