İstihdam bilmecesi

Haberin Devamı

Şubat bütçe sonuçları Maliye Bakanlığı tarafından açıklandı. Yılın ilk iki ayında bütçe 3.6 milyar TL, faiz dışı denge 11.9 milyar TL fazla verdi. Hazine nakit dengesinden az çok biliyorduk. Kurdaki yükseliş sıkı maliye politikasını kolaylaştırıyor.

Para Politikası Kurulu faizleri sabit tuttu. Seçim öncesinde tavır değiştirmesi zaten öngörülmüyordu. Çıkan metin “enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar” sıkı para politikasının süreceğini tekrarlıyor.

İşsizlik düşüyor

Aralık istihdam ve işsizlik verileri TÜİK tarafından yayınlandı. Kasım-ocak dönemini kapsıyor. İstihdam artışında yavaşlama, işsizlik oranında artış bekliyordum. Tersine, istihdam artışı hızlanırken işsizlik düştü. Doğrusu şaşırdığımı söylemeliyim.

Geçen yılla karşılaştıralım. Toplam istihdam 500 bin artarak 25.3 milyona yükseldi. İşsiz sayısında artış ise 20 binde kaldı. Dolayısı ile işsizlik oranı 0.1 puan düşerek yüzde 10’a geriledi. Tarımda istihdam 180 bin azaldı. Sanayi istihdamı 100 bin arttı.

Mevsim etkisi arındırılmış verilere dönelim. İstihdam 25.8 milyonla tarihi rekor kırdı. İşsizler 2.7 milyonla nisan düzeyine indi. Böylece işsizlik oranı yüzde 9,4’le son on ayın en düşük düzeyine geriledi. Kasımda yüzde 9,8 olmuştu.

Neden şaşırdım?

Mevsim etkisi arındırılmış verilerle devam edelim. Bir ayda (kasımdan aralığa) istihdam 210 bin artıyor. Etkileyicidir. Son üç yılın en yüksek aylık artışıdır. Karşılaştırma için: Ortalama aylık artış önceki yılda 22 bin, iki yılda 69 bin, üç yılda 75 bindir.

Aynı eğilimi mevsim etkisi arındırılmış işsiz sayısında görüyoruz. Bir ayda 99 bin azalıyor. Eylül 2011’den bu yana en güçlü düşüştür. Gene ortalamalarla karşılaştıralım: Son bir yılda 13 bin artıyor; iki yılda 1, üç yılda 10 bin düşüyor.

Ne oldu? Ekim verileri çıkıp ocak verileri eklenince istihdamda böylesine çarpıcı bir artış nasıl gerçekleşti? Cevabım yok. Diğer göstergeler bu yönde işaretler taşımıyor. Bilmeceyi çözmek için önümüzdeki ayları beklemekten başka çare gözükmüyor.

DİĞER YENİ YAZILAR