Son dakika buluş haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan buluş ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını buluş haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan buluş gelişmeleri de dahil olmak üzere 737 buluş haberi bulunmuştur. Tüm buluş haberleri aşağıda listelenmiştir.
Ankara'da Juliopolis Antik Kenti'nde heyecanlandıran buluş: 16. yüzyıla kadar yaşamsal faaliyetlerin sürdüğü ortaya çıktıAnkara'nın Nallıhan ilçesinde 2009 yılında başlatılan kazılarla ortaya çıkarılan Juliopolis Antik Kenti'nde, bu yıl yapılan kazılarda işlik (atölye) ve 'Hollanda florini' sikkesi bulundu. Daha önce 790 mezar ile birlikte kilise, sur ve kanal bulunan kentte ortaya çıkarılan yeni yapı ve sikke, MS 11'inci yüzyılda terk edildiği tarih sayfalarında yer alan bölgedeki yaşamın aslında MS 16'ncı yüzyıla kadar sürdüğünü ortaya koydu.
Örümcek Adam'ın ağı gerçek olduBilim insanları bir aygıttan fırlatıldığında güçlü bir yapışkan life dönüşerek kendisinin birkaç katı ağırlığa sahip nesneleri kaldırabilen bir sıvı geliştirdi. Çığır açıcı buluş, çizgi roman süper kahramanı Örümcek Adam'dan esinleniyor.
Adana'da ISIF ödülleri sahiplerini bulduAdana' da Türk Patent ve Marka Kurumu'nca (TÜRKPATENT) düzenlenen 9. Uluslararası Buluş Fuarı'nda (ISIF'24) ödüller, Adana TEKNOFEST'teki törenle sahiplerini buldu.
TEKNOFEST Adana'da ikinci gün etkinlikleri başladıAdana'da düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nin (TEKNOFEST) ikinci gününde akrobasi gösterilerinden ileri teknoloji simülasyonlarına çok sayıda etkinlik yapılacak.
Kayseri'de Erken Tunç Çağı'na tarihlenen sarayda 20'ye yakın oda ortaya çıkarıldıKayseri'de 6 bin yıllık Kültepe Kaniş Karum Ören Yeri'nde 4 bin 200 yıl önce çıkan yangında yok olan Erken Tunç Çağı'na tarihlenen sarayın 20'ye yakın odası ortaya çıkarıldı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, "Hemen hemen hepsi az, orta ya da şiddetli bir şekilde yangına maruz kalmış ve aslına bakarsanız maruz kaldıktan sonra bu yapılar terk edilmiş. Fakat anladığımız kadarıyla daha sonra tekrar kullanılmış. Bu kalın duvarlı yapıların üstüne daha ince duvarlı başka yapılar eklenerek, belki depo niteliğinde tekrar kullanılmaya devam etmiş" dedi.
Çanakkale'de Maydos Antik Kenti'nde 4 bin yıllık silindir mühür bulunduÇanakkale'nin Eceabat ilçesindeki Maydos Antik Kenti'nde devam eden 2024 yılı kazı çalışmalarında Mezopotamya'dan başlayan ve Anadolu'nun içlerine kadar devam eden ticaret ağında kullanılan yaklaşık 4 bin yıllık silindir mühür bulundu.
Akdeniz’in derinliklerinde 3 bin 600 yıllık hançer bulunduAntalya’nın Kumluca ilçesi açıklarında gerçekleştirilen su altı kazılarında Girit-Minos Uygarlığına ait olduğu belirlenen ve yaklaşık 3 bin 600 yıllık olduğu tahmin edilen gümüş perçinli bir tunç hançer, Akdeniz’in derinliklerinden gün yüzüne çıkarıldı.
Adanalı lise öğrencisinden bilim dünyasını heyecanlandıran buluş! Radyasyona karışı dayanıklı kalkan yaptıAdana'da lise öğrencisi Elvin Ortatepe (18), kurşun ağırlıklı radyasyon önleyici kalkanlara alternatif olarak bizmut oksit ve bitkisel soya içerikli reçine gibi malzemeleri kullanarak hafif yapılı ve antibakteriyel özelliği bulunan radyasyon kalkanı yaptı. Küçük yaşlardan itibaren fiziğe ilgi duyduğunu dile getiren Ortatepe, "Kurşun; ağır, toksik, metal ve insan sağlığına da zararlı bir madde. Bizmut oksit daha hafif. Aynı zamanda soya bazlı reçine kullandım. Böylelikle çevreci ve esnek bir materyale dönüştü. Radyasyon kalkanı olarak kullanılabilir. İleride mühendis olup insanlığa faydalı yeni projelere ortak olmak istiyorum" dedi.
Adanalı lise öğrencisinden bilim dünyasını heyecanlandıran buluş: Esnek ve çevreci radyasyon kalkanıAdana'da lise öğrencisi Elvin Ortatepe (18), kurşun ağırlıklı radyasyon önleyici kalkanlara alternatif olarak bizmut oksit ve bitkisel soya içerikli reçine gibi malzemeleri kullanarak hafif yapılı ve antibakteriyel özelliği bulunan radyasyon kalkanı yaptı. Küçük yaşlardan itibaren fiziğe ilgi duyduğunu dile getiren Ortatepe, "Kurşun; ağır, toksik, metal ve insan sağlığına da zararlı bir madde. Bizmut oksit daha hafif. Aynı zamanda soya bazlı reçine kullandım. Böylelikle çevreci ve esnek bir materyale dönüştü. Radyasyon kalkanı olarak kullanılabilir. İleride mühendis olup insanlığa faydalı yeni projelere ortak olmak istiyorum" dedi.
Emar neden gece çekilir? Sebebine şaşıracaksınız, gece saatlerinin kritik önemi var!Manyetik rezonans görüntüleme (MR), vücut içindeki yapıların detaylı bir şekilde incelenmesini sağlayan bir tarama yöntemidir. Bu yöntem, radyo dalgaları ve manyetik alandan faydalanarak gerçekleştirilir. Uzman doktorlar, birçok hastalığın teşhisinde ve tedavi süreçlerinin takibinde MR taramalarından yararlanır. Peki, birçok hastalığın teşhisinde kullanılan EMAR’ın neden gece çekildiğini biliyor musunuz? İşte nedeni…
AK Parti Sözcüsü Çelik: Karşımızdaki aşırı iddialılar yanılacak, güçlü bir başarı ortaya koyacağızAK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik katıldığı canlı yayın programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ömer Çelik, "Geçen seçim gibi AK Parti ve Cumhur İttifakı'na aşırı iddialı olanların yanıldığını ve neticenin bizim lehimize tecelli ettiğini göreceğiz" dedi.
Kanser tedavisinde büyük buluş: Hedefli kemoterapi hapı!ABD'deki bilim insanları 'kanser öldürücü hap' geliştirdi. 20 yıldan fazla süredir üzerinde çalışılan ilacın birçok kanser türünün tedavisinde kullanılacağı belirtildi.
Felçliler için geliştirdikleri yatak Teknofest'te birinci olduSivas'ta, biyosistem mühendisi İsmail Çirci (31), beyincik sarkması nedeniyle geçici felç yaşayan annesi Dürdane Çirci'yi (63) gözlemleyip, endüstri mühendisi ağabeyi Ahmet Turan Çirci (35) ve arkadaşı makine mühendisi Mustafa Berkan Yöş (30) ile birlikte; felçli, yatalak ve engelli hastaların yataklarında tuvalet ihtiyaçlarını karşılamasını sağlayan, 'Otonom tuvaletli engelli hasta yatağı' tasarladı. Proje, Teknofest'te, 'Engelsiz Yaşam Teknolojileri' kategorisinde 1'inci oldu.
Hayko Cepkin: Hayalim yurt dışına açılabilmek"Jekyll & Hyde" müzikali, bir süredir Antre Production tarafından sahneleniyor. Babası için tedavi ararken içindeki karanlık kişilik ‘Mr. Hyde’ı uyandıran Dr. Jekyll’i müzikalde Hayko Cepkin canlandırıyor. “Tiyatro benim ilk hayalimdi” diyen ünlü rock’çı, Elçin Sangu’yla birlikte rol aldığı proje için hayli iddialı konuşuyor: “Hayalim yurtdışına açılabilmek. Gerçekten gelmiş geçmiş en iyi versiyon olduğumuzu düşünüyorum. Bizi de bir seyretsinler bakalım.”
Türk hekimden çığır açacak buluş! Göz açıp kapayıncaya kadar yapılıyorAmerika'ya mühendislik okumaya gitti, aynı anda iki farklı mühendislik dalını birden okudu. Mühendislikte öğrenciyken kurs alıp cep harçlığı için ambulanslarda paramedik olarak çalıştı. Acil tıbba merak sarınca, mühendisliği bitirip tıp fakültesine de girdi. Şimdi Brown Üniversitesi’nde hem acil tıp, hem de mühendislik profesörü olarak acil durum ve afet tıbbı direktörlüğü yapan Prof. Dr. Selim Suner, kansızlığı göz içinden sadece 2 saniye içinde ölçebilen bir uygulama geliştirdi. Suner’in yapay zeka destekli uygulaması eMoglobin ile kansızlık düzeyi, cep telefonuyla göz içinden çekilen bir kare fotoğrafla anında ölçülebilecek. Dünyada ilk olacak uygulama, en çok da saniyelerin bile önem taşıdığı kanamalı acil hastaların teşhisinde hayat kurtaracak.
Meslek liseleri ile ilgili son dakika açıklaması: 10 kat arttıMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Mesleki ve teknik eğitim kurumlarımız tarafından patent, faydalı model, tasarım ve marka tescili çalışmaları kapsamında 2022 yılı Ocak ayında yapılan başvuru sayımız 1097 iken bu sayı 10 kat artarak 10 bini aştı. 2022 yılı Ocak ayında 221 olan ürün tescil sayımız da 6 kat artarak 1389’a ulaştı" dedi.
Türk doktordan devrim gibi buluş! Kemik tedavisinde yeni dönemBeyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Kemal Yücesoy, kırılmış vidalı kemiğe vidayı çıkarmadan kapalı yöntemle girerek müdahalede bulunmayı başardı. Açık ameliyata girmelerine gerek kalmayan hastalar, 5 dakikalık bir işlemle sağlıklarına kavuşurken, Prof. Dr. Kemal Yücesoy’un bulduğu bu yöntem dünya tıp literatürüne girdi.
İşletmelerin yatırım alması kolaylaşacakBilişim Vadisi’nde yer alan 50 start-up, marka değerleme hizmeti alacak. Değerleme çalışmasıyla firmaların yatırım alması kolaylaşacak, satın alma ve birleşme gibi süreçlerdeişletmelere büyük avantajlar sağlanacak.
Abdülhamid Han Sondaj Gemisi'yle dünyaya cevap verildiZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. İshak Turan, Türkiye’nin sürdürdüğü enerji politikalarının uzun yıllar içerisinde enerji arzı problemine katkı sağlayacağını ifade etti. Abdülhamid Han Sondaj Gemisi’nin Akdeniz’de görev yapmasının da; eleştirilere olumlu bir cevap niteliği taşıdığını da ifade eden Turan, “Türkiye Doğu Akdeniz’deki haklarından vazgeçmediğini gösterdi” dedi.
Buluş ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki buluş haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.