Son dakika miyop haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan miyop ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını miyop haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan miyop gelişmeleri de dahil olmak üzere 148 miyop haberi bulunmuştur. Tüm miyop haberleri aşağıda listelenmiştir.
Körlük salgını mı var? Z kuşağını bekleyen körlük salgını nedir, neden artıyor?İngiltere'de yapılan bir araştırmada son 30 yılda miyop vakalarında yüzde 46'lık bir artış olduğu ortaya çıktı. Dünya genelinde gözlemlenen körlük vakalarının artarak devam edeceği bunun da salgın seviyelerine ulaşabileceği belirtildi. Peki, körlük salgını nedir, neden arttı?
Son ana kadar farkedilmeyen hastalık: GlokomGöz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Konuralp Yakar, son ana kadar hiçbir belirti vermeyen ve görme kaybına neden olan glokomun (göz tansiyonu) önüne geçmek için düzenli aralıklarla göz muayenesi yaptırılması gerektiğini söyledi.
Gabonlu üniversite öğrencisi Dina’nın ölümüyle ilgili 2’nci duruşmada sanığın ifadesi ortaya çıktıKarabük'te, Filyos Çayı'nda cesedi bulunan Gabonlu üniversite öğrencisi Jeannah Danys Dinabongho Ibouanga'nın (17) ölümüne ilişkin Dursun Acar’ın tutuklu yargılandığı davanın 2’nci duruşmasında genç kızın aile avukatlarından Gülyeter Aktepe ile mahkeme başkanı arasında ırkçılık tartışması yaşandı. Aktepe, Dina’nın Türkiye’de ırkçılığa maruz kaldığını söyledi. Mahkeme Başkanı ise “Türkiye’de veya Karabük’te ırkçılık olsa 10 bin yabancı öğrenci olmaz. Türkiye’de ırkçılık yoktur” diye cevap verdi.
Kalın Kenarlı Merceklerin Kullanım Alanları Nelerdir? Kalın Kenarlı Mercek Örnekleri...Kalın kenarlı merceklerin kullanım alanları oldukça fazladır. Fakat kalın kenarlı merceklerin kullanım alanlarından önce mercek nedir? Bilinmesi daha doğru olacaktır. Mercek; plastik ya da cam gibi maddelerden oluşan saydam bir ürünüdür. Kalın kenarlı ve ince kenarlı mercekler olarak iki türü bulunmaktadır.
Çocuklarda göz muayenesi doğuştan başlanmalı dedi ve uyardı!Çocukların ekranları yakın mesafeden uzun süre kullanılmasının gözlerde miyop gelişmesine ve mevcut numaranın büyümesine neden olabileceğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Konuralp Yakar, “Süre kısaltılması ve aralıklı kullanım, zaman zaman uzağa bakarak gözlerin dinlendirilmesi çok faydalıdır” dedi.
Mavi ışık filtreli gözlüğün sahtesine dikkatEskişehirli gözlükçü Murat Destici, mavi ışığa ve buna bağlı olarak üretilen sahte filtreli gözlüklerin insan sağlığı üzerindeki etkilerine değinerek, “Uyguladığımız çeşitli işlemlerle gözlüğün sahte mi yoksa gerçek mi olduğunu ispatlayabiliyoruz” diye vurguladı.
Çocuklar için miyopi uyarısı: Birçok hastalığa neden olabilirDünya çapında en yaygın görme bozukluğu olan miyopi çocuklarda da görme bozukluğunun en önde gelen nedeni olarak karşımıza çıkıyor. 2010 yılında dünya nüfusunun yüzde 27’sinde miyopik kırma bozukluğu mevcuttu. Bu oranın 2050 yılında yüzde 52’ye kadar çıkacağı ve yüksek miyopi oranının da yüzde 10’lara ulaşacağı tahmin ediliyor. Yüksek miyopinin sadece basit bir kırma kusuru olmadığını ve beraberinde diğer göz bozukluklarına da neden olabildiğini belirten Prof. Dr. Nur Acar Göçgil, "Yüksek miyopi değerlerine sahip olan bir kişi ilerleyen yaşantısında katarakt, glokom, retina yırtığı/dekolmanı ve sarı nokta hastalığına çok daha sık yakalanıyor. Erken teşhis için ailelere bu konuda büyük görev düşüyor" dedi.
Çocuklar için 'miyop' uyarısı: 'Teması olabildiğince kısıtlamak gerekiyor'Pandemi döneminde ve sonrasında teknolojik cihazların daha sık kullanılmaya başlanması üzerine çocuklardaki birçok göz hastalığında artış olduğunu belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tülay Arıcı, ara tatile girecek çocukların ailelerine tavsiyelerde bulundu. Çocukların gözlerinde bir sıkıntı olduğunu anlayamayabileceğinin altını çizen Dr. Arıcı, “Dijital cihazlarla çocuğun temasını olabildiğince kısıtlamak gerekiyor. Çocuklar teknolojik cihazlarla gün içinde en fazla 1-1,5 saat vakit geçirmeli” dedi.
MİT personel alımı başvurusu nasıl yapılır? MİT lise, ön lisans ve lisans mezunu personel alıyor! İşte başvuru şartları ve MİT genel başvuru sayfası!Millî İstihbarat Teşkilâtı (MİT) personel alımı ilanları yayınlandı. MİT bünyesinde çeşitli beceri ve kabiliyetlere sahip istihbarat uzmanları; dünya dillerinde yetkin dil uzmanları; sinyal ve görüntü analizi, coğrafi bilgi sistemleri, yazılım ve donanım, ağ güvenliği dahil olmak üzere farklı alanlarda uzman mühendisler; tesis, bina ve araçlarımızın emniyetini sağlayan koruma ve emniyet memurları gibi birçok sahada faaliyet gösteren personel istihdam edecek. Peki, MİT personel alımı başvurusu nasıl yapılır? MİT personel alımı başvurusu nereden yapılır? İşte Güncel MİT personel alımı ilanları ve MİT Kariyer Sayfası!
Göz tedavisinde yeni yöntemGöz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Altan Göktaş, femtosaniye lazer sistemi ile gözdeki kırma kusurlarının etkin bir şekilde tedavi edildiğini ve iyileşme döneminin daha hızlı ve konforlu olduğunu ifade etti.
Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi’nde binden fazla bebek kör olmaktan kurtarıldıSağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde göz doktoru olarak görev yapan Doç. Dr. Nihat Sayın, ebeveynlerin erken doğan bebeklerini mutlaka göz muayenesine getirmesi gerektiğini ancak pandemi döneminde yüzde 40’lık bir azalma olduğunu belirtti. Sayın, 2012’den bu yana binden fazla erken doğan bebeği tedavi ettiklerini de dile getirdi.
Her 4 bebekten 1’inde görülüyor! DikkatPrematüre retinopatisi (ROP), erken doğan bebeklerin gözlerinde gelişebilen ve görmeyi tehdit eden önemli sağlık sorunlarından biri. Bebek ne kadar erken doğarsa ROP riskinin o kadar artacağına işaret eden Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özge Yabaş Kızıloğlu, prematüre retinopatisi hakkında önemli bilgiler verdi. Kızıloğlu, taranan her 4 bebeğin 1’inde prematüre retinopatisi (ROP) görüldüğünü vurguladı.
Okul öncesi çağdaki çocuklarda miyopi yüzde 50 arttıYapılan araştırmaların, okul öncesi yaş grubundaki çocuklarda da miyopinin yüzde 50 oranında artış gösterdiğini kaydeden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ömer Kocabıyık, bu durumun yeni normalde online eğitim ve evden çalışma sistemlerine geçişle oluşan ekran maruziyetlerine bağlı olarak genç ve yaşlı grupta da artış gösterdiğini söyledi. Kocabıyık, ekrana bakma sürelerinin artışındaki hızla 2050 yılında, dünya nüfusunun yaklaşık yarısında miyopi olabileceğini söyledi.
Gözlükten ömür boyu kurtulunabiliyorGözlük kusurlarını gideren Excimer lazer tedavisinin yaygınlaştığını söyleyen Göz Hastalıkları uzmanı Op. Dr. Ertan Sunay, “Uygun hastaya uygun teknik kullanılarak yapılan lazer tedavisinden sonra hasta gözlükten ömür boyu kurtulabilir” dedi.
Retina yırtıklarına dikkat; görme kaybına neden olabilirÇeşitli belirtilerle ortaya çıkan retina yırtıkları hakkında açıklamalarda bulunan Op. Dr. Ercan Sağlam, “Işık çakması, sinek uçuşması, karaltı ya da ani görme kayıplarına kadar çeşitli belirtiler gösteren retina yırtıkları tedavi edilmediğinde görme azalmasına neden olabilir. Tedavinin gecikmesine bağlı olarak tam görme kaybı da yaşanabilir” dedi.
40 yaş sonrası gelişen görme problemlerine dikkat!Hem erkek hem de kadında 40’lı yaşlarda ortaya çıkan göz sağlığı problemleri konusunda uyarılarda bulunan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Özkaya göz hastalıklarının tedavisi için ortak planlanabilen, halk arasında akıllı lens olarak bilinen multifokal lens tedavisini anlattı.
'Gözlükten kalıcı kurtulmak mümkün'Halk arasında göz çizdirme ameliyatı olarak da bilinen Excimer lazer tedavisinin, 30 yılı aşkın süredir güvenle kullanıldığını ifade eden Göz Vakfı Bayrampaşa Göz Hastanesi doktorlarından Op. Dr. Ali Sipahier, "Bu tedavinin uygulanabilmesi için 18 yaşını geçmiş olmak, son 1 yılda gözlük numarasının değişmemiş olması ve kornea tabakasının yapısal özelliklerinin uygun olması gereklidir. Tedavi sonrası gözlükten kurtulmak mümkün" dedi.
Çocuklarda miyopi pandemisinde risk oranında artışSon yapılan araştırmayla pandemi döneminde çocuklarda miyop gelişme risk oranının yüzde 17’den yüzde 28’e çıktığını belirten Doç. Dr. Göktuğ Demirci “2050 yılında dünyadaki miyop sayısının 1,4 milyardan 5 milyar insana çıkacağı düşünülüyor. Miyopiye karşı günümüzde 3 yeni yöntem geliştirildi. Bunlar göz doktorları tarafından hazırlanan bir damla, multifokal gözlük ve özel miyopi için geliştirilmiş kontakt lenslerdir. Bu 3 yönteminde birbirine üstünlüğü ve dezavantajları mevcut, dolayısıyla hastalar kişisel olarak değerlendirilerek aile ile çocuklar için ortak bir yöntem belirlenmelidir” dedi.
Uzak ve yakını görme sorununa karşı 5 mercekHer insanın gözlerinde doğal bir mercek bulunur. Bu mercek odaklanmayı sağlayarak farklı mesafelerdeki görüntünün retina üzerine düşmesini sağlar. Yaşın ilerlemesiyle birlikte gözlerde bulunan göz merceğinin saydamlığı bozulmaya başlar ve katarakt oluşur. Bu durumda hastalarda hem uzak hem de yakın görme bozulmaya başlar, net olarak görme kaybolur ve bulanık görme başlar. Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Bekir Koç, uzak ve yakını görememe problemine karşı bilgiler verdi.
Göz rahatsızlıkları salgın sürecinde arttıProf. Dr. Karalezli, Kovid-19 salgınında yakına odaklanma gerektiren bilgisayar oyunlarına eğilimin, çocuk ve gençlerin göz sağlığını olumsuz etkilediğini bildirdi
Çocuklarda göz tembelliği görme kaybına neden olabilirAmbliyopi (körelmiş görme yetisi) çocuklarda sıkça rastlanan bir görme kaybı nedeni olduğunu söyleyen Op.Dr. Murat Ferliel, “Göz tembelliği erken tanı ve doğru tedavi ile tamamen düzeltilebildiği gibi, geç kalındığı zaman da hayat boyu kalıcı olabilmektedir” dedi.
Göz hasarlarına yol açıyor! Tam kapanmada bu hatayı yapmayın!Son bir yıldır günlük yaşam alışkanlıklarımızı derinden sarsan ve gerek çocukların gerekse yetişkinlerin hiç olmadığı kadar bilgisayar karşısında saatler geçirmesine neden olan Covid pandemisi göz hastalıklarının görülme oranını da artırıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mürüvvet Ayten Tüzünalp tam kapanma döneminde göz sağlığı açısından ihmal edilmemesi gereken önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Konuştukça 60. bölüm fragmanı yayınlandı!Sunuculuğunu Özlem Yıldız ve Dr. Biran Ekici’nin yaptığı program "Konuştukça" her Cumartesi ve Pazar günü Kanal D’de ekrana geliyor.
"Pandemi döneminde kontakt lens kullanımı arttı"Pandemiyle birlikte hayatın olmazsa olmazı haline gelen maske kullanımı ile gözlüklerde buharlanma yaşanması kontakt lenslere ilgiyi artırdı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Göz Vakfı Bayrampaşa Göz Hastanesi'nden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Deniz Marangoz, "Pandemi döneminde gözlükler hem hijyen hem de konfor açılarından dezavantajlı bir durum aldı. Bu dönemde kontakt lenslere talep oldukça arttı" dedi.
Miyop ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki miyop haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.