2013 tahminleri

Haberin Devamı

Geleneği sürdürüyorum. Yılın ilk yazısında konjonktür tahminlerimi açıklıyorum. Tek istisnası 2011 oldu. Ekonominin yönünü kestiremediğimi yazdım. 2012’de Ekodiyalog ekibinin tahminlerini bir tablo hâlinde verdim. Bu yıl da öyle yapıyorum.


Dünya ekonomisi ile başlayalım. ABD’de bütçe açığı ve borç sınırı üzerinden yürütülen siyasi kavga bir türlü yatışmıyor. En kritik belirsizlik nedenidir. Yeni bir ABD resesyonu dünya ekonomisini hırpalar. Neyse ki sonucu çabuk göreceğiz.

Euro krizi artık sıradanlaştı. Sorunlar ne çözülüyor ne de felakete dönüşüyor. Örneğin Yunanistan’ın 2013’e euro içinde girmesi bence başarıdır. Bu konuda karamsardım. 2013’te “mehter marşı” misali bir adım ileri bir adım geri süreceğini varsayıyorum.

Türkiye için dünya enerji ve gıda fiyatları özel önem taşıyor. İkisinde de gevşeme ihtimali şu anda daha yüksek duruyor. Keza sermaye akımlarında da sürpriz gelişmeler beklemiyorum. İkisinde de arada dalgalanmalar olabilir.

Devam mı? Tamam mı?

Vatandaştan gelen standart soru her yıl aynıdır. 2013’te kriz olur mu? Kastedilen eski usul mali çalkantıdır. Yani kur, faiz, enflasyon patlar, ekonomi çöker vs. “Hayır, olmaz” diye cevaplıyorum. Büyük mali çalkantıların geride kaldığını anlatıyorum.

Ya ne olur? 2013’ün genel eğilimlerini kolay kestiriyoruz. Dört ana göstergeyi özetleyelim: Büyüme hızlanır; dış açık yeniden artmaya başlar; enflasyon hedefle uyumlu seyreder; TL bir miktar değer kaybeder.

Doğal olarak, şeytan gene ayrıntılarda gizleniyor. Örneğin büyüme ne kadar hızlanır? Ya da dış açık ne kadar artar? O noktada konjonktür bulanıklaşıyor. Yani genel çerçeve ile uyumlu farklı senaryolar yazılabiliyor.


Kritik soru düzeltme sürecinin yönüdür. Pazar günü 2012 için “dengelenmenin ilk yılı” dedik. 2013 ikinci yılı olacak mı? Yoksa dengelenme buraya kadar mıydı? Eskiye geri dönülecek mi?


Daha açık soralım. Türkiye ekonomisi iç talebe daha az bağımlı, dolayısı ile daha makul dış açıkla büyümeyi sağlayacak yeni adımlar atacak mı? Cevap uygulanacak iktisat politikalarına bağlıdır. Yönetimin tercihini çok geçmeden öğreniriz.

Ekodiyalog tahminleri

Ekodiyalog ekibi geçen hafta CNBCe’de Servet Yıldırım’ın programına katıldı. Önce 2012 tartışıldı. Sonra 2013 tahminlerine geçildi. Sonuçları aşağıdaki tablo özetliyor. Yüzde 6-7 gibi aralık tahminlerin ortasını aldım.

Son satırdaki ortalamalara bakalım: Milli gelirin büyüme hızı yüzde 3.9; TÜFE yıl sonu enflasyonu yüzde 6.1; cari açığın milli gelire oranı yüzde 6.7 (60 milyar doların altı); yıl sonu dolar kuru 1.87 TL.


Büyüme, dış açık ve enflasyonda Yıldırım ekipten ayrışıyor. Döviz kurunda ben aynı durumdayım. Senaryo farkları sanırım görülüyor. Gelecek yılbaşında hesap sormak isteyenlere tabloyu saklamalarını öneriyorum.



Ekodiyalog Büyüme Dış Açık Enflasyon Kur

Tahminleri (%) (%) (%) Dolar/TL

A.S.Akat 3,8 6,5 5,4 2,00

T.Berksoy 3,5 6,5 6,5 1,84

D.Gökçe 3,8 6,0 6,0 1,85

M.Eğilmez 2,8 6,3 5,3 1,80

S.Yıldırım 5,5 8,0 7,3 1,85

Ortalama 3,9 6,7 6,1 1,87

DİĞER YENİ YAZILAR