IMF’ye sermaye ve not artışı

Haberin Devamı

Yunanistan’da Yeni Demokrasi lideri Samaras başbakanlığa atandı. PASOK ve Demokratik Sol Parti destekliyor. Koalisyon mu yoksa azınlık hükümeti mi bilinmiyor. 1999 Türkiye’sini anımsatıyor. Başarı ihtimalini düşük görüyorum.

Küresel mali piyasalar haftayı nispeten olumlu bir havada bitirdi. Fed’in likidite vermeye devam edeceğini açıklaması morallerin bozulmasını engelledi. Parite hâlâ 1.27 civarında seyrediyor.

İçeride olumlu hava sürüyor. Borsa yükseldi. Devlet tahvili gösterge faizi yüzde 8,9’a indi. Döviz sepeti 2.04 TL’nin altında kaldı. Bu arada petrol fiyatının da 92 dolara kadar gerilediğini söyleyelim.

Dün toplanan Para Politikası Kurulu faizleri sabit tuttu. Ama TL karşılıklarda kullanılan döviz ve altın paylarında 5 puanlık artışa gitti. Merkez Bankası esneklik amaçlıyor. Yeni bilgi değil, yapacağını zaten söylemişti.

IMF’e 5 milyar dolar

Son üç güne iki ilginç haber damgasını vurdu. Önce IMF’nin küresel krizle daha iyi mücadele için talep ettiği ek özkaynağa Türkiye’nin de 5 milyar dolarla katılacağı açıklandı. Ardından Moody’s Türkiye’nin kredi notunu bir derece yükseltti.

Hangisi daha çok şaşırttı, kestiremiyorum. Sanırım asimetrik bir durum oluştu. Kredi notu sıradan vatandaş için soyuttur. IMF’ye giden para daha çok ilgisini çekti. Piyasalar ise Moody’s tarafına odaklandı. Önce ilkine bakalım.

Muhalif tepkiler medyaya yansıdı. Hepsi üç aşağı beş yukarı aynı popülist söylem içinde kalıyor. Türkiye’de bu kadar ihtiyacı olan insan varken hükümetin IMF’ye para vermesine itiraz ediliyor.

Dikkatinizi çekerim. Almanların Yunanistan’a destek karşıtı tavrı ile bire bir örtüşüyor. ABD sağı da aynı mantıkla IMF düşmanıdır. Hata nerede? IMF’ye konan sermaye ile dış yardım karıştırılıyor. Çok farklı şeylerdir.

Bu bağlamda az konuşulan sayıyı bilginize sunuyorum. Türkiye fakir ülkelere hibe yardımı en hızlı artan ülkeler içindedir. 2011’de 1.3 milyar dolara ulaştığını yeni öğrendim. Duyurulur.

Gecikmiş not artışı

Moody’s tarafından kredi notunun yükseltilmesi ise piyasaları şaşırttı. Mali kuruluşların araştırma bölümlerinin hazırladıkları raporları izlerim. Not artışını kimse öngörmedi diyebilirim.

Uzun süredir ısrarla Türkiye ekonomisi için karamsar senaryolar yazanlar için kötü haberdir. Hatırlayalım. Hükümet bütçe disiplininden vazgeçmişti, yeni para politikası ekonomiyi felakete götürüyordu, enflasyon kopmuştu, dış açık kapanmıyordu vs.

Moody’s ne diyor? Bütçe disiplini iyi, dış açık kapanıyor, ekonominin dış şoklara karşı kırılganlığı azaldı vs. Günaydın! Tümü aylar öncesinden netleşmişti. Not artışına değil bu kadar gecikmesine şaşırmalıyız.

DİĞER YENİ YAZILAR