İç piyasalar bu haftaya da sakin başladı. Bugün toplanacak Para Politikası Kurulu öncesinde kur ve faiz yatay seyretti. Piyasa mevcut politika duruşunun aynen devamını bekliyor. Gene de karar dikkatle incelenecektir.
CNBC-e tüketim endeksleri şubat sonuçları yayınlandı. İki aydır hepsinde sert düşüş var. Hatta biri küresel kriz döneminin bile altına indi. Kötü haberdir. Ekonominin ilk çeyrekte daralma ihtimali güçleniyor.
Dördüncü çeyrek
2013’ün göstergeleri tamamlanıyor. Enflasyon, dış denge ve sanayi üretiminden sonra Kasım istihdam ve işsizlik verileri çıktı. Ekim-aralık dönemini kapsıyor. Geriye milli gelir kaldı. Mart sonunda yayınlanıyor.
Kasımda istihdam geçen yıla göre 152 bin artışla 25.4 milyon kişiye yükseldi. (Yüzde 1). Öte yandan işsiz sayısı da 154 bin artışla 2.8 milyon kişiye tırmandı. İş gücüne katılanların yarısı iş buluyor, yarısı bulamıyor.
İstihdam tarımda geçen yıla göre 299 bin azaldı. Sanayide ise 113 bin arttı. İkisi de olumludur. Neticede işsizlik oranı 0.5 puan artışla yüzde 9,9’a yükseldi. Takvim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı da aynı çıktı. Geçen yıl yüzde 9,5 olmuştu.
Yıllık veriler
Yılın tümüne bakınca ekonominin istihdam yaratma gücünün zayıfladığı hemen görülüyor. 2013’te istihdam 700 bin ama iş gücü 900 bin arttı. Fark işsizlere katıldı. Küresel kriz sonrasında ilk kez istihdam iş gücünden daha az artıyor.
Dolayısı ile ortalama işsizlik oranı 0.6 puan artışla yüzde 9,6’ya tırmandı. İstihdam oranına dönelim. 15+ yaş nüfus içinde çalışanların payıdır. Küresel kriz sonrasında her yıl yükseldi. 2012’de yüzde 46’ya ulaştı. 2013’te ise 0.3 puan geriledi.
2014’ün istihdam ve işsizlik için kötü bir yıl olacağı açıktır. Hem nüfus hem iş gücüne katılım artıyor. Yavaşlayan ekonomi ile birlikte kaçınılmaz olarak işsizlik oranı yükselir. Seçim yılında hükümet için tatsız haberdir.
2013’te istihdam
Haberin Devamı