Son dakika telif hakkı haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan telif hakkı ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını telif hakkı haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan telif hakkı gelişmeleri de dahil olmak üzere 330 telif hakkı haberi bulunmuştur. Tüm telif hakkı haberleri aşağıda listelenmiştir.
OpenAI'da şok! Şirketi eleştiren eski çalışan ölü bulunduOpenAI eski araştırmacısı Suchir Balaji, 26 Kasım’da San Francisco’daki evinde ölü bulundu. 26 yaşındaki Balaji’nin ölüm nedeninin intihar olduğu açıklandı. San Francisco polisi olayda şüpheli bir durum olmadığını belirtirken, OpenAI'dan yapılan açıklamada, “Bu acı haberle sarsıldık. Düşüncelerimiz, bu zor zamanda Suchir’in ailesi ve sevdikleriyle” dendi.
Telif Hakları Genel Müdürü Erkin Yılmaz'dan 'Dijital Telif Yasası' açıklaması: Dijital yayın pay almalıAnadolu Ajansı (AA) ve Boğaziçi Üniversitesi işbirliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla düzenlenen "II. Haberin Telifi ve Medyada Yapay Zeka Sempozyumu" İstanbul'da başladı. Sempozyumda konuşan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Telif Hakları Genel Müdürü Erkin Yılmaz, Dijital Telif Yasasıyla ilgili olarak dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Fransa 'komşu Hakkı'nı yedirmemek için X'e bastırıyorX'in yayınladığı içeriklerden pay almak için bastıran Fransız medyası, 'komşu hakkı' diye bilenen telif hakları için mahkemenin yolunu tutmuştu. Telif hakkı için verdiği hukuk mücadelesini kazanan Fransız medyası, şimdi haber başına kazanılan parayı öğrenecek.
Doç. Dr. Cahit Suluk: Mesleğin devamı için Dijital Telif Yasası şartDijital Telif Yasası, haberi ve habercinin fikri mülkiyetini korumak için son derece kritik rol oynuyor. Avrupa Birliği'nden sonra Kanada'da da uygulanmaya başlanan düzenleme için gözler Türkiye'ye çevrilmiş durumda. TBMM'de çalışmaları süren düzenleme ise Doç. Dr. Cahit Suluk'a göre zaman kaybetmeden yürürlüğe girmeli.
Fenerbahçe'nin puan kaybı sonrası yerden yere vurdu!Süper Lig lideri Fenerbahçe 21. haftada konuk ettiği Samsunspor karşısında hesapta olmayan puan kaybı yaşadı. Karşılaşma 1-1 sona ererken, Galatasaray'ın farklı galibiyeti sonrası zirvede puanlar eşitlendi. 90 dakika sonrası spor yazarlarından teknik direktör İsmail Kartal'a eleştiri geldi.
Avukat Yıldırım Keser'den Dijital Telif Yasası için dikkat çeken açıklama: Google ücret ödemek zorunda kalacakİnternet dünyasındaki telif hakları sorunu, sadece Türkiye’nin değil dünyanın da gündeminde yer alıyor. Japonya'da iki genç, film özetlerini internete yükleyerek 50 bin dolar reklam geliri elde etti. Film şirketleri dava açınca da 3,6 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildiler. Dijital Telif Yasası ile ilgili konuşan Fikri Mülkiyet Hukuku Uzmanı Doç. Dr. Yıldırım Keser, “İlim ve edebiyat, musiki, güzel sanatlar ve sinema eserlerinin tamamının mecraları değişti ve her biri internette yerini aldı. Mevcut kanun bu köklü değişim dikkate alınarak yeniden düzenlenmelidir" diye konuştu.
Pek çok ülke Google’ı anlaşmaya zorladı, sıra Türkiye’de! Uzman avukat: Yasal çerçevede ele almak artık şartAB ve Avustralya'da başlayan Dijital Telif Hakkı kanunu düzenlemelerine son olarak geçtiğimiz kasım ayında Google ile telif konusunda anlaşmaya varan Kanada katıldı. Anlaşmaya göre içerik üreticileri, teknoloji devinden 74 milyon dolar ödeme alacak. Türkiye'deki uzman isimler, bu tarz bir düzenlemenin ülkemizde de yapılmasının gerekliliğine dikkat çekerken Posta.com.tr'ye konuşan Telif Hukuku alanında uzman Avukat Arabulucu Tuğba Güzel Karlıdağ, günümüzdeki kanunun dijitalleşmeye uygun olmadığını ve yapılacak düzenleme ile sektörün önünün açılacağına dikkat çekti.
Dijital Telif Yasası ile ilgili Doç. Dr. Yegen’den dikkat çeken açıklama: Artık zorunlulukGoogle'ın Kanada hükümeti ile anlaşmasının ardından Türkiye'de de 'Dijital Telif Yasası' çalışmaları hızlandı. Dijital telif yasası ile ilgili konuşan Doç. Dr. Ceren Yegen, yasanın hayata geçmesinin ardından tematik iş kollarının oluşabileceğinin altını çizdi. Peki bu yasa başka hangi pozitif sonuçları beraberinde getirir? Dünyada dijital geleceği şekillendirmek için başka ne tür çalışmalar var? Doç. Dr. Yegen ile mercek altına aldık.
Google ve Meta’yı dize getirip yasayı çıkarmıştı! Avustralya Komisyon Başkanı konuştuGoogle ve Meta’yı dijital yayıncılara ödeme yapmak zorunda bırak ilk ülke olan Avustralya, çıkardığı yasayı hem 2021 yılından bu yana başarılı bir şekilde uyguluyor hem de birçok ülkeye ilham veriyor. İnternet devlerini dijital yayıncılara ödeme yapmak için masaya oturtan yasayı hazırlayan, Avustralya eski Başbakanı Bob Hawke'un baş ekonomi danışmanı, dönemin Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu Başkanı Rod Sims süreci, yasayı, sektörde meydana gelen değişmeleri ve Google’ın tehditlerinin ardından devreye giren Microsoft’la ilgili ayrıntıları anlattı.
Dijital Telif Yasası ile ilgili dikkat çeken açıklama: Kesinlikle müdahale edilmesi gereken bir durumSon olarak Kanada ile anlaşarak yıllık 74 milyon dolarlık telif ödeyecek olan Google, anlaşma yapmadığı ülkelerde telifli içerikleri kullanmayı sürdürüyor. Uzman isimler Türkiye'nin acil şekilde adım atması gerektiğini belirterek, çıkarılacak düzenleme ile Google'ı masaya oturmaya zorlamanın önemli olduğunu dile getirdi. Dijital telif yasası ile ilgili konuşan Avukat Cahit Suluk ise yaptığı açıklamada, "Bu haksız bir talep değil, kesinlikle müdahale edilmesi gereken bir durumdur" ifadelerini kullandı.
Google'dan gelir elde edilirse nereye gidecek? Dijital Telif Yasası uzmanından dikkat çeken değerlendirmeGoogle’ın Kanada’ya her yıl 74 milyon dolar ödeyecek olmasının ardından dijital içerik üreticilerinin gözleri Türkiye’de de ‘Dijital Telif Yasası’ için çalışmalara çevrildi. Peki, yasanın geçmesi durumunda ülke ekonomisi, kişi ve kurumlar ödenecek teliften yararlanabilecek mi? Doç. Dr. Ali Murat Kırık tüm detaylarıyla anlattı.
Dijital Telif Yasası zorunlu hale geldi! Prof. Aydoğan: sadece Google kazanmayacakGoogle'ın Kanada’da dijital yayıncılar için 74 milyon dolar ödeme yapacağını duyurmasının ardından gözler Türkiye'ye çevrildi. Prof. Dr. Filiz Aydoğan, “Bizler teknoloji şirketlerinin bedava çalışanı konumunda oluyoruz. Dijital Telif Yasası habercilere, yazarlara ve yayıncılara kazanım sağlayacak” diyerek önemli açıklamalarda bulundu.
Dijital Telif Yasası için dikkat çeken açıklama: Haksız gelir kaybı var, Google iyi niyetli olmalıDijital yayıncıların telif haklarını korumak ve korsan yayıncılığın önüne geçmek için tüm dünyada yasalar düzenleniyor. Son olarak Kanada’da çıkan yasayla, ülkenin Google’ın içerik üreticilerine her yıl 74 milyon dolar ödeme yapacağı açıklandı. Yasanın Türkiye’de de yürürlüğe girmesi için gerekli tüm aşamaları, Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Milletlerarası Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Sezercan Bektaş açıkladı. Öte yandan Dijital Mecralar Komisyon Üyesi Şebnem Bursalı, CNN TÜRK'te önemli açıklamalarda bulundu. TikTok yetkilileriyle yapılan toplantıda uygulamada eksiklik olduğunu söyleyen Bursalı, Dijital Telif yasası hakkında ise "Yapılan haberler bir emek karşılığı verilmeli" dedi.
'Dijital telif yasası kaçınılmaz oldu' dedi ve ekledi: 120 sene önceki aylayışla olmazDijital Telif Yasası düzenlemesinin henüz çıkmaması dijital yayıncılıkta birçok sorunu beraberinde getiriyor. Türkiye İnternet Medya Birliği Başkanvekili Avukat Cüneyd Altıparmak, “Şu an yaşananın hırsızlıktan farkı yok. Dijital Telif Yasası çıkmadığı için hırsızlığın bir cezası da yok. 120 yıl önceki anlayışla yapılan kanun, bugünkü internet çağında hiçbir eseri koruyamaz. Yeni bir düzenleme acilen yasalaşmalı.” dedi.
Bakan Ersoy: Turizm geliri 35 milyar doları aştıKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "2022 yılı Ocak-Eylül döneminde turizm geliri, 35 milyar doları aştı. Ülkemize gelen toplam ziyaretçi sayısı 40 milyon 25 bin kişi oldu. 2022 sonunda 50 milyondan fazla turist ağırlayıp, 44 milyar dolarlık rekor gelir düzeyine ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.
Üç yıl önce 400 dolarla başladı, şimdi eserleri 1,6 milyon dolara kadar ulaştı! Genç ressam Anna Weyant paraya para demiyor...27 yaşındaki Kanadalı ressam Anna Weyant'ın Instagram'ında sergilediği ve plajda 400 dolara sattığı tablolarının değeri üç yıl sonunda 1,6 milyon dolara ulaştı. Konuyla ilgili konuşan Weyant, "İnsanlar beni tebrik etmeyi sürdürüyor ama bu satış beni rahatlatmak bir yana üzerimdeki baskıyı daha da arttırdı” ifadelerini kullandı. Peki ama dudak uçuklatan bu başarı nasıl geldi? İşte film gibi bir hikâye...
Eski bir yemek kitabı onu milyoner yaptı! Daha 4 yaşında kendi işini kurdu, şimdi o içecek sayesinde paraya para demiyor...Eski bir yemek kitabı onun hayatını değiştirdi! Şu an 17 yaşında olan Teksaslı bir genç kız, 4 yaşındayken büyük büyükannesinden eski püskü bir yemek tarifi kitabı alarak, kendi limonatasını yapmaya başladı. 11 yaşına geldiğinde ise milyoner oldu. ABD'li marka, bu içeceği stoklamak için ona yüklü bir miktarda para ödedi. Genç kız, başarılarını anlatan bir kitap bile yazdı. Para kazandıkça yatırım yapmaya devam etti. Peki o limonatayı diğerlerinden farklı kılan şey neydi? İşte Mikaila Ulmer’in akılalmaz ve hayranlık uyandırıcı başarı öyküsü...
Google’a telif hakkı için yasa hazırlığı başladı! Askıya alma cezası dahil çok sayıda yaptırım...Google’ın AB üyesi bazı ülkelerde verilerini kullandığı yaklaşık 300 medya kuruluşuna telif hakkı ödemeyi kabul etmesinin ardından, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Türkiye’deki yayıncıların telif hakkı alabilmesi için yasa çalışması başlatıldı.
Türkiye ile Google arasında son durum ne? Telif hakkı ödenecek mi?Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, CNN Türk'te Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı. Avrupa’da 300 medya kuruluşuna “telif hakkı” ekseninde ödeme yapmayı kabul eden Google ile Türkiye arasında benzer bir anlaşmanın olup olmayacağına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Telif Hakkı ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki telif hakkı haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.