Son dakika cern haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan cern ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını cern haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan cern gelişmeleri de dahil olmak üzere 141 cern haberi bulunmuştur. Tüm cern haberleri aşağıda listelenmiştir.
Adana'da lise öğrencileri, hayallerini gerçekleştirdiDünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarını yöneten araştırma kuruluşu CERN’ün (Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi) düzenlediği yarışmada ödüle layık görülen Adana Fen Lisesi öğrencileri, Ankara Üniversitesi Araştırma Dekanlığınca gerçekleştirilen “CERN’ün 70. Yılında Türkiye-CERN İlişkileri ve Ankara Üniversitesinin Rolü” başlıklı panelde, alanında dünya çapında çalışmalar yürüten önemli bilim insanları ile buluşarak hayallerini gerçekleştirdi.
Stephen Hawking ne zaman öldü, nasıl? Stephen Hawking'in hastalığı neydi, Stephen Hawking hayatı ve gençliği!Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, yaşamını yitiren ünlü fizikçi Hawking'in mum heykeliyle olan konuşmasını sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı. Gökçek'in videoda Ateist olarak bilinen Hawking'in heykeline "Rabbimi inkar ediyordun, şimdi hesap veriyorsun" diye sorduğu görüldü. Peki, Stephen Hawking ne zaman öldü, nasıl? Stephen Hawking'in hastalığı neydi, Stephen Hawking hayatı ve gençliği...
Maske ile ilgili son dakika açıklaması! Faydadan çok zararı varMaskelerle ilgili flaş açıklama! Maske ile tüm bilinmesi gerekenler vaka sayılarını artmasıyla birlikte yeniden merak edilir oldu. Artık maskeler hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Kimileri bez maskeleri tercih ediyor kimi cerrahi kimi N95 ve türevlerini. Hangisini kullanırsak kullanalım Maske kullanmanın bazı kuralları var ama pek çoğumuz bunu göz ardı ediyoruz. Maske hijyeni en az maske takmak kadar önemli çünkü aynı maskeyi gereğinden uzun süre kullanmak, kolumuza takmak ya da katlayıp cebimize koymak sandığınızdan çok daha riskli. Maskeleri çantaya atıp sonra tekrar kullanmak ise faydadan çok zarar getiriyor. Peki gün içinde kullandığımız maskenin maksimum koruma sağlaması ve etkili kalması için nelere dikkat etmemiz gerekiyor. İşte maske kullanımıyla ilgili tüm detaylar...
Dünyanın konuştuğu Türk! Prof. Dr. Hatice Duran Yıldız: CERN araştırmaları dünyada ses getirdiDünya Türk profesörün çalışmalarını konuşuyor. Maddenin temelinin araştırıldığı CERN’deki deneylere katıldı, doktora tezinde Higgs Parçacığı’nın keşfedileceğini yıllar önce yazdı. AD Scientific Index’e 106. sıradan girerek en etkili bilim insanı olan Prof. Dr. Hatice Duran Yıldız, Fizik alanındaki araştırmalarıyla öne çıkıyor.
Türk fizikçi ve öğrencileri, dünyaca ünlü deneylerde aktif rol oynuyorAvrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) ve Fermi Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı'nda (Fermilab) çalışan Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Fen Fakültesi Fizik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Emrah Tıraş, laboratuvardaki uluslararası deneylerde Erciyes Üniversitesinin aktif katılımcı olduğunu söyledi.
CERN'deki çalışmalarıyla Türk kadınına örnek oluyorCERN'de 16 yıldır Türkiye'yi temsil eden KTO Karatay Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayben Karasu Uysal, başarılarıyla örnek olduğu kadınlara ekibinde daha çok yer veriyor.
Nükleer enerjide yerli yakıt toryum! Türkiye dünyada ikinci sırada...Türkiye Bilimler Akademisi'nin (TÜBA) Nükleer Enerji Raporu'nda, Türkiye'nin rezerv bakımından dünyada ikinci sırada olduğu toryum, yeşil nükleer enerji kaynağı olarak gösterildi. Akkuyu ve Sinop'taki nükleer santrallerde kullanılacak yakıtta dışa bağımlılığın sözkonusu olduğu belirtilerek, Sinop ve yeni kurulacak diğer santrallerde toryum yakıt kullanımı önerildi.
İnsanlar her 2 kilometrede bir 'dijital iz' bırakıyorAvrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) Araştırmacısı Zafer Acar, dünya genelinde akıllı telefon, bilgisayar ve internet kullanımının yüksek seviyelere ulaştığını belirterek insanların her 2 kilometrede bir dijital iz bıraktığını söyledi.
Uzaydaki görevini başarıyla tamamladı! Dünya'ya döndüODTÜ İVMER'de görevli Türk araştırmacılar tarafından Türkiye'de ilk kez geliştirilen Radyasyon Ölçer, ROKETSAN'ın Sinop Test Merkezi'nden fırlattığı Sonda Roketi 0.1 ile çıktığı iki uzay yolculuğunda görevini başarıyla tamamladı.
'Isparta'daki 20 bin tonluk 'toryum' rezervi, Türkiye'nin 100 yıllık enerji ihtiyacını karşılar'Türkiye'de ilk olarak, Isparta'daki uçak kazasında hayatını kaybeden Prof. Dr. Engin Arık'ın gündeme getirdiği toryum rezervleri ve yeşil nükleer enerji projesiyle ilgili, eşi Prof. Dr. Metin Arık'ın da aralarında bulunduğu fizik profesörleri 'Yeşil Nükleer Enerji' başlıklı çalışma hazırladı. Bilim insanları, sadece Isparta Aksu'daki 20 bin tonluk toryum rezervinin, Türkiye'nin 100 yıllık enerji ihtiyacını karşılayacağını vurguladı.
Prof. Dr. Ayben Karasu Uysal CERN'de Türkiye'nin gururu olduAvrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) bünyesinde çalışmalar yürüten ALICE Deneyi Türkiye Takımı Liderliği yapan Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayben Karasu Uysal, hayatında büyük öneme sahip ALICE Deneyi Grubu'nda başarılı çalışmalar yürütüyor.
Prof. Dr. Uysal, ECFA üyeliğine seçildiKonya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayben Karasu Uysal'ın, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) Ortak Üyeliği kapsamında, European Committee for Future Accelerators (ECFA) Komitesi Genel Kurul üyeliğine seçildiği bildirildi.
Atom altı parçacığı ortaya çıkarıldıBilim insanları, CERN'deki deneylerde "üst kuark" adı verilen dörtlü atom altı parçacık türünün ortaya çıkarıldığını bildirdi.
Mardinli Markus TÜBİTAK sayesinde dünyaya açıldıMardin'de yaşayan, bilim ve teknoloji tutkusuyla ürettiği projelerle dikkati çeken 18 yaşındaki Markus Acar, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) desteğiyle dünyaya açıldı.
CERN'e gönderdiği projesi ilk 20'ye kalan Mardinli Markus'a yabancı üniversite kapısıİsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan dünyaca ünlü Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nin (CERN) liseli öğrenciler arasında düzenlediği yarışmada 500 proje arasından finale kalarak büyük bir başarıya imza atan Mardinli Markus Acar'a (18), yabancı üniversite kapısı açıldı. British Columbia, Toronto, Waterloo ve McMaster üniversitelerinin fizik ve matematiksel bilimler, fizik mühendisliği ve bilgisayar bilimleri bölümlerine çağrılan Acar, tercihini maddi şartlarını da göz önünde bulundurarak Kanada'daki McMaster Üniversitesi'nden yana kullandı.
CERN çalışmaları hızlanıyor!Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü mezunu, CERN araştırmacısı Dr. Bora Akgün'ün açacağı laboratuvarda CERN'ün Büyük Hadron Çarpıtıcısı deneylerinde kullanılan elektronik cihazların geliştirilmesi için çalışılacak.
'Isparta uçağı yüzde 99 düşürüldü'TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nden (ETÜ) Prof. Dr. Saleh Sultansoy, Isparta'da, 30 Kasım 2007'de, Prof. Dr. Engin Arık ve beraberindeki akademisyenlerle birlikte toplamda 57 kişinin hayatını kaybettiği uçağın, yüzde 99 oranla düşürüldüğünü iddia etti. Prof. Dr. Sultansoy, "O uçak düşürülmeseydi, Türkiye bugün CERN'de asil üye olurdu. Türkiye toryum yarışında dünyada liderler arasında olurdu. Türk Hızlandırıcı Kompleksi ve Türk Bilim Kenti kurulurdu" dedi.
'Geleceğin Deneyi' için süpersimetri araştırmasıBursa Uludağ Üniversitesinden bir grup akademisyen, CERN'in "yüzyılın deneyi" olarak gösterilen Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nın yerini alması öngörülen "Geleceğin Dairesel Çarpıştırıcısı" deneyi için araştırma yürütüyor.
Kanser teşhisinde maliyet 20 kat düşecekİki Türk fizikçi Dr. Öğr. Üyesi Alper Hayreter ve Dr. Öğr. Üyesi Bora Işıldak tarafından hayata geçirilen 'parçacık hızlandırıcı projesi' kanser teşhisinde kullanılacak. Bu cihazların üretimi Türkiye'de yapılmaya başlandığında ise kanser teşhisindeki maliyet yaklaşık 20 kat düşecek.
Kayseri Bilim Merkezi, CERN’den davet aldıAnadolu’nun bilim merkezi olan Kayseri Bilim Merkezi, dünyanın bilim merkezi olan CERN’den davet aldı. CERN’de gerçekleştirilecek olan 1 haftalık eğitim programına Kayseri Bilim Merkezi de katılacak.
CERN'in 4 ihalesini Türk firmaları aldıAvrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) tarafından bu yılın ilk altı ayında açılan 89 ihaleden 4'ünü Türk firmalarının kazandığı, alınan ihalelerin toplam tutarının 300 bin avroyu aştığı bildirildi.
Türk bilim kadınına UNESCO’dan ödülDoç. Dr. Bilge Demirköz, UNESCO tarafından her yıl düzenlenen ve uluslararası bilim kadınlarına verilen Uluslararası Yükselen Yetenek Ödülü’ne layık görüldü
Bir devlet okulu bunu başardıTOBB Fen Lisesi biyoloji öğretmeni Belma Yabanoğlu’nun organizesiyle başlatılan “CERN Parçacık Fiziği Eğitimi Projesi” kapsamında, Yabanoğlu ve fizik öğretmeni Gülseren Türksayar eşliğinde İsviçre’nin Cenevre kentine giden 12 öğrenci, dünyanın en büyük yüksek enerji fiziği laboratuvarı olan CERN’de, yerin 100 metre altında, 27 kilometrelik tünelde kurulan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nda yürütülen deneyleri yerinde izledi...
Cern ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki cern haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.