Yılın üçüncü Enflasyon Raporu dün yayınlandı. İlgilenenlere Başkan Yılmaz’ın raporu tanıtmak için yaptığı konuşmayı internetten indirip okumalarını tavsiye ederim. Can alıcı noktaların tümünü kapsıyor.
Bir özür borcum var. Son yazımda “Rapor Salı günü açıklanıyor” dedim. Tarihleri karıştırmışım. Ezberden yazacak yerde bakmak gerekirdi. Yazlık insanı gevşetiyor ama böyle hatalar da yaptırıyor.
Enflasyon Raporu Merkez Bankası tarafından yılda dört kez yayınlanıyor. En önemli iktisat politikası metnidir. İçinde kapsamlı bir konjonktür analizi yer alıyor. Para politikasının kısa ve orta vadede nasıl seyredeceği, gerekçeleri ile anlatılıyor. Tahminler veriliyor.
Şeffaflık ve hesap verme
“Şeffaflık” ve “hesap verilebilirlik” ilkeleri enflasyon hedeflemesi rejiminin belirgin özellikleridir. Bu bağlamda özellikle Merkez Bankası’nın kendi enflasyon ve büyüme tahminleri önem kazanıyor.
İlk enflasyon raporu 2006 başında yayınlandı. Böylece son üç buçuk yılda Merkez Bankası’nın kendi enflasyon tahminlerini ve bunları ne ölçüde tutturduğunu yakından izleme olanağına kavuştuk.
Maalesef aynı şeyi büyüme için söyleyemiyoruz. Çünkü Merkez Bankası büyüme tahminleri yerine kendi hesapladığı “çıktı açığını” kullanıyor. O da reel ekonominin canlılığını ölçüyor. Ancak büyüme hızına doğrudan geçiş yapılamıyor.
Bu soruna uzun süredir işaret ediyoruz. Yukarıdaki iki ilke açısından para otoritesinin tahminlerini kamuoyunun kolayca izleyebilmesi fevkalade önemlidir. O açıdan Merkez Bankası’nın da bir an önce büyüme tahminlerini vermesinde yarar görüyoruz.
Düşük enflasyon dönemi
Merkez Bankası yılın ilk raporunda (Ocak), 2009 yıl sonu enflasyonunu yüzde 5.4-8.2 aralığında (ortası yüzde 6.8) tahmin etmişti. İkinci raporda (Nisan) bunu yüzde 4.8-7.2 aralığına (ortası yüzde 6) indirdi. Bu kez yüzde 4.9-6.9 aralığını (ortası yüzde 5.9) öngörüyor.
Dikkatinizi çekerim. Yılbaşından bu yana Merkez Bankası gecelik faizleri 7 puan indirdi. Raporda faizin en hızlı düştüğü ülkenin Türkiye olduğu vurgulanıyor. Ona rağmen enflasyon tahmininde üst sınır 1 puan geriliyor.
Merkez Bankası’nın 2010 ve sonrası için tahminleri daha tedbirli duruyor. 2010’da enflasyon sadece 0.6 puan düşüşle yüzde 5.3’e geriliyor. 2011’de düşüş biraz daha yavaşlayarak (0.4 puan) yüzde 4.9 oluyor. 2012’de ise enflasyonda düşüş duruyor: yüzde 4.8.
Raporun enflasyon açısından sonucu çok açıktır. Merkez Bankası net şekilde enflasyondaki düşüşün devam edeceğini ve bunun kalıcı olduğunu söylüyor. Bütün ekonomik aktörlere kendilerini düşük enflasyon dönemine hazırlamaları gereğini hatırlatıyor.
Merkez Bankası’nın para politikası hakkındaki görüşlerini bir başka yazıda ele alacağım.
Enflasyon raporu
Haberin Devamı