Son dakika okul başarısı haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan okul başarısı ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını okul başarısı haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan okul başarısı gelişmeleri de dahil olmak üzere 387 okul başarısı haberi bulunmuştur. Tüm okul başarısı haberleri aşağıda listelenmiştir.
Okul çağındaki çocuklarda büyük tehlike! 10 çocuktan 1’inde işitme kaybı var!İşitme kaybı, doğuştan gelen bir rahatsızlık olup en sık görülen problemlerden biridir. Her bin canlı doğumdan 1 ila 3’ü sağırlık derecesinde, binde 30 ila 60’ı da değişik şiddetlerde işitme kaybı ile doğar. Okul dönemi, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılık dönemleri de hesaba katıldığında toplumdaki işitme kaybı oranı %50’leri geçiyor. Prof. Dr. Yıldırım Ahmet Bayazıt çocuklarda görülen işitme kaybı ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulunuyor.
Fark edilmeyen görme problemleri çocukların okul başarısı etkileyebilir!Baş ağrısı, göz yorgunluğu gibi belirtilerin çocuklarda görme sorunlarına işaret edebildiğine dikkat çeken Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özge Yabaş “Çocuklar görme sorunu yaşadıklarının farkında olmayabilirler. Bu nedenle hem ebeveynlerin hem de öğretmenlerin bu konuda uyanık olması önemli. Çocukların okula dönüş döneminde göz hekimi kontrolleri de ihmal edilmemeli" dedi.
Çocuklar kötü beslenme riski ile karşı karşıyaKorona virüsün ortaya çıkmasıyla uygulanan sosyal yaşam kısıtlamaları çocukların hayatını da olumsuz yönde etkiledi. Özellikle beslenme alışkanlıklarında olumsuz değişimler meydana geldiğini aktaran Dr. Öğr. Üyesi Dilek Özçelik Ersü, “Okulların kapatılması, belirli saatlerde uygulanan sokağa çıkma yasakları çocuklarda hareketsizlik, asosyallik, daha fazla yeme eğilimiyle sonuçlandı” dedi.
Salgın döneminde beslenme düzeni nasıl olmalı?Okul çağındaki çocukların salgın döneminde beslenme düzeninin nasıl olması gerektiği ile ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Dilek Özçelik Ersü, çocuklarda en sık görülen beslenme kaynaklı sorunların başında öğün atlama olduğunu söyledi.
Bu belirtiler, bozuk psikoloji işareti olabilir!Psikolojisi bozulan kişilerde aşırı duygusal yoğunluk ve aşırı üzüntü hali oluştuğunu belirten uzmanlar, kişide aniden sebepsiz yere ağlamalar ve ani öfkelenmeler olabileceğine, sebepsiz olarak öfke kontrol sorunları ortaya çıkabileceğine dikkat çekiyor. Devam ettirme ve süreklilik sağlama konusunda problemler yaşanabileceğini belirten uzmanlar, uzun süreli bir faaliyette bulunmanın gittikçe zorlaşabileceğini vurguluyor. Bu sıkıntıların artması, zorlaşması ve bu sıkıntılarla baş etmekte güçlük yaşanması durumunda kişinin bir uzmandan profesyonel destek alması gerekiyor.
Okullar açıldı göz muayenesine giden çocuk sayısı arttıPandemi nedeniyle yaklaşık 1,5 yıldır uzaktan eğitim ile bilgisayar ve tablette eskiye göre daha fazla vakit geçirmeye alışan öğrenciler, okullara gitmeye başladı. Op. Dr. Deniz Marangoz, yüz yüze eğitimin yeniden başlamasıyla bu günlerde tahtayı göremediğini söyleyerek göz muayenesine gelen çocuk ve genç sayısının arttığını söyledi.
Okul döneminde kahvaltıyı ihmal etmeyin!Eğitim ve öğretim hayatlarına yüz yüze devam edecek olan öğrencilerin bu dönemde eğitimleri kadar evlerinde sağlıklı beslenmeleri de büyük önem taşıyor. Kış aylarında zayıflayan bağışıklık sistemi için sabah kahvaltısının önemini vurgulayan uzmanlar, çocukların dinç bir şekilde çalışabilmesi ve bağışıklıklarını güçlendirmeleri için kahvaltılarında, ara öğünlerinde kalsiyum ve mineral açısından zengin olan sütün eksik olmaması gerektiğinin altını çiziyor.
"Çocukları afetlerle korkutmayın"Yaşanan doğal afetlerin çocuklar üzerinde ciddi olumsuz psikolojik etkilere yol açtığını belirten Çocuk Koruma ve Bakım Uzmanı Barış Tuncer, “Yetişkinlerin çocuk ve ergenlere söz dinletebilmek için onları yangın ve sel gibi felaketlerle korkutmayın” dedi.
Sınav kaygısı ile baş etmenin yollarıPandemi döneminde sınava hazırlanan üniversite adayları daha fazla stres ve kaygı yaşadı. Bu kaygı pek çok adayı akademik olarak etkiledi. YKS’ye sayılı günler kala belirten Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Seher Akbaş sınav kaygısı ile baş etmenin yollarını anlattı ve sınava girecek gençler ve ailelerine önerilerde bulundu.
"Fast food çocuklarda demir eksikliğine neden oluyor"Çocuklarda ileri seviyedeki demir eksikliğinde kalp yetmezliğinin görülebileceğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Sevim, "Bu çocukların düzenli ve dengeli beslenmesi oldukça önemli. Çocuklarımız için en tehlikeli durum demirden fakir karbonhidrattan zengin aperatif ve fast food tarzı beslenme ve 2 yaş altında yoğun inek sütü verilmesi" dedi.
'Yenidoğanlara hastaneden çıkmadan işitme testi yapılmalı'Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alkan, "Sağlık Bakanlığının da önergesi doğrultusunda yenidoğanlar için hastaneden çıkmadan ilk 48 saat içerisinde işitme testleri yapılmalıdır." dedi.
Bakan Soylu'dan 'Boğaziçi' açıklaması: 'Tuzağa düşmeyin'İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Boğaziçi Üniversitesindeki eylemlere ilişkin öğrencileri uyararak, "Hayatta hiç bir başarının altında imzası olmayan, bir ajansın elinde oyuncak olan, solcu bile olamayan kart siyasetçilerin tuzağına düşmeyin" dedi.
Doğumdan sonraki lohusalık depresyonuna dikkat!Doğum sonrası ortaya çıkan lohusalık depresyonu, kadının yaşam kalitesini düşürüyor. Doğumdan sonraki ilk 2-4 haftada belirtileri ortaya çıkan ve 12’inci aya kadar devam edebilen lohusalık depresyonuna zamanında müdahale edilmesinin önemine işaret eden uzmanlar, kişinin depresyon geçmişi, birden fazla çocuğa sahip olma, plansız gebelik, eşle olumsuz ilişki gibi risk faktörlerine dikkat çekiyor. Uzmanlar bebeğin de bu durumdan etkilendiğine dikkat çekerek “Doğum sonrası depresyona sahip annelerin çocuklarının daha sinirli, çekingen, daha az yüz mimiği kullanan, az konuşan, sık davranış problemi gösteren ve bilişsel açıdan zorlanmalar yaşayabilen çocuklar olduğu görülmüştür” uyarısında bulunuyor.
Online karne öncesi ailelere uyarı!Uzman Klinik Psikolog Dilara Yamanlar, zillerin online çalıp karnelerin online alınacağı bu eğitim döneminin sonunda anne babaların çocuklarına yapıcı ve şefkatli yaklaşmalarının son derece önemli olduğunu vurguluyor.
Tabletler ne zaman dağıtılacak? MEB 500 bin tablet başvurusu nasıl yapılır? Ücretsiz tablet başvuru formu!Ücretsiz tablet başvuru formu uzaktan eğitim sürecinde bazı belediyelerin tablet dağıtımı için harekete geçmesinin ardından erişime açıldı. Online eğitim ile birlikte bilgisayarı olmayan öğrencilerin derslere erişimini sağlamak amacıyla devletin 500 bin tablet dağıtımı yapacağını açıklayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, tablet verilecek öğrenciler için kriterleri belirlediklerini ve okullar aracılığıyla tabletleri dağıtacaklarını ifade etti. Peki, Tabletler ne zaman dağıtılacak? 500 bin tablet başvurusu nasıl yapılır? Ücretsiz tablet başvuru formu var mı? İşte Devlet tablet dağıtımı 2020 başvuruları ile ilgili bilmeniz gerekenler...
MEB harekete geçti, Bakan Ziya Selçuk uyardı! 81 ile yazı yollandı...Yüz binlerce kişi bekliyordu MEB harekete geçti ve başladı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk sosyal medya hesabından büyük tehlikeye dikkat çekti. Ücretsiz tablet dağıtımı ile ilgili açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, tablet dağıtımının ihtiyaç sahibi öğrenciler arasından, gelir durumu, eğitim çağındaki kardeş sayısı gibi kriterlerle okullar aracılığıyla yapıldığını belirterek, bakanlık adıyla arayarak kişisel bilgiler isteyen kötü niyetli kişilere karşı velileri uyardı.Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı dağıtımı yapılacak bilgisayar ve tablet bağışları için uyarıda bulundu.
MEB yeni kararı duyurdu! Ve belli oldu 4-5 sene...Milyonlarca kişi bekliyordu ve belli oldu. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk canlı yayında duyurdu. MEB'in yüz yüze eğitim ve sınav sistemi açıklandı. Bakan Ziya Selçuk, sınavların yüz yüze olacağını belirterek, "Eğer sınav yapmazsak, yüz yüze yapmazsak ya da sınav şeklimizi dönüştürürsek ölçe değerlendirme açısında uzun vadeli en 4-5 seneyi kapsayan bir problem çıkıyor" dedi.Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, her ülkenin koşullarının kendine özgü olduğunu belirterek, "Kıta Avrupası açısından bakıldığında tümünün açtığını ve hatta 10-12 yaş altında maske olmadığını, tam zamanlı açtıklarını haftada 5 gün, bütün kademelerde, kimisinde sadece öğretmenlerde maske olduğunu kiminde lise düzeyinde maskenin gerekli olduğunu görüyoruz" ifadelerini kullandı.
'Anne- baba, kardeşlerden birini ön plana çıkarmamalı'Antalya'nın Manavgat ilçesinde Sinan Yüksel (18), 8 yaşındaki kardeşi Seyit Taha Yüksel'i kıskançlık yüzünden yaklaşık 20 bıçak darbesiyle öldürdü. Psikiyatrist uzman doktor Savaş Öztürk, “Kıskançlık olabilir ama dozu çok önemli, yani çocuk kardeşini kıskanabilir. Bunu söyleyebilir. Anne baba, sevgisini eşit verdiğini ifade etmeli. Kardeşler hakkında şaka yapmamalı, birini ön plana çıkarmamalı" dedi.
'Çocuklarda hırçınlığın nedeni demir eksikliği olabilir'Çocuklarda sık görülen demir eksikliği anemisi gelişimde geriliğe neden olurken pekmez, dut, üzüm gibi besinler tedavide yeterli gelmiyor. Uzm. Dr. Hüseyin Sevim “Demir eksikliği anemisi bulunan çocuk hırçınlaşır, iştahsızlık ve halsizlik meydana gelir. Okul başarısı düşer. Ten rengi açık sarıya döner, pembeliğini kaybeder. İleri aşamalarda, cilt bozuklukları tırnaklarda kırılma ve soyulmalar başlar. Bazı çocuklarda pika dediğimiz kağıt, toprak, kömür gibi yenmeyecek maddeleri yeme alışkanlığı gelişir” dedi.
Milli Eğitim Bakanı Selçuk duyurdu! 'BİZDEN' başlıyorMilli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB), yeni tip corona virüs (Kovid-19) önlemleri kapsamında okulların kapanmasının ardından, çocukların gelişim sürecinde etkin birer rol model olan velileri pratik bilgilerle desteklemek amacıyla TRT EBA kanallarından yayımlanmak üzere "BİZDEN" isimli veli kuşağı hazırlandı.
"İşitme kaybı okul başarısını olumsuz etkiliyor"Uzmanlar, okul başarısını olumsuz yönde etkileyen işitme kaybının erken teşhisi için işitme taraması yapılmasının önemine dikkati çekiyor. Prof. Dr. Fadlullah Aksoy"Tek taraflı işitme kayıplarında dahi sınıf tekrar oranı yüzde 37 olarak bildirilmektedir. İşitme kaybı, dikkat, öğrenme ve sosyal işlevlerdeki sıkıntıları artırmaktadır" dedi.
Giderek yayılıyor! Büyük tehlike...Diyabet bir yetişkin hastalığı olarak kabul edilse de çocuklarda da sıklıkla görülüyor.Tüm dünyada giderek yaygınlaşan diyabetin, yetişkin hastalığından çıkıp çocuklara kadar ulaşmasındaki en önemli etkenlerin başında ise çığ gibi büyüyen obezite geliyor.
Okul Başarısı ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki okul başarısı haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.