Son dakika TÜSAD haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan TÜSAD ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını TÜSAD haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan tüsad gelişmeleri de dahil olmak üzere 30 tüsad haberi bulunmuştur. Tüm tüsad haberleri aşağıda listelenmiştir.
Okul zili çaldı, hastalıklar arttı! Kovid, grip ve kızamık alarmıMilli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarında 2023-2024 eğitim öğretim yılı pazartesi günü başladı, 20 milyon 481 bin öğrenci ve 1 milyon 178 bin öğretmen ders başı yaptı.
Koronavirüsün yeni varyantı 'Eris' 51 ülkede ortaya çıktıKoronavirüsün gündemdeki yeni adı ‘Eris’ olurken Dünya Sağlık Örgütü de ‘bu varyantı izlemeye aldığını’ duyurdu. 51 ülkede görülen Eris varyantı en hızlı hastalık artışına yol açsa da ağır hastalık ve ölüm riski açısından korkutmuyor.
Bayramlaşmalara dikkat! Risk devam ediyor!Uzmanlar, Ramazan Bayramı’nda sağlıklı bir bayram tatili için önemli tavsiyeler verdi. TÜSAD Enfeksiyon Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu, “COVID-19 pandemisi henüz bitmedi. Vakalarda yeniden artış olmaması için bayramda önlemlere uymaya devam edelim” dedi. Kömürcüoğlu, özellikle yaşlı ve kronik hastalığı olan kişileri riske atmamak için “açık havada bayramlaşma” önerisinde bulundu.
Solunum hastalarının yaşam kalitesini artırmanın yolu: Pulmoner rehabilitasyonSolunum Derneği TÜSAD, kronik solunum hastalıklarının ve akciğer kanserinin yanı sıra COVID-19 enfeksiyonu sonrasında pulmoner rehabilitasyonun önemine dikkat çekti. TÜSAD Pulmoner Rehabilitasyon Çalışma Grubu Prof. Dr. Gazi Gülbaş; yaşam kalitesini artıran bu ‘kişiye özel tedavi yöntemi’nden daha çok hastanın yararlanması gerektiğini, bunun için de pulmoner rehabilitasyon ünitelerinin sayısının artırılması gerektiğini vurguladı.
Sağlıklı uyku için 10 öneri!Solunum Derneği (TÜSAD), bu yıl 18 Mart’a denk gelen Dünya Uyku Günü nedeniyle bir açıklama yaparak, kaliteli uykunun sağlıklı zihin ve beden için önemini hatırlattı. TÜSAD Uyku Bozuklukları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Oğuz Köktürk, “Başta COVID-19 pandemisi olmak üzere gürültü, dijital kirlilik, düzensiz beslenme ve stres gibi nedenlerle sıklığı artan uyku bozuklukları pek çok sağlık sorunun ortaya çıkmasına neden oluyor” uyarısında bulundu.
Salgında bireysel koruma tedbirlerini almaya devam edilmeli!COVID-19 salgının henüz bitmediğine ve aşılama oranlarının da halen yeterli seviyeye gelmediğine dikkat çeken TÜSAD Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Onur Turan, “Vatandaşlar bireysel koruma tedbirlerini almaya devam etsin” dedi.
Pandemi ile mücadele edilirken verem tedavisi aksadı!Solunum Derneği (TÜSAD) Tüberküloz Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Dursun Tatar, pandemi ile mücadele sırasında tüberküloz (verem) tanı ve tedavisinde aksamalar yaşandığını belirtirken, belirtilerin dikkate alınmasını önerdi. Veremin enfeksiyon nedenli ölümlerin en büyük nedenlerinden olduğunu vurgulayan Tatar, “Veremden korunmanın en etkin yolu erken tanı ve tedavi. Veremden korkmayın ama sakın geç kalmayın” uyarısı yaptı.
Akciğer sertleşmesinde erken tanı hayat kurtarıyor!Dünya İdiopatik Pulmoner Fibrozis Haftası kapsamında açıklama yapan Solunum Derneği (TÜSAD), sıklıkla başka akciğer hastalıklarıyla karıştırılan İPF’de erken teşhis ve ayırıcı tanının önemine dikkat çekti. İPF tanısı almış hastaların ilaçlarını aksatmaması uyarısında bulunan TÜSAD, COVID-19’dan korunmak için de aşılarını mutlaka yaptırmalarını önerdi.
Orman yangınları solunum sağlığı için de büyük tehdit!Günlerdir yanan ormanlar tüm Türkiye’yi yasa boğarken, Solunum Derneği TÜSAD dumana maruz kalanların sağlığına ilişkin önemli uyarılarda bulundu. Özellikle küçük çocuklar, yaşlılar, astım, KOAH ve kalp hastalarının yangın dumanından korunması gerektiğini vurgulayan TÜSAD, herhangi bir maruziyet durumunda hemen doktora başvurulması gerektiğini belirtti.
Salgını bitirmek için 12 yaşından büyükler aşılanmalı!Solunum Derneği TÜSAD, aşı çalışmaları hızla sürerken 12 yaş üzeri çocukların aşılanmasının pandemisi ile mücadeleye önemli büyük katkısı olacağını belirtti. TÜSAD Çocuk Göğüs Hastalıkları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Ayşe Tana Aslan, “Ailedeki diğer bireylerin ve toplumun COVID-19 dan korunması için de çocuklar da aşılama programına alınmalı” çağrısında bulundu.
Aşı olmayanlara kısıtlamalar gelebilir!Solunum Derneği TÜSAD, yaptığı açıklamada Covid-19’a karşı aşılama seferberliğinin hızlanması gerektiğine dikkat çekti. TÜSAD, aşıların temin edilerek, toplumun yüzde 60’ının aşılanması gerektiği uyarısı yaptı.
Verem, dünyada her yıl 1,5 milyon can alıyorTÜSAD Tüberküloz Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Dursun Tatar, "Dünya genelinde her yıl yaklaşık 10 milyon kişi verem hastalığına yakalanmakta ve 1,5 milyon insan veremden ölmektedir." dedi.
Zatürre bu yıl çok daha tehlikeli bir hastalıkSBÜ Öğretim Üyesi ve TÜSAD İnfeksiyon Grubu Başkanı Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu, "2019 yılında 672 bini çocuk olmak üzere, yaklaşık 2,5 milyon kişi zatürreye bağlı nedenlerden hayatını kaybetmiştir. Daha etkin bir tedavi ya da aşı bulunmazsa Kovid-19'a bağlı ölümlerin bu sayıya yılda 1,9 milyon kişiyi ekleyebileceği düşünülüyor. Bu pnömoniye bağlı ölümlerin önceki yıllara göre yüzde 75 artışına denk geliyor ki çok ciddi ve ölümcül bir sorunla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor.
Dünya nüfusunun yüzde 20'sini 65 yaş üstü bireyler oluşturacakTÜSAD Geriatri Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Serap Duru, "Güncel bilgiler ışığında 2050 yılına kadar dünya nüfusunun yüzde 20'sini 65 yaş üstü bireylerin oluşturacağı, genç ve yaşlı nüfusun eşitleneceği tahmin ediliyor. Bu noktada sağlıklı yaşlanmak ve yaşlı nüfusu aktif bir şekilde hayatın içerisinde tutmak giderek daha fazla önem kazanıyor" dedi.
Alerjik bünyelere 'ilkbahar' uyarısıTÜSAD Astım ve Alerji Çalışma Grubu Başkanı Özşeker, baharın doğanın canlandığı, vücudun yenilendiği bir dönem olduğunu ancak bazı riskleri de beraberinde getirdiğini belirterek "Bu süreçte hekim kontrolünde olmak ve tedbir almak çok önemli" dedi.
TÜSAD'dan elektronik sigara ve nargile uyarısı!Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Tütün Kontrolü Çalışma Grubu üyesi Prof. Dr. Şule Akçay, elektronik sigara ve nargile gibi ürünlerin gençlerin tütün bağımlısı olmasına yol açtığını belirterek, "Günümüzde tek başına sigara bağımlılığıyla değil, tüm tütün ve tütün ürünleriyle mücadele etmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Akciğer kanseri ile ilgili korkutan rakam!TÜSAD Akciğer Kanseri Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Ufuk Yılmaz, "Her yıl 24 bin yeni akciğer kanserli erkek hasta ile 7 bin yeni kadın hasta diğer akciğer kanserli hastaların arasına katılıyor. Ülkemizdeki akciğer kanserli hasta sayısının hala yüksek olması sorunun toplumsal boyutunun önemini gösteriyor." ifadelerini kullandı.
TÜSAD açıkladı! Korona virüsünden korunma yolları neler?TÜSAD, Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan Korona viral salgın haberlerine ilişkin açıklama yaptı. Üst solunum yolu enfeksiyonları ile benzer belirtiler gösteren Korona virüsü ile ilgili bilgiler ve korunma yöntemleri açıklandı. Peki Korona virüsünden korunma yolları neler? İşte detaylar…
Tüberküloz görülme sıklığı yüzde 5 azaldıTÜSAD Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nazan Şen,"Türkiye, tüberküloz kontrolünde oldukça başarılı. Son 10 yılda hastalık sıklığında yıllık ortalama yüzde 5 azalma görülüyor" dedi.
Türkiye'de tütünle mücadelenin 'dünü ve bugünü'Resmi olarak 1996'da tütünle mücadeleye başlayan Türkiye, toplu taşıma araçlarında yasaklardan kapalı alan düzenlemesine, uyarı yazılarından "düz ve standart paket"e kadar birçok uygulamayla dünyaya örnek ülkeler arasında yerini aldı.
"Nargile tüketimi büyük tehdit"TÜSAD Akciğer Kanseri Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Ufuk Yılmaz, "Sigarayı bıraktıktan 10 yıl sonra, akciğer kanseri riskinin yüzde 50 oranında azaldığı görülmektedir. Erken evrede tanı alan akciğer kanseri hastalarında sağ kalım oranları yüzde 70'lerin üzerinde gerçekleşmektedir" dedi.
"İftardan sonra peş peşe sigara içmeyin"Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Şule Akçay, iftar ile sahur arasındaki kısa sürede çok sigara tüketmenin, sigaranın zehirli etkilerinin de katlanarak artmasına neden olduğunu bildirdi.
Astım ve KOAH hastalarına "oruç" uyarısıTürkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) İnhalasyon Tedavileri Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Mecit Süerdem, ramazan ayı içinde hastaların ilaçlarını kesmelerinin veya sadece iftar ile sahur arasında kullanmalarının hastalıklarının şiddetlenmesine neden olabildiğini, tedavinin başarılı olabilmesi için ilaçların düzenli ve gereken saat aralıklarında kullanılması gerektiğini bildirdi.
"Elektronik sigara kalp krizi riskini artırıyor"ABD'de yapılan bilimsel araştırmayla, her gün elektronik sigara kullananlarda kalp krizi riskinin sigara içmeyenlere göre yaklaşık iki kat fazla olduğu belirlendi.
Tüsad ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki tüsad haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.