Son dakika deprem riski haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan deprem riski ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını deprem riski haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan deprem riski gelişmeleri de dahil olmak üzere 949 deprem riski haberi bulunmuştur. Tüm deprem riski haberleri aşağıda listelenmiştir.
İstanbul'un deprem risk analizi yapıldı! İşte en sağlam ve riskli ilçelerİstanbul’da deprem riski yalnızca ilçelere göre değil, her mahallenin zemin yapısına göre değişiklik gösteriyor. Uzmanlar, zemin durumunun deprem riskini doğrudan etkileyen en önemli faktörlerden biri olduğunu belirtiyor. Zemin sıvılaşması ve zayıf yapılar, deprem sırasında büyük hasarlara yol açabilir ve bu da can kaybını artırabilir.
Beklenen Marmara Depremi'nin enerjisi azaldı mı? Uzmanlardan İstanbul için kritik uyarı: 30 yıl içinde yüzde 60 deprem olasılığı!İstanbul'da Silivri açıklarında dün meydana gelen, 13 saniye süren 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından beklenen Büyük Marmara Depremi'nin gerçekleşip gerçekleşmediğine dair birçok uzman tarafından açıklamalar peşpeşe geldi. Deprem hocalarının bir bölümü kırılan fayın beklenen depremin etkisini artıracağı, aksini düşünenler ise boşalan enerjinin avantaj sağladığı görüşünde. Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, 30 yıl içinde deprem olasılığının yüzde 60 olduğunu belirtirken Prof. Dr Şükrü Ersoy, 'Büyük Marmara depreminin enerjisi azaldı mı?' sorusuna ise "6,2'den sonra bu enerjinin fay zonu üzerinden hemen çıkacağını söylemek kehanet olur." dedi. Prof. Dr. Naci Görür: Kumburgaz fayı üzerinde çok deprem olduğunu belirterek, Burada asıl deprem daha büyük ve 7’nin üzerinde olacak" açıklamalarına yer verdi.
Deprem sonrası gündeme geldi: İşte İstanbul için tahliye senaryosu6.2'lik deprem ve sonrasında yaşanan artçılar İstanbul'da olası büyük bir depremin ardından tahliye sorusunu yeniden gündeme getirdi. İstanbullu afetzedeler, deniz, hava, kara ve demiryolu vasıtalarıyla tahliye alanlarına sevk edilecek.
Bakan Kurum: Müsilaj araştırma seferi tamamlandıÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Bakanlık olarak Bilim Kuruluyla çok kapsamlı müsilaj (deniz salyası) araştırma seferini daha tamamladıklarını, neticelerini de yakında paylaşacaklarını belirterek "Bir kez daha tüm belediyelerimizi Marmara'nın kurtulmasına vesile olacak her türlü gayreti ortaya koymaya ve sorumluluğa davet ediyorum. Müsilaj ve benzeri sorunların yaşanmaması için söz verilen ileri biyolojik atık su arıtma tesislerini artık yapın. Yine söz verdiğiniz gibi var olan tesislerin standartlarını yükseltin." dedi.
Ege Denizi'nde 3 bin 500'den fazla deprem meydana geldi! Kandilli Rasathanesi tsunami uyarısında bulunduEge Denizi’nin güneyinde yer alan Hellenik Dalma-Batma Zonu’nda sismik hareketlilik tedirgin edici boyutlara ulaştı. Santorini ve Kolumbo çevresinde 28 Ocak’tan bu yana 3524 deprem meydana gelirken, en büyük sarsıntının 5.3 büyüklüğünde olduğu kaydedildi. Uzmanlar, deniz tabanındaki magma hareketliliği ve hidrotermal aktivitelerin bu depremleri tetikleyebileceğini belirtirken, bölgede tsunami riskinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.
Jeoloji mühendisi Süleyman Pampal Adana'da o bölgeye işaret etti: 'Deprem riski var!'Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Süleyman Pampal, "Kozan'da deprem tehlikesi var ama büyük ölçekte değil. Yakınımızda bazı faylar mevcut, bunlar genellikle 5 ila 6 büyüklüğünde depremler üretebiliyor. Ancak 7'nin üzerinde deprem üretecek büyük faylar bölgede yer almıyor" dedi.
Son 5 günde 650 deprem! Kandilli Rasathanesi'nden dikkat çeken Santorini raporuYunanistan'ın Türkiye'ye 170 kilometre uzaklıktaki Santorini adası, son 1 haftadır peş peşe depremlerle sallanıyor. Kandilli Rasathanesi, geçmişten bugüne Santorini adası çevresinde gerçekleşen depremlerin analizini çıkardı ve olası bir volkanik patlama sonrası oluşabilecek tsunamiye dikkat çekti.
Ege büyük deprem için sinyal mi veriyor? 400 defa sallandı, profesörler adaya gitti 'Sismik aktivite artıyor'Ege Denizi'nde 28 Ocak'tan bugüne 400 deprem meydana geldi, sarsıntılar yer yer devam ediyor. Yunanistan ve Türkiye diken üstünde, vatandaşlar uyarılıyor alınması gereken tedbirler yeniden gözden geçiriliyor. Yunanistan depremi daha sert hissettiği için olağanüstü tedbirler almaya başladı. Yunan uzmanlardan oluşan bir heyet depremin yoğun hissedildiği Santorini adasına gitti. Türkiye'de de bölgeyi bilen uzman isimlerden art arda açıklamalar geldi. Prof. Dr. Naci Görür ise Afrika Levhası'nın Anadolu Levhası'nın altına daldığını, Kıbrıs Yayı’ndaki tektonik hareketlilik nedeniyle bölgedeki gerilimin devam ettiğini belirtti. Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ise depremin yanardağ kaynaklı olduğunu ifade etti.
Bakanlık adım attı! Özel Hastane Yönetmeliği değiştiResmi Gazete’de yayımlanan karara göre, özel hastaneler yönetmeliği sil baştan yenilendi. Yürürlüğü giren yeni yönetmelikle sağlık hizmeti sunum standartları yükseltildi; üst düzey tıbbi denetim dönemi başlatıldı. Özel hastanelerin işletilmesinden, denetlenmesine kadar tüm kurallar yeniden düzenlendi.
Bakan Kurum’dan İstanbul için 'Yarısı Bizden' çağrısı! Dönüşüm dışında bir seçenek yokÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem tehdidi altındaki İstanbul için bir kez daha vatandaşları Yarısı Bizden desteği ile evlerini dönüştürmeye davet etti: Afetlere dirençli binalar için dönüşüm dışında bir seçenek yok. Evlerimizi bir an önce dönüştürelim, daha güvenli ve sağlam bir geleceği hep birlikte inşa edelim.
Türk bilim insanları geliştirdi: Deprem kara kutusu!Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Dilci ve ekip arkadaşı Emrah Bekçi, deprem kara kutusu olarak tanımlanan ‘Deprem Acil Müdahale Ağı Sistemi’ geliştirdi.
Düzce'de esnafa 1 Mart 2025’e kadar süre verildiDüzce eski sanayi alanının kentsel dönüşümü için bir adım daha atıldı. Düzce Belediyesi tarafından alandaki esnaflara tebligatlar yapılmaya başlandı ve işletmelerin taşınması için 1 Mart 2025’e kadar süre verildi.
İzmir'de 7.2'lik deprem riski hızla yaklaşıyor! 4 fay otuz bin artçı ürettiDokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir depreminin 4'üncü yıl dönümüne sayılı günler kala, bölgedeki zemin aktivitesinin sürdüğünü belirtip, bugüne kadar yaşanan artçı depremlerin sayısının 30 bini aştığını söyledi. İzmir'de 7.2'lik deprem üretme kapasitesine sahip 4 fay olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Bunlar arasında Tuzla fayı, özellikle öne çıkıyor. Arkasından Gülbahçe, Seferihisar ve İzmir fayı geliyor. Bu 4 fay, aslında İzmir için en büyük deprem tehlikesini oluşturuyor" dedi.
Marmara’da korkutan deprem uyarısı!Olası büyük Marmara depremi tartışmaları her deprem sonrası yeniden gündeme gelirken, AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, olası Marmara depremine ilişkin konuştu. Tatar, her yıl 2,5 santimetre batıya doğru hareket eden Marmara fayının kırıldığında 7,8 büyüklüğünde bir deprem üretebileceğine dikkat çekti.
Bakan Kurum: 2.5 milyon insanımız ciddi risk altında yaşıyorÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum "İstanbul'un 39 ilçesinde risk analizlerimizi tamamladık ve gördük ki bu şehirdeki toplam ev sayısının beşte biri, yani yaklaşık 1,5 milyon ev sağlıksız durumda. Olası bir depremde 600 bin konutun ilk dakikalar itibarıyla yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gördük. Yani yaklaşık 2,5 milyon insanımız çok ciddi risk altında yaşıyor" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Vandallıkla sokakları ateşe vermek kabul edilemezCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Yerel Yönetimler İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nda açıklamalarda bulunuyor. Kayseri'deki olaylarla ilgili konuşan Erdoğan, "Küçük bir grubun yol açtığı durumun nedeni muhalefetin zehirli söylemidir. Vandallık yapmak, sokakları ateşe vermek kabul edilemez. Siyasi kazanım uğruna nefret söylemine tevessül etmek acizliktir. Toplumda yabancı düşmanlığı ile bir yere varılamaz." dedi.
Manisa Soma’da deprem mi oldu, Soma deprem bölgesi mi? Soma deprem riski ve haritasıManisa’nın Soma ilçesinde sabah saatlerinde 4.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Sarsıntı, çevre il ve ilçelerde de hissedilirken Vali Enver Ünlü, depremin merkez üssünün Soma olduğunu belirterek herhangi bir olumsuz durumun bildirilmediğini açıkladı. Peki, Soma deprem bölgesi mi?
Depremzede akademisyenden deprem parkı projesiKahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Esra Bayazıt Solak, öğrencileriyle birlikte, tasarım stüdyosu dersinde ‘deprem parkı’ projesini hazırladı. Deprem parklarının, yaşanabilecek depremlerin ardından toplanma ve yaşam alanı sunması amacıyla hızlı ve etkin olarak kullanılabileceğini belirten Solak, “Depremden sonra binadan çıkabildiysek, nereye gideceğimizi bilememe deneyimi kötü bir histir. Çünkü o çaresizliği yaşadık. Bu nedenle de her kentte bir deprem parkının olmamasını acı bir şekilde deneyimledim. Projemizi deprem riski yüksek kentlerdeki belediyelerimizle de paylaşmak istiyoruz” dedi.
Deprem Riski ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki deprem riski haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.