Güzel bir gülüşe sahip olmak için hangi işlemler tercih edilebilir?
Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi Dr. Pınar Ünlü Kutay ortodonti tedavisi ile güzel bir gülüşe sahip olmak için yapılan uygulamaları sizler için anlatıyor.
Diş kaybından kaynaklanan diş çürüğü, diş eti hastalığı, düzensiz diş dizilimi, anormal renk ve estetik sorunlar kişilerin sosyal hayatını olumsuz etkileyebilir. Ayrıca özgüvenin düşmesine ve hatta insanların toplum içinde gülmekten çekinmeye başlamasına neden olabilir.
Güzel gülüşe sahip olmak kişinin özgüvenini artırabilir
Kişi bazen sağlıklı dişlere sahip olsa bile, dişlerin ve diş etlerinin orantısızlığını, şeklini veya deformitesini estetik olarak iyileştirmek isteyebilir. Güzel bir gülümseme, psikolojik güç getirir ve etrafınızdakiler üzerinde daha iyi bir izlenim bırakır.
Gülüş tasarımı; hastanın yüz şekli ve ihtiyaçları dikkate alınarak çeşitli nedenlerle estetik olarak gerilemiş diş ve diş etlerine doğal ve güzel bir görünüm kazandırılması işlemidir. Gülüş tasarımı, birçok işlemin bir arada uygulanmasıyla gerçekleştirilen multidisipliner bir yaklaşımdır.
İşlemler kişiye özel olarak belirlenir
Hastaya uygun işlemler belirlerken; yüz özellikleri, cinsiyet, yaş, beklentiler gibi faktörleri göz önünde bulundurulur.
İlk olarak, mevcut çürükleri ve diş eti hastalıklarını tedavi etmek için bir diş temizleme rutini uygulanır Daha sonra hastanın ihtiyacına göre işlem belirlenir. Bu işlemler; gingivektomi adı verilen kozmetik diş eti müdahaleleri, diş beyazlatma yöntemleri, implant ve protez uygulamaları ile diş eksiklerinin telafisi, porselen lamina ve kaplamalar, zirkonyum kaplamalar ve ortodonti tedavisi (tel tedavisi, şeffaf plak tedavisi) sayılabilir.
Doktor, hastanın ağzından alınan fotoğraf ve ölçüleri kullanarak problemleri tespit eder ve tedavi planı yapar. Sonrasında bilgisayar ortamında özel bir program kullanılarak hastanın ağız ve yüz fotoğraflarında çeşitli diş ve yüz oranları ölçülür, uygun diş boyutları hesaplanır. Tedavi sonrası ortaya çıkacak görüntünün en yakın örneği hastaya sunulur, işlem ve geçici restorasyon hastanın ağzındaki aslına uygun olarak hazırlanır ve görüşleri alınır.
Planlama yapıldıktan sonra sırasıyla gerekebilecek işlemler önce ortodontik tedavidir. Ortodontik tedaviden sonra veya ortodontik tedavi gerekmiyorsa diş eti seviyelenmesi aşaması yapılır. En son dişlerin rengi beyazlatılır ve yaprak porselenler ile diş minesinin şekli düzeltilir.
Ortodontik tedavi
Ortodontik tedavi şeffaf plak tedavisi veya tel tedavisi olarak bilinen tedavileri kapsar. Tel tedavisi genellikle diş yüzeyine braketler takılarak yapılan ilerleyici bir tedavidir. Şeffaf plak tedavisi ise sırasıyla bir dizi şeffaf plağın kullanılması ile dişlerin düzeltildiği bir yöntemdir. Metal braketler, seramik şeffaf braketler, şeffaf plaklar gibi çok çeşitli kullanılan tedavi seçenekleri, dişlerin durumuna, bütçeye ve kişinin tercihlerine göre değişir.
Ortodonti tedavisinde en önemli noktalardan biri de ağız ve diş bakımının düzenli yapılmasıdır. Özellikle tel tedavisinde braketlerin arası da dahil olmak üzere çok titiz bir temizlik gerekir. Aksi durumda bozulan ağız hijyeni nedeniyle çürük ve diş eti hastalıkları oluşabilir.