Hasta olan ve kaza geçirene SKG’dan ödenek!Sigortalı olarak dana önce çalışmamış kişiler, iş girdiği gün iş kazası geçirmesi durumunda iş göremezlik ödeneği alabiliyor. İş kazası, meslek hastalığı nedeniyle tedavi gören sigortalıya ilk günden, hasta olan çalışana da istirahatin üçüncü gününden itibaren ödeme verilir. Peki, Hastalık, iş kazası, meslek hastalığı durumunda hangi süre aralığı içinde ödenek yatırılır?
İş göremezlik raporu nedir, nasıl alınır? İş göremezlik raporu yüzde kaç olmalıdır?Geçici iş göremezlik ödemesi halk arasında rapor parası, rapor ücreti, hastalık parası, istirahat parası isimleri ile bilinmektedir. Geçici iş göremezlik ödeneği alacak olan kişilerin ücreti işveren tarafından ödenmez. Bu ödeme sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılmaktadır. Bu şekilde çalışanın raporlu olduğu dönemdeki gelir kaybının önlenmesi ve mağduriyetinin giderilmesi sağlanmış olur.
Raporlu işçi başka bir işte çalışabilir mi?İş kazası geçiren ya da hastalanan bir işçi, bu sebeple raporlu olduğu günlerde başka bir iş yerinde çalışabilir mi? Bu durum kanıtlanırsa nasıl bir yaptırımı olur? İşte merak edilen o sorunun yanıtı!
Son dakika: Dikkat! Bu parayı almayı unutmayınHastalık ya da iş kazası gibi nedenlerle çalışamadığı için iş göremezlik raporu olan çalışanlar, ay başında maaşı tam yatınca SGK’daki rapor parasını umursamıyor. Bir SGK müdürlüğü her ay 7-8 bin dolayında dosya açıyor. Türkiye genelinde binlerce çalışan rapor parasını almıyor. Ancak 5 yıl zamanaşımı süresi var