Son dakika göz muayenesi haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan göz muayenesi ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını göz muayenesi haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan göz muayenesi gelişmeleri de dahil olmak üzere 296 göz muayenesi haberi bulunmuştur. Tüm göz muayenesi haberleri aşağıda listelenmiştir.
Son ana kadar farkedilmeyen hastalık: GlokomGöz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Konuralp Yakar, son ana kadar hiçbir belirti vermeyen ve görme kaybına neden olan glokomun (göz tansiyonu) önüne geçmek için düzenli aralıklarla göz muayenesi yaptırılması gerektiğini söyledi.
Göz sulanması tehlikeli hastalığı habercisi olabilir!Göz sulanmasının tehlikeli olabileceğine değinen Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tezer Nur Gücükoğlu, “Tehlikelidir çünkü pek çok görmeyi tehdit eden göz hastalıklarının habercisidir. Tedavide geç kalınmamalıdır. Göz sulanması konjonktivit, blefarit, şalazyon, arpacık, glokom, katararkt, üveit, doğuştan ve sonradan olma gözyaşı kanalı tıkanıklığı ve bahar nezlesi habercisidir” dedi.
"Bazı göz hastalıkları çocukların hareketlerinden anlaşılabilir"Okul dönemindeki çocukların rutin göz muayenesinin ihmal edilmemesi konusunda uyarılarda bulunan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Halil İbrahim Altınsoy, "Öğrenmenin yüzde 80'den fazlası görme duyusuyla gerçekleşir. Aileler çocukların hal ve hareketlerini izleyerek bazı göz rahatsızlıklarının farkına varabilir" dedi.
Çocuklarda göz muayenesi doğuştan başlanmalı dedi ve uyardı!Çocukların ekranları yakın mesafeden uzun süre kullanılmasının gözlerde miyop gelişmesine ve mevcut numaranın büyümesine neden olabileceğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Konuralp Yakar, “Süre kısaltılması ve aralıklı kullanım, zaman zaman uzağa bakarak gözlerin dinlendirilmesi çok faydalıdır” dedi.
Diyabet ve tansiyon ile ilgili son dakika uyarısı! Kör ediyorDiyabet ve tansiyon ile ilgili son dakika uyarısı! Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabete ve yüksek tansiyona bağlı gelişebilen görme kaybı, zamanında önlem alınmadığı takdirde kalıcı körlükle sonuçlanabiliyor. Göz Hekimi Belgin Ekmekçiler, 40 yaş üstü herkesin yılda bir defa göz muayenesinin yaptırması gerektiğini söyledi.
Belirti göstermeden görme kaybına yol açıyor! 55 yaş üstü için büyük riskGöz hastalıkları ile ilgili son dakika uyarısı! Tamamen görme kaybına neden oluyor, 55 yaş üstü kişilerde daha sık görülüyor. Göz Hastalıkları ve Retina Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Nur Acar Göçgil, “Retinamızın merkezi olan makula yani sarı nokta, gözün arkasında bulunur ve retinanın en keskin görüş merkezidir. Makula dejenerasyonu yaşa bağlı olarak ortaya çıkan, genellikle 55 yaş üstü kişilerde görülen ve ilerleyen yaşla sıklığı artan, sık görülen bir göz hastalığıdır” dedi.
Görmeniz arada bulanıklaşıyorsa dikkat!Günümüzde sıklıkla karşılaşılan ve her yaşta görülebilen diyabet hastalığı nedeniyle her yıl bir milyondan fazla kişi hayatını kaybediyor. Hastalığın risklerine rağmen ne yazık ki çoğu hasta diyabet olduğundan haberdar bile değil. Diyabetle mücadele için en önemli faktör ise yaşam tarzını değiştirmek. Bu farkındalığı artırmak için 14 Kasım günü, Dünya Diyabet Günü olarak kabul ediliyor.
Glokom hastalığı nasıl tedavi edilir?Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Muhsin Eraslan, tedavisi önem ve uzmanlık gerektiren glokom hastalığını sizler için anlatıyor.
Havuz ve deniz göz enfeksiyonu riskini artırıyorYaz aylarının gelmesiyle havuz ve denizle direkt temasın gözlerde enfeksiyon riskini artırdığını belirten Op. Dr. Aylin Koç Akbay, özellikle çocuklarda enfeksiyon riski daha yüksek. Havuza ya da denize girerken lens kullanıyorsanız mutlaka çıkartın. Deniz gözlüğü takın. Yaz aylarında eğer lens kullanıyorsanız kimyasallardan korunmak için günlük lense geçiş yapın” uyarısında bulundu.
Genç hekimlerden köylüye sağlık taramasıTrakya Üniversitesi Genç Yeryüzü Doktorları Topluluğu, “Sağlık Sokağı” adlı proje kapsamında Edirne’nin Tayakadın köyünde sağlık taraması yaptı.
Bulanık görenlere kritik uyarı!Şeker hastalığı kontrol edilmediği takdirde ciddi görme kayıplarına sebebiyet verebiliyor. Kan şekerinde yaşanan ani yükseliş ve düşüşler, gözün görmeyi sağlayan sinir tabakası olan retinadaki damarların etkilenmesiyle diyabetik retinopati hastalığına sebep olabiliyor.
Hasta yakınının saldırısına uğrayan doktorun burnu kırıldı!Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli doktor Emre Bilgin görevi başında saldırıya uğradı. Doktorun burnunu kıran Y.E.D. (24) gözaltına alındı.
Damar tıkanıklığı körlüğe yol açabilirCovid-19 enfeksiyonu sırasında vücudun birçok yerinde görülen damar tıkanıklarının gözümüzün görme tabakasını besleyen atar ya da toplardamarlarda da ortaya çıkabileceği uyarısında bulunan Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Erkan Bulut, “Covid sırasında gözdeki damar tıkanıklığının atlanması sonucunda çok ciddi görme kayıpları, hatta nadiren körlükle bile karşılaşılabilir” dedi.
Romatizma hastalarında körlük riskiTürkiye'de üç ilde dört romatoloji merkezinde yürütülen ve 500 romatizma hastalığı olan çocuğun dahil edildiği JUPITER çalışmasına göre romatizmalı çocukların yüzde 10'unda göz tutulumu (üveit) görülüyor ve bunların da yüzde 15'inde ameliyat gerekiyor. Çalışmayı yürüten İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Romatoloji Bilim Dalı'ndan Doç. Dr. Sezgin Şahin, Türkiye'de romatizma hastalarının neredeyse yarısının düzenli göz takiplerine gitmediğini vurgulayarak "Üveit belirtileri çoğunlukla basit göz enfeksiyonları ile karıştırılabiliyor. Bu hastalar düzenli takip edilmediğinde kör olma riski altında. Tedavide kullandığımız ilaçların da göze yan etkileri görülebiliyor. Hastaların göz kontrollerini kesinlikle aksatmaması gerekiyor" dedi.
40 yaşından sonra ortaya çıkıyor! Aşırı büyümeye neden oluyor!“Aşırı derecede büyüme” şeklinde de tanımlanabilen akromegali hastalığı, erişkinlerde genellikle 40-50’li yaşlarda ortaya çıkıyor. Nadir görülen bir hastalık olan akromegali, çeşitli yüz değişimlerine, yüzde kabalaşma ve kemikleşmenin belirginleşmesine neden oluyor. Hastalığın görme sinirlerini, büyük damarsal yapıları, kritik beyin bölgelerini basıya uğratarak ciddi işlevsel bozukluklarına neden olabileceğini belirten uzmanlar, yavaş seyirli olan hastalıkta erken teşhisin önemini vurguluyor.
Retina yırtıklarına dikkat; görme kaybına neden olabilirÇeşitli belirtilerle ortaya çıkan retina yırtıkları hakkında açıklamalarda bulunan Op. Dr. Ercan Sağlam, “Işık çakması, sinek uçuşması, karaltı ya da ani görme kayıplarına kadar çeşitli belirtiler gösteren retina yırtıkları tedavi edilmediğinde görme azalmasına neden olabilir. Tedavinin gecikmesine bağlı olarak tam görme kaybı da yaşanabilir” dedi.
40 yaş sonrası gelişen görme problemlerine dikkat!Hem erkek hem de kadında 40’lı yaşlarda ortaya çıkan göz sağlığı problemleri konusunda uyarılarda bulunan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Özkaya göz hastalıklarının tedavisi için ortak planlanabilen, halk arasında akıllı lens olarak bilinen multifokal lens tedavisini anlattı.
Göz muayenesinde birçok hastalık tespit ediliyorGöz muayenesinin sadece göz hastalıkları hakkında bilgi vermediğini belirten Op. Dr. Nihat Tamer, "Hipertansiyon, kalp damar, multiple skleroz (MS), troid, migren, diyabet ve beyin tümörü gibi hastalıkları göz muayenesi sırasında belirleyebiliyoruz" dedi.
"Göz tembelliği yüzde 2 ila 5 oranında görülüyor"Göz tembelliğinin bebeklik ve erken çocukluk döneminde, farklı sebeplere bağlı olarak görme gelişiminin etkilenmesi olduğunu söyleyen Op. Dr. Fatma Altınsoy, “Görme tembelliği yüzde 2 ila 5 arasında görülüyor” dedi.
Uzak ve yakını görme sorununa karşı 5 mercekHer insanın gözlerinde doğal bir mercek bulunur. Bu mercek odaklanmayı sağlayarak farklı mesafelerdeki görüntünün retina üzerine düşmesini sağlar. Yaşın ilerlemesiyle birlikte gözlerde bulunan göz merceğinin saydamlığı bozulmaya başlar ve katarakt oluşur. Bu durumda hastalarda hem uzak hem de yakın görme bozulmaya başlar, net olarak görme kaybolur ve bulanık görme başlar. Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Bekir Koç, uzak ve yakını görememe problemine karşı bilgiler verdi.
Uzmanı uyardı: Her iki gözde kalıcı görme kaybına neden oluyorGlokom (göz tansiyonu) hastalığı, göz tansiyonunun yükselmesiyle görme sinirinin tahrip olması ve sinir hücrelerinin ölmesiyle ortaya çıktığını söyleyen Op. Dr. İbrahim Sayın, “Glokom 20 kişiden birinin her iki gözünde kalıcı görme kaybına neden oluyor” dedi.
18 yaşından sonra gözlükten kurtulmak mümkünHalk arasında göz çizdirme ameliyatı olarak bilinen Excimer Lazer tedavisinin dünya üzerinde 100 milyonu aşkın kişiye uygulandığını belirten Op. Dr. Ali Sipahier, “Gözlük ve kontakt lens kullanmak istemeyenler bu tedaviyi tercih ediyor. En büyük avantajı kalıcı bir tedavi olmasıdır.Hastaların18 yaş üzeri olması gerekiyor” dedi.
Kontrol edilmeyen diyabet hastalığı gözleri etkiliyor!Erken teşhis, tedavi ve sık kontrollerle birçok diyabetli hastada ciddi görme kayıplarının engellenebileceğini dikkat çeken Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Apa, diyabeti olanlarda katarakt gelişme riski yüzde 60 oranından daha fazla olduğunu söyledi.
Görme kayıplarının en büyük sebebi bunlarŞaşılığın kız ve erkek çocukta eşit oranda görüldüğünü söyleyen Op. Dr. Melek Kırcalı, "Şaşılık 0-2 yaş grubundaki göz tembelliği ve binoküler görme kayıplarının en büyük sebebidir" dedi.
Göz Muayenesi ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki göz muayenesi haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.