IMF’ten karamsar tahminler

Haberin Devamı

Para Politikası Kurulu PPK yılın ilk toplantısını yaptı. Para politikasında değişiklik beklenmiyordu. Faizlerle oynamadı. Sadece ayrıntılarda küçük ayarlarla yetindi. Örneğin döviz satım ihalesi yerine gün içi döviz satışı geldi.

Faiz lobisi kötü günler geçiriyor. Felaket senaryoları fena halde şişti. Sepet kur 2.10 TL’nin altına yerleşti. Gösterge faiz tek haneye geri döndü. Velhasıl bilek güreşi Merkez Bankası’nın kesin zaferi ile bitti. Lobinin kıvırtacak yeri kalmadı. Hayat zor...

İlginç bir haber Japonya’dan geldi. Gözünüzden kaçmış olabilir. Otuz küsur yıldan sonra Japonya’nın dış ticareti ilk kez açık verdi. Geri planda durağan ihracata rağmen ithalatın artışı yatıyor. Küresel reel düzeltme için bir başlangıçtır. Darısı Çin’in başına...

Dünya ekonomisi yavaşlıyor

Kriz sonrasında küresel konjonktür tahminlerinde hızlı revizyon önem kazandı. İhtiyacı IMF de hissetti. Kriz öncesinde Dünya Ekonomisine Bakış raporu yılda iki kez (Mart ve Eylül) yayınlanırdı. Şimdi dönem ortasında kısa bir ek çıkıyor.

Ocak güncellemesi yeni açıklandı. Kısa (7 sayfa) metnin bir sayfası tahmin tablosu; ayrıca önemli grafikler de var. Kolay okunuyor. Ek yayında tek tek ekonomilere bakılmıyor. Sadece on iki büyük ekonomi yer alıyor. Türkiye listeye dâhil değil.

Bugünle başlayalım. IMF’e göre dünya ekonomisi 2010’dan 2011’e ciddi yavaşlıyor. Bu durum bütün bölgelerde geçerli. Ama hızı değişiyor. Gelişen ekonomiler daha az, gelişmiş ekonomilerde daha belirgin yavaşlıyor.

IMF yavaşlamanın 2012’de devam edeceğini tahmin ediyor. 2011’le bazı farklar var. Birincisi, 2011’e kıyasla yavaşlama daha yumuşak. Örneğin dünya büyümesi 2011’de 1.4 puan, 2012’de ise 0.5 puan geriliyor.

Dağılımda da istisnalar beliriyor. Örneğin 2012’de ABD ekonomisi yavaşlamıyor; 2011 düzeyinde büyümeye devam ediyor. Güneydoğu Asya’da (ASEAN) ve Brezilya’da büyüme az da olsa hızlanıyor.

Euro bölgesinde resesyon

Gelelim euro bölgesini ilginç kılan gelişmelere. Birincisi, hem 2011’de hem 2012’de dünya konjonktüründen ayrışıyor. 2011’de diğer gelişmiş ülkelere göre az yavaşlıyor. Buna karşılık 2012’de resesyona giren yani küçülen (yüzde 0,5) tek büyük ekonomi oluyor.

Diğeri, büyüme bölge içinde eşitsiz dağılıyor. 2012’de euro bölgesinin en büyük iki ekonomisinde resesyon yok; Almanya ve Fransa’da artı büyüme var (yüzde 0.3 ve 0.2). Ama İtalya’da yüzde 2.2; İspanya’da yüzde 1.7 küçülme bekleniyor. Milli gelir bilgileri: İspanya 1.5 trilyon dolar, İtalya 2 trilyon dolar.

Son olarak kısaca bir önceki tahminden bu yana değişime işaret edelim. Eylüle kıyasla ABD dışındaki bütün ekonomilerde 2012’nin büyüme sayıları aşağı yönde revizyon görüyor. Sadece ABD sabit kalıyor. Yani son üç ayda IMF’nin dünya ekonomisi için karamsarlığı artıyor.

DİĞER YENİ YAZILAR