Yıla tahmin vererek başlama geleneğine geri dönüyorum. 2011 istisna idi. İç konjonktürün yönü belirsizdi. Kestirmekte zorlandım. Sonuçlar beni haklı çıkardı. Öyle durmuyor ama bence 2012’de içeride belirsizlik azaldı.
Aynı şeyi dünya ekonomisi için söyleyemiyorum. “Sert iniş” ihtimalinin yükseldiğini daha önce yazdım. Euro Bölgesi için o kadar karamsar değilim. Son kararlar ve uygulama doğru yöndedir. Beni Çin’de biriken sorunlar tedirgin ediyor.
Doğal olarak, küresel ekonominin ve mali piyasaların seyri Türkiye’yi etkileyecektir. Ancak iç dinamikleri hafife alamayız. 2011 çok iyi örnektir. Euro krizine rağmen üçüncü çeyrekte yıllık büyüme tarihi bir rekor kırdı.
2012’in işimizi kolaylaştıran önemli bir farkı var. Ekonomi yönetiminin geçen yıl devreye soktuğu yeni iktisat politikası oturmaya başladı. Yavaş yavaş sonuçları görülüyor. Yakın geleceği daha güvenle tahmin etmeyi mümkün kılıyor.
Eğilimler biliniyor
2012 dengeli (sürdürülebilir) büyümeye geçiş yılıdır. Dolayısı ile 2012’de iç talep artışında yavaşlama kaçınılmazdır. Özellikle özel tüketim ve yatırım harcamalarında hissedilir. Geçmiş büyümeyi bunlar besledi. 2012’de yatay seyreder.
İç talebin yavaşlaması dış dengeyi olumlu etkiler. Dış koşulların ihracat artışını sınırlayacağı açıktır. Buna karşılık mal-hizmet ithalatı geriler. Yani dış dengede ciddi bir toparlanma gerçekleşir. Dış talep büyümeye artı katkı yapar.
Enflasyonda iki zıt etki çarpışacaktır. Nisbi fiyatlara yansır. TL’de değer kaybı mal fiyatlarını yukarı çeker. Zayıf iç talep ise hizmet fiyat artışını kısıtlar. Merkez Bankasının analizine katılıyorum. Yıllık TÜFE önce çift hanede dalgalanır, sonra düşüşe geçer.
İktisat politikasında yenilik beklemiyorum. Bütçe disiplini sürer ama açık 2011’in üzerine çıkar. Para politikası uzun ve tartışmalı bir konu; ayrıntılarına nasıl olsa yıl içinde gireceğim. Bugünkü çerçeve içinde kalacaktır.
Ya döviz kuru? İç ve dış koşullar aşırı değerli TL döneminin bittiğine işaret ediyıor. “0.5 $ + 0.5 euro” döviz sepeti yılı 2.20 TL’de bitirdi. 2012 ortalaması bu düzeyde oluşur. İki yönde 20 kuruşa ulaşan dalgalar muhtemeldir.
Ekodiyalog iyimser
Ekodiyalog ekibi geçen hafta CNBCe’de boy gösterdi. Önce 2011 tartışılıldı. Sonra 2012 tahminleri açıklandı. Bu yıl Mahfi Eğilmez tahmin vermedi. Neden sorunusu “2008’de vermedim kriz oldu” şeklinde cevapladı.
Sonuçlar tabloda. Aralık tahminlerin (örnek: yüzde 7-8 arası) orta noktasını aldım. En alt satırda beş tahminin ortalamasını hesapladım. Özet: büyüme yüzde 4.4; enflasyon yüzde 7.1; cari açık yüzde 6.9; dolar kuru 1.89 TL.
Bu sayılar Ekodiyalog ekibini piyasadan daha iyimser yapıyor. Kim haklı? Yaza doğru netlik kazanır. Gelecek yılbaşında hesap sormak isteyenlere tabloyu saklamalarını öneriyorum.
2012 tahminleri
Haberin Devamı