Yılbaşı ve Kurban Bayramı aynı güne gelince bir an için tereddüte düştüm. Kendi kendime oluşturduğum iki gelenek çelişti. Tahminleri ne ölçüde tutturduğuma mı bakayım? Bayramda nostaljik mi takılayım? İlkini seçtim.
2006 tahminciler açısından ilginç bir yıl oldu. Daha önceki dört yılla karşılaştırınca aradaki temel fark hemen görülüyor. 2002-2005 döneminde, tüm temel makroekonomik değişkenler tahminlerden daha iyi gerçekleşirdi. Bu yıl tersi yaşandı.
2006’da ekonomiye damgasını vuran en önemli gelişmeleri hatırlalatım. Bir: Mayıs’ta aniden karışan dış mali piyasalar en çok Türkiye’ye vurdu. İki: enflasyon hedefin iki katına tırmandı. Üç: dış açık milli gelirin yüzde 9’una yükseldi.
Bu gelişmeleri yıl boyunca inceledik. En çok konjonktür yazısını bu yıl yazdım. Bu bile ekonominin 2006’da kritik bir dönemden geçtiğinin göstergesi kabul edilebilir.
Büyüme ve enflasyon
2006 yılı tahminlerimi 1-5 Ocak 2006 tarihlerinde yayınlanan üç yazıda açıklamıştım. Normalden biraz daha uzun tutmuştum. Yeni yıla girerken bile 2006’nın konjonktürün döneceği yıl olacağını düşünüyordum.
Özetle, 2006’da ekonominin yavaşlayacağını, enflasyonun yükseleceğini, dış açığın büyüyeceğini, dövizin kıpırdayacağını öngördüm.
Büyüme ile başlayalım. GSYİH ve GSMH için yüzde 3.6 öngörmüşüm. Hükümet yüzde 5 hedefliyordu. Ocak ayı Merkez Bankası Beklenti Anketinden de yüzde 5 çıkmıştı. Karamsar kaldığım kesin. Yıl sonu herhalde yüzde 5 civarında gerçekleşecek.
Ancak, büyüme açısından 2006 iki ayrı yıldır. İlk yarı şişkin iç talep balonu ile geçti. İkinci yarıda “saadet zincirinde” ciddi tıkanıklıklar belirdi. Yani ikinci yarıdaki yavaşlama yıllık sayılara kısmen yansıdı.
Yıl sonu TÜFE’ye enflasyon hedefi üst sınırı yüzde 7’nin altında kalmak için yüzde 6.9 dedim (Ocak beklenti anketine cevabım yüzde 8.9). Hükümet hedefi yüzde 5, beklenti yüzde 5.7 idi. Piyasadan karamsar ama aslında iyimser kaldım. Yılsonu TÜFE yüzde 10 civarında çıkıyor.
Dış açık ve döviz kuru
2006 cari işlemler açığının artmaya devam ederek 27 milyar dolara (milli gelirin yüzde 7’si) tırmanacağının öngörmüşüm. Beklenti 24.5 milyar dolar. Gene piyasadan karamsar ama aslında iyimser kaldım. Yılsonu 35 milyar doların üstünde (milli gelirin yüzde 9’u) olur.
Döviz kurunda yıllık ortalama kur yüzde 5 yukarı gider dedim. Beklenti anketinde ortalama kur yok. Ama piyasanın yıl sonu kur tahmini benim çok altımda. Gene piyasaya kıyasla karamsar ama aslında iyimser kaldım. Dolarda yüzde 6.5, “0.5 dolar + 0.5 euro” döviz sepetinden yüzde 7.1 değer kaybı oldu.
Resmin tümüne bakınca 2006’da tahminciliğimi başarısız saymıyorum. Konjonktürdeki dönüşü yakalamışım. Ekonominin beklediğim kadar yavaşlamadığını söyleyebilirim. Daha hızlı büyüme enflasyon ve dış açığın daha yüksek çıkması açıklıyor. .
2007’nin okuyucularıma sağlık, refah ve huzur getirmesini diler, mübarek Kurban Bayramlarını kutlarım.
2006’nın ardından
Yılbaşı ve Kurban Bayramı aynı güne gelince bir an için tereddüte düştüm. Kendi kendime oluşturduğum iki gelenek çelişti
Haberin Devamı