Son dakika deniz salyası haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan deniz salyası ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını deniz salyası haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan deniz salyası gelişmeleri de dahil olmak üzere 100 deniz salyası haberi bulunmuştur. Tüm deniz salyası haberleri aşağıda listelenmiştir.
Bakan Kurum: Müsilaj araştırma seferi tamamlandıÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Bakanlık olarak Bilim Kuruluyla çok kapsamlı müsilaj (deniz salyası) araştırma seferini daha tamamladıklarını, neticelerini de yakında paylaşacaklarını belirterek "Bir kez daha tüm belediyelerimizi Marmara'nın kurtulmasına vesile olacak her türlü gayreti ortaya koymaya ve sorumluluğa davet ediyorum. Müsilaj ve benzeri sorunların yaşanmaması için söz verilen ileri biyolojik atık su arıtma tesislerini artık yapın. Yine söz verdiğiniz gibi var olan tesislerin standartlarını yükseltin." dedi.
Marmara Denizi'nde korkutan görüntü! Kadıköy sahilinde görülmeye başladı, Uzmanlardan önlem uyarısı: Balık türlerinin artması lazımMarmara Denizi'nin farklı bölgelerinde, 'deniz salyası' olarak bilinen müsilaj belirtilerinin görülmesi çevredekileri endişelendirdi. Adalar açıklarında başlayan ve giderek yayılan denizanalarının oluşturduğu müsilaj, Kadıköy Sahilleri'nde de deniz yüzeyini kapladı. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Üyesi Dr. Erol Kesici, "Marmara Denizi gittikçe asitleşmekte. Burada gördüğümüz denizanaları 150 milyon yaşında. Bitki ve hayvan dengesi dediğimiz denge bozulmuş. Bu da denizanalarının oluşturmuş olduğu müsilaj. Her tarafı salya kaplamış. Denize yatırım yapmanız gerekir. Bilim insanları da söylüyor demek ki deniz alarm veriyor" dedi.
Çanakkale Boğazı'nda müsilaj kabusu geri döndü! Denizin dibindeki canlılar tehlike altındaÇanakkale Boğazı'nda 2020 yılında görülen müsilaj(deniz salyası) kabusu 5 yıl sonra geri döndü. Boğazın yüzeyinde gözle görülebilir müsilajın arka yüzü zıpkınla balık avı yapan dalgıç tarafından görüntülendi. Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, "Özellikle deniz dibinde birikimi uzun süreçli olduğundan sedimentteki organizmalar üzerine baskısı yoğundur. Örneğin, midye, istiridye gibi çift kabuklu yumuşakçalar, süngerler, mercanlar ve deniz çayırlarının üzerini kaplayarak hem oksijen alışverişini hem de fotosentezi olumsuz etkiler, ölümlerine sebep olabilir. Bu organizmaları tüketen ve deniz çayırlarını beslenme, üreme ve barınma alanı olarak kullanan organizmalar da bu nedenle denizel sistemde bulunmayabilir" dedi.
Çanakkale Boğaz'ında müsilaj alarmı: Canlı yaşam tehdit altında, balık ölümleri artabilir!Çanakkale Boğazı'nda 2020 yılında etkili olan müsilaj (deniz salyası), Boğaz ve Çanakkale kıyılarını kaplamaya başladı. ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Temel Bilimler Bölüm Başkanı ve Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, "Denizlerde sıcaklık artışı, güneş ışınlarının yoğunluğu, tarımsal ve kentsel yüzey akışlarıyla taşınan azot ve fosfor gibi besin maddelerinin birikimi, akıntı hareketleri ve çeşitli kirlilik kaynakları, müsilaj oluşumunu tetikleyen unsurlar arasında yer alıyor" dedi.
İzmit Körfezi'nde korkutan korkutan görüntü!İzmit Körfezi'nde yeniden görülmeye başlanan müsilaj tedirginliğe sebep oldu. Su altı kamerası ile çekilen görüntülerde yoğun deniz salyası olduğu gözlemlendi.
Bakanlık'tan iki belediyeye 10 milyon TL müsilaj cezasıÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Marmara Denizi'ndeki gerçekleştirilen müsilaj denetimlerinde Tekirdağ ve Balıkesir büyükşehir belediyeleri ile 4 işletmeye toplam 10,3 milyon TL ceza kesti.
Bakanlık'tan iki belediyeye 10 milyon TL müsilaj cezasıÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Marmara Denizi'ndeki gerçekleştirilen müsilaj denetimlerinde Tekirdağ ve Balıkesir büyükşehir belediyeleri ile 4 işletmeye toplam 10,3 milyon TL ceza kesti.
Uzmanından önemli müsilaj mesajı: Yapmamız gereken en ivedi konuMarmara Denizi'nde yeniden görülmeye başlanan müsilaja ilişkin önemli uyarılarda bulunan Prof. Dr. Mehmet Çakmakcı, "Yapmamız gereken en ivedi konu, ön arıtma tesislerini ileri biyolojik atık arıtma su tesislerine, biyolojik arıtma tesislerini de ileri biyolojik atık su arıtma tesislerine dönüştürmek" dedi.
Büyükçekmece'de denizin dibinde korkutan görüntü! 'Çok üzüldüm gerçekten'Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın uyarısının ardından Büyükçekmece Kumburgaz'da hobi amaçlı zıpkınla dalgıçlık yapan vatandaş, denizin 1 buçuk metre derinliğindeki müsilajı su altı kamerasıyla kaydetti.
Antalya açıklarında endişeli anlar! Kaynağı tespit edildiAntalya'nın Körfezi'nde görülen denizanaları ve polen görüntüsü, vatandaşta korku ve paniğe neden olmasından sonra Antalya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ekipleriyle Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, polen ve denizanalarının yoğun görüldüğü körfez açıklarında incelemeler yaptı.
Müsilaj tehlikesi geri mi geliyor? Kadıköy'de endişelendiren görüntüKadıköy sahilinde bu sabah denizde görülen kütleler müsilaj şüphesi yarattı. İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu, "Bu mevsimde biz müsilajın olmasını bekliyoruz. Geçen seneler kadar masif bit kütle oluşturmayabilir" dedi. �
Prof. Dr. Okyar'dan Marmara Denizi'nde müsilaj açıklaması!Marmara Denizi'ndeki müsilaja ilişkin son durumu değerlendiren İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, "Marmara Denizi'nde evet şu an bir müsilaj var. Geçen seneki gibi etkili olmasını beklemiyoruz, istemiyoruz ve umuyoruz olmaz" dedi.
Müsilaj nedir, deniz salyası neden olur? Müsilaj nerelerde var, müsilaj geri mi geldi?Marmara Denizi’nin kâbusu haline gelen müsilaj, Çanakkale’den sonra İstanbul’da da yeniden kendini gösterdi. Maltepe sahili açıklarında ortaya çıkan müsilaj tabakası görenleri korkuturken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi Eylem Planı İl Değerlendirme Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, "Marmara Denizi'nin yüzeyinde de değil derinde de şu an için müsilaj yoktur. Ancak bu müsilaj olmayacak anlamına gelmemektedir" dedi. Peki, Müsilaj nedir, neden olur?
İstanbul'da kabus yeniden başladı! Geri döndüMarmara Denizi’nin kabusu haline gelen musilaj İstanbul’da yeniden kendini gösterdi. Maltepe sahili açıklarında müsilaj tabakası havadan çekilen görüntülerle ortaya çıktı.
Musilaj deniz dibinde yatıyor! Korkutan uyarı geldi: Kasım ayında tekrarlayabilir...Son dakika haberine göre; BANDIRMA Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, kasım ayında müsilajın tekrarlayabileceği uyarısında bulunarak, "Sorunu oluşturan koşullar devam ediyor. Müsilaj, temmuz ayı sonu itibarıyla, araba büyüklüğündeki parçalarla, denizin dibinde toplandı. Dalga hareketleri ve akıntıyla daha da derinlere sürükleniyor. Müsilajın parçalanması sonucu ortaya çıkan inorganik besin elementleri, yeni bir oluşum için suda zemin hazırlıyor. Bunun için kasım ayına çok dikkat etmemiz gerekiyor. Aynı sorunu bu aylarda tekrar yaşayabiliriz" dedi.
Müsilajdaki faydalı organizmalar kozmetikte kullanılacak!Son dönemlerde, Marmara Denizi’nde görülen ve deniz salyası olarak da bilinen müsilajdan kozmetik jel ve krem yapılması konusu gündeme geldi. Müsilajın yapısının incelenmesi için yapılan araştırmalar, içerisinde yüzde 60 oranında fayda sağlayan mikroalglerin florası ile kozmetik ürün elde edilebileceğini ortaya koyuyor. Elde edilen bulgular ise, deniz salyasından üretilen merhemin eldeki yara izi ve nasırda 3 gün içerisinde olumlu sonuç verdiğini gösteriyor. Bu kapsamda, Kimyager Levent Kahrıman, müsilajın farklı prosedürlerden geçtikten sonra kozmetik sektöründe hammadde olarak kullanılabileceğine dikkat çekti.
Av yasağı 1 Eylül itibarıyle kalkıyor!Tekirdağlı balıkçılar, denizlerde av yasağının sona ermesine kısa süre kala "Vira bismillah" demek için 1 Eylül'ü bekliyor.
Marmara Denizi'nde av sezonu ertelenmeli mi?Müsilaj yüzünden Marmara Denizi'ndeki balık türlerinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağı değerlendirmelerinin ardından "Marmara Denizi'nde av sezonu ertelenmeli mi?" tartışması başladı. Müsilaj nedeniyle denizdeki canlıların stres altında olduğunu söyleyen Prof. Dr. Firdevs Saadet Karakulak, "Marmara Denizi'nde balıkçılık faaliyeti ve avcılık baskısı oluşturulması doğru bir yaklaşım değil. En azından 1 Eylül ve 15 Nisan arası balıkçılık kısmen durdurulması lazım" dedi. Olaya dönemlik bakmamamız gerektiğini belirten Prof. Dr. Mustafa Sarı da, "1 Eylül'de balıkçılık serbest olsun mu? Yoksa olmasın mı? Konumuz bu değil. Müsilaj balıkçılar yüzünden ortaya çıkmadı. O yüzden müsilajın tek sorumlusu balıkçılar değil. Dolayısıyla avcılığı kapatalım. Müsilaj çözülsün diye bir şey yok" diye konuştu. İstanbul Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (SÜRKOOP) Başkanı Erdoğan Kartal ise "Marmara Denizi'nde balıkçılığın bir sezon durdurulması bizler için doğru bir karar olmaz" dedi.
Müsilajla mücadelede flaş adım! Kamuda zorunlu olacakSon dakika haberi... Müsilajla mücadele güçlü bir şekilde devam ediyor! Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, fosfor yükünü azaltmak için çalışma başlattı. Karar verildi, kamuda zorunlu olacak. Konuya ilişkin açıklama yapan Çevre Yönetimi Genel Müdürü Eyyüp Karahan, "Fosfor ve yüzey aktif madde içeren temizlik malzemelerinin kullanımı aşamalı olarak azaltılacak. Kamu kurum ve kuruluşlarımızda fosfat içermeyen temizlik ürünlerinin kullanımını da zorunlu hale getireceğiz" ifadelerini kullandı.
Tatil cennetinde tedirgin eden görüntü: Yağ ve deterjan karışımı...Muğla'nın Datça ilçesinin mavi bayraklı Kumluk Plajında deniz yüzeyinin görüntüsü endişelendirdi. Kirliliğin yağmur sulama kanalına atılan yağ ve deterjan karışımı atık olduğu; kaynağının ise araştırıldığı bildirildi. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü yetkilisi Gıda Mühendisi İlke Curacı ise benzer şikayetlerin 1 aydır kendilerine ulaştığını söyledi.
Marmara Denizi'nden çıkan balık yenir mi? Bakan Pakdemirli açıkladıMarmara Denizi'nde müsilaj (deniz salyası) istilasına yönelik çalışmalar hızla devam ederken Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'den dikkat çeken bir açıklama geldi. Pakdemirli, "Şu an itibarıyla Marmara Denizi'nden çıkan balıkların yenilmesi ve tüketilmesiyle alakalı herhangi bir problem yok." dedi.
Deniz Salyası ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki deniz salyası haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.