ABD’den gelen olumsuz istihdam verileri de mali piyasaları tam gevşetemedi. Özellikle gelişen ekonomilerin kırılganlıkları korkutuyor. Bazılarında “sert iniş” (mali kriz) olabilir mi? Bir ülkeden diğerine bulaşır mı? Rivayet muhtelif...
Derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye görünümünü durağandan eksiye indirmesi içeriyi sınırlı etkiledi. Son baktığımda dolar 2.22 TL’ye (sepet 2.62 TL), gösterge tahvil faizi yüzde 10,7’ye oturmuştu. Piyasa sakin denebilir.
Üretim artışı sürüyor
Aralık sanayi üretimi TÜİK tarafından yayınlandı. Piyasa geçen yıla göre yüzde 5 artış bekliyordu. Gerçekleşme yüzde 6,9 çıktı. Ekimde bayram etkisi ile yüzde 0,5 düşmüş, geçen ay ise yüzde 4,7 artmıştı.
Son çeyrekte sanayi üretimi geçen yıla göre yüzde 3,8 yükseldi. Üçüncü çeyrekte yüzde 3,9 olmuştu. Sanayinin yıl sonuna karar temposunu koruduğu anlaşılıyor. Takvim ve mevsim etkisi arındırılmış veriler de benzer eğilime işaret ediyor.
Böylece 2013’te sanayi üretimi yüzde 3 arttı. 2012’de yüzde 2,5’tu. İmalat sanayiinde üretim artışı ise yüzde 4’e ulaştı. İmalat sanayiinde artışın yıl boyunca toplam sanayinin üzerinde seyrettiğini belirtelim. İyi haberdir.
2013’te büyüme
İmalat sanayii milli gelirin en kritik bileşenidir. Çeyrek artış hızı büyüme için güvenilir bir öncü göstergedir. Grafikte çubuk imalat sanayiinde, çizgi milli gelirde geçen yıla göre çeyrek bazında değişimi ifade ediyor.
Son çeyrekte büyümenin normal olarak yüzde 4 civarında çıkması beklenir. Ancak aşağı ve yukarı küçük sapmalar oluyor. Nitekim ikinci ve üçüncü çeyreklerde yaşandı. Yani yüzde 4 orta değer gibi alınabilir.
Bu durumda yıllık büyüme hızı yüzde 4 çıkıyor. Hükümetin Orta Vadeli Program hedefidir. Geçen yılbaşında yüzde 3,8 öngörmüştüm. 2013’te en azından büyüme sürpriz yapmadı. Ama 2014’te bu düzeyi sürdürme ihtimali gözükmüyor.
2013’te sanayi üretimi
Haberin Devamı