Dünyada en çok tüketen ülkeyiz! Dikkat bu gıdalardan uzak durunÖlüm nedenleri arasında ilk sıralarda bulunan kalp ve damar hastalıkları, bazı risk faktörlerine göre hareket edince önlenebiliyor. Sağlıklı beslenme ve egzersizin koruyucu olduğu bilinirken; tuz tüketiminin azaltılmasına da önem vermek gerekiyor. Çünkü fazla tuz tüketimi yüksek tansiyon ve kalp yetersizliği ihtimalini artırıyor. Prof. Dr. Aydın Yıldırım, “Dünya Kalp Günü” nedeniyle kalp ve damar hastalıklarını önleme konusunda neler yapılabileceği hakkında bilgi verdi.
Böbrekleri bitiriyor, inme riskini artırıyor! Kalp yetmezliği, hipertansiyon, osteoporoz, obezite..Kan basıncını artırarak kalp yetmezliği, kalp büyümesi ve kalp krizine neden oluyor, böbreklerde hasara yol açıyor. İnme riskini artırıyor, hipertansiyonu tetikliyor. Kemik yapısının zayıflamasına, kırılganlığının artmasına ve basit düşmelerin bile kırıkla sonuçlanmasına neden oluyor. Akciğer ödemine yol açıyor , fazla tüketimi protein kaçağına neden oluyor. Uzmanların tüm uyarılarına karşın bir türlü önü alınamayan aşırı tuz tüketimi sağlığı ciddi şekilde tehdit ediyor! İçerdiği minerallerle dozunda yani günlük ortalama 5 gram tüketildiğinde önemli faydaları bulunan tuzun fazla tüketildiğinde vücuda verdiği 6 önemli zararı, Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Rıfkı Evrenkaya açıkladı.
Resmen vücudu zehirliyor! Böbrekleri tamamen bitiriyor, günde bir çay kaşığından fazlası...Sağlık için büyük tehlike oluşturuyor. Günde en fazla bir çay kaşığı kadar tüketmek gerekiyor. Aşırı tuz tüketimi sebebiyle Türkiye'deki her iki kişiden birinin 50 yaşından itibaren tansiyon hastalığına yakalandığını belirten SEAH Böbrek Nakli Başkanı Doç. Dr. Hamad Dheir, bu durumun genel sağlık ve kronik böbrek hastalığı açısından önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ifade etti.