Son dakika diş çürüğü haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan diş çürüğü ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını diş çürüğü haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan diş çürüğü gelişmeleri de dahil olmak üzere 111 diş çürüğü haberi bulunmuştur. Tüm diş çürüğü haberleri aşağıda listelenmiştir.
Diş çürümelerinde sebep yüzde 85’le aşırı şekerli besinlerTeknolojiyle birlikte toplumda endüstriyel gıdaların tüketimi artış gösterirken, uzmanı bunun toplumun yüzde 85’inde diş çürümelerine sebep olduğunu söyledi. Diş Hekimi Ramazan Ablay, “Özellikle yumuşak karbonhidrat bulunduran yiyecekler, besinler, aşırı şeker bulunduran bütün besinler diş çürüğüne sebep olmaktadır” dedi.
Ağız ve diş sağlığını olumsuz yönde etkiliyorDünya genelinde yaklaşık 537 milyon kişi diyabetle mücadele ediyor. Diyabet hastalarının sık sık ağız ve diş problemlerinden şikayet ettiğini söyleyen Prof. Dr. Alper Çelik, Ağız ve dişlerdeki bazı belirtiler şeker hastalığına işaret edebileceği gibi, kontrolsüz diyabet de ağız ve diş sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir dedi.
Diş çürüğüne engel olan besinler! Dişlerinizi korumak istiyorsanız...Diş sağlığı açısından hepsi çok faydalı, çürükleri engelliyor. Gün içinde tüketilen besinler, dişleri etkileyerek çürümelerine neden olabilir. Bunun yanında diş sararmalarına da neden olan besinleri tüketirken dikkat etmek büyük önem taşıyor. Peki hangi besinler diş sağlığını etkiliyor? İşte diş sağlığını korumaya yönelik kritik öneriler...
Bebeklerde biberon çürüklerine dikkat!Biberon çürüğü, bebek dişlerinin biberonla süt içirilip dişlerin temizlenmeden bırakılması sonucunda oluşuyor. Ağızdaki bakteriler şekerle beslendiği için çoğalıyor ve asit üretiyor. Asit dişlere ve diş minesine saldırdığı için diş çürümesine neden oluyor. Diş Hekimi Arzu Yalnız, bebeklerde karşılaşılan ağız ve diş sorunları hakkında bilgi verdi, ebeveynlere tavsiyelerde bulundu.
Sağlıklı gıdalar dişleri olumsuz etkiler mi?Hangi yaşta olursanız olun diş çürüklerinin nedenleri aynıdır. Diş çürüğü, günlük hayatta sıklıkla tüketilen şekerle beslenen ve çürüklere neden olan bakteri içeren plaklar oluştuğunda meydana gelir. Çürükler, şekeri metabolize eden ve diş yapınızı eriten aside dönüştüren bakterilerden kaynaklanır. Özellikle şekerli yiyecekler tüketmenin plak ve diş çürümesine neden olduğunu belirten Diş hekimi Şahin Durmuş, gıdaların diş üzerindeki etkilerini sizler için anlattı.
'Diş problemleri okul devamsızlığına yol açabilir'Okulların açılmasıyla birlikte evden erken çıkan çocukların ağız bakımlarına daha az zaman ayırdıklarını görmekteyiz. İşte diş bakımı hakkında merak edilenler...
Bebeklerde çölyak hastalığı belirtileri nelerdir?Çölyak hastalığı ülkemizde sıklıkla görülen hastalıklardan bir tanesidir. Ancak bu hastalık ile ilgili oldukça az bilgi bulunmaktadır. Çölyak hastalığı her yaştan insanda görülebilmektedir. Semptomlar çoğunlukla 1 yaş sonrası çocuklarda görülmektedir.
Çocuklar en geç 1 yaşında diş doktoru ile tanışmalıÇocukların ilk diş muayenesine süt dişi çıktığında getirilmesi gerektiğini söyleyen Pedodonti uzmanı Doç. Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, “Diş çürüğü en çok görülen kronik çocukluk hastalığıdır. Bu sebepten dolayı çocukların ilk diş muayenelerini erken planlamak ve çürükleri önlemek, diş gelişimi açısından da çok önemlidir” dedi.
Çocuklarda diş çürükleri farklı sebeplerden kaynaklanıyorÇocuklarda görülen diş çürüklerinin beslenme şeklinden genetik faktörlere, ağız bakımından uzak durulması gereken besinlere kadar çeşitli nedenleri olabileceğini belirten Pedodonti Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Dilek Özge Yılmaz, "Diş çürüğü, basitçe, ağızda var olan bazı bakterilerin dişin sert yapısını, belirli etkenlerin varlığı sonucu bozulması olayıdır" dedi.
Kahve tüketimi diş sağlığını koruyorRamazan Bayramı’nda şeker tüketimine ve diş sağlığı açısından dikkat edilmesi gerekenlere dikkat çeken Uzm. Dr. Fatma Çiçekdağı Set, “ Ölçülü olarak koyu, şekersiz ve siyah kahve tüketiminin, diş sağlığına katkısı bulunmaktadır” dedi.
Ağız sağlığı kötü olanlar için Kovid-19 uyarısı!Sağlık Bilimleri Üniversitesinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile ağız sağlığı ilişkisi üzerine yapılan araştırmada, ağız sağlığı kötü olan kişilerin hastalığı daha şiddetli geçirdiği belirlendi.
Maskeli yaşam diş tedavilerine olan ilgiyi artırdı!Diş tedavilerini erteleyen çoğu kişi pandemi döneminin olmazsa olmazı maskeli yaşam ile birlikte diş tedavilerine öncelik veriyor. Özellikle diş tedavisi sürecindeki görüntüden rahatsız olacağını düşünenler maskeli yaşamı fırsat olarak görüyor. Ortodonti Uzmanı Dr. Aylin Sezen Yalçın koronavirüs sürecindeki diş tedavileri, uygulamalar ve alınan önemler ile ilgili bilgi verdi.
Pandemi şartlarında ağız ve diş sağlığı nasıl korunmalı?Diş çürükleri ve dişeti hastalıkları, tüm dünyada görülme sıklığı en fazla olan enfeksiyon hastalıkları arasında yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye’de diş çürüğü ve dişeti hastalıklarında son 30 yılda bir miktar azalma olmasına karşın hala toplumun büyük bir kısmında görülüyor. 22 Kasım Diş Hekimliği Günü ve Ağız ve Diş Sağlığı Haftası dolayısıyla bir açıklama yapan Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakkı Sunay, toplumda diş ve dişeti hastalıklarıyla ilgili farkındalığın artırılmasının diş hekimlerinin birincil görevi olduğunu ifade etti.
“Çenelerimizin boyutları küçülüyor”Çocuklarda ve yetişkinlerde diş teli kullanımının giderek arttığını belirten diş hekimi uzmanları, işlenmiş gıdaların ve sanayi tipi beslenmenin çocuk yaşlardan itibaren ağız, çene dokularına ciddi zararlar verdiğini söyleyerek önemli uyarılarda bulundu.
'Diş eti iltihabı hamile kalmayı geciktirebilir'Ağız ve diş sağlığıyla kısırlık arasında bir ilişki olabileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Begüm Alkan, “3 binden fazla kadının ağız hijyeninin değerlendirildiği bir çalışmanın sonuçlarına göre gebe kalmakta zorlananların diş ve dişeti sağlığı, zorlanmayanlara göre belirgin derecede daha kötüydü. Bu kadınların, gebe kalmalarının yaklaşık 2 ay daha uzun sürdüğü gözlemlenmiştir” dedi.
Diş eti iltihabı hamile kalmayı geciktirebilirAğız ve diş sağlığıyla kısırlık arasında bir ilişki olabileceğini belirten Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Begüm Alkan, "3 binden fazla kadının ağız hijyeninin değerlendirildiği bir çalışmanın sonuçlarına göre gebe kalmakta zorlananların diş ve dişeti sağlığı, zorlanmayanlara göre belirgin derecede daha kötüydü. Bu kadınların, gebe kalmalarının yaklaşık 2 ay daha uzun sürdüğü gözlemlenmiştir" dedi.
Diş çürükleri corona virüse yakalanma riskini artırıyorÇürük dişin bağışıklık sistemini zayıflatabileceğini söyleyen Periodontoloji Uzmanı Dr. Begüm Alkan, “Ağızdaki bakteriler ağız boşluğunda sınırlı kalmayıp bütün vücudumuza yayılma eğilimindedir. Diş çürükleri bağışıklık sistemimizi zayıflatır. Ağız hastalıkları vücut direncini düşürdüğü için koronavirüs gibi ya da başka viral hastalıklara daha kolay yakalanmamızı sağlar” dedi.
Çocuklarda diş çürüğüne dikkat!Çocuklarda diş çürüğüne neden olan faktörleri açıklayan Pedodonti Uzmanı Diş Hekimi Dr. Özge Bektaş, çocuk diş hekimliğinde öncelikli konunun; düzenli ağız bakımı ve plak birikiminin önlenmesi ile hastalığın oluşmadan engellenmesi olduğuna vurgu yaptı.
"Ağız ve diş sağlığımıza önem vererek korumalıyız"Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şule Bayrak, "Unutmayalım ki kontrollü sosyal hayata geçtiğimiz bugünlerde, diş tedavisine olan gereksinimimizi azaltabilmek, dolayısıyla kalabalık ortamlara girmeyi azaltmak adına, ağız ve diş sağlığımıza her zamankinden daha fazla önem vererek korumalıyız"
Ağız kokusunu nasıl engellersiniz?Sağlıklı dişler için diş macunun tek başına yeterli olmadığına dikkat çeken Dt. Kevser Yarımbaş, “Diş macunlarının içindeki anti bakteriyel maddeler, plaktaki bakteri oluşumunu kontrol ederek periodontal hastalıkları ve diş çürüklerini engellemeyi hedefler. Ancak, bu amaç için anti bakteriyel etki tek başına yeterli değildir. Günlük ağız gargaraları diş fırçasının ulaşamadığı bölgelerde dezenfeksiyon sağlar ve kötü koku oluşmasını da engeller” dedi.
Diş Çürüğü ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki diş çürüğü haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.