Siyasetten gelen yumuşama işaretlerine mali piyasalar asimetrik tepki veriyor. Örneğin döviz sepeti 2.17 TL’ye, faiz yüzde 6,2’ye geriledi. BİST-100 endeksi ise 80 binde takıldı. Ama dünya borsaları da düşüyor.
Merkez Bankası reel efektif kur mayıs verilerini açıkladı. Tüketici fiyatları ile hesaplanan endeks 120’nin altına indi. Haziranda tekrar geriler. Yeni bir faiz indirimi ihtimali iyice azaldı.
Sırrı Süreyya Önder’i kutlamak istiyorum. Yeni-eski çatışmasında arayı bulma işlevini bir BDP’li milletvekili sahiplendi. Türkiye’nin siyasi haritasındaki dönüşüm açısından çok önemli bir gelişmedir.
Büyümede karamsar
OECD’nin Ekonomik Görünüm raporu yayınlandı. Yılda iki kez (mayıs-aralık) çıkar. IMF’ye kıyasla daha tarafsız (ve Keynesçi) bir kurumdur. Hazırlayan ekip çok kalitelidir. Analiz ve tahminlerini ciddiye aldığım biliniyor.
Kısa bir küresel konjonktür değerlendirmesi var. “Tedbirli iyimser” diyebiliriz. Ardından üye ülkelerin 2013 ve 2014 tahminleri özetleniyor. Örneğin Türkiye bölümü üç sayfa; iki grafik ve bir tablo var.
En hassas konu ile başlayalım. OECD 2013’te büyümenin yüzde 3,1’de kalacağını öngörüyor. Ekonomi yönetimi yüzde 4 diyor. Ben yılbaşında yüzde 3,8 tahmin ettim. Haftaya ilk çeyrek milli geliri yayınlanıyor. Önümüzü daha iyi görebileceğiz.
Sürpriz yok
Enflasyonla devam edelim. 2013’te ortalama tüketici enflasyonunu yüzde 6,7 bekliyor. Yıl sonu için yüzde 5,8 anlamına geliyor. Bu büyümeye kıyasla biraz yüksek duruyor. Ekonomi yönetimi yüzde 5,5 bekliyor.
İstihdama dönelim. Düşük büyüme istihdam artışını kısıtlıyor. 2013’te ortalama işsizlik oranı 0.4 puan artışla yüzde 9,4’e yükseliyor. Seçimler öncesinde hükümet için tatsız haberdir.
Dış denge ile bitirelim. 2013’te cari işlemler açığının milli gelire oranını yüzde 6,2 tahmin ediyor. Geçen yıl yüzde 6 olmuştu. 52 milyar dolar mertebesinde bir açığa tekabül ediyor. Büyüme hedefi ile uyumlu duruyor.
OECD’nin tahminleri
Haberin Devamı