Pandeminin suistimal edilen istisnası: Kod-29Son zamanlarda günümüzde oldukça konuşulan bir konu olan kod 29; özellikle pandemi döneminde işverenlerin daha çok kullanmaya başladığı bir kod haline geldi. Normal şartlar altında işverenin, işçinin iş akdini feshetmesi durumunda Sosyal Güvenlik Kurumuna bildiri yapması gerekiyor. Bu bildirimi, işçiyi hangi gerekçe ile işten çıkardığını SGK’nın hali hazırda düzenlemiş olduğu kodlarından biriyle yapıyor. 29 numaralı kod da bu kodlardan biri. Anlamı ise, "İşverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış nedeni ile işçinin iş akdinin feshi" anlamına geliyor. Bir işverenin, işçisini bu kod ile işten çıkarabilmesi için işçinin 4857 İş Kanunu'nun ilgili bendi kapsamındaki fiillerden birini işlemesi gerekiyor. Peki, Kod 29 ne demek? Kod 29 ile işten çıkarma ne anlama geliyor? Kod 29 memuriyete engel mi? Avukat Elvan Kılıç anlattı!
Kod 29 nedir? İşten çıkarma yasağında SGK Kod 29 ne demek, kod 29 ile işten çıkışın sonuçları nelerdir, Kod 29 maddeleri…Sosyal Güvenlik Kurumu 'Kod-29' uygulamasında düzenlemeye gitti. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), fesih kısıtının istisnaları arasında bulunan "ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller" başlığındaki işten çıkarma sebeplerinin aynı kod ile SGK'ya bildiriminin belirsizliklere yol açması nedeniyle her biri için ayrı kodlar belirlendiğini bildirdi. Kod-29 nedir, ne anlama geliyor? Kod 29 ile işten çıkarılmanın sonuçları neler?
SGK'dan yeni genelge! Milyonları sevindiren kararMilyonlarca çalışana müjde! Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yeni genelge yayınladı. 16 Nisan tarihi itibarı ile geçerli olacak. Koronavirüs salgını sonrası getirilen işten çıkarma yasağı ile birlikte 'Kod-29' uzun süredir gündemdeydi. Birçok çalışan haksız yere bu kod gerekçe gösterilerek işten çıkarıldığını iddia etti. SGK çalışanların mağdur olmaması için, yaşanan süreçte iyi niyet sınırlarının aşıldığının görülmesi üzerine 'Kod-29' uygulamasına son verme kararı aldı. Artık ayrı ayrı kodlar uygulanacak.