Son dakika biyoçeşitlilik haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan biyoçeşitlilik ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını biyoçeşitlilik haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan biyoçeşitlilik gelişmeleri de dahil olmak üzere 123 biyoçeşitlilik haberi bulunmuştur. Tüm biyoçeşitlilik haberleri aşağıda listelenmiştir.
Dünyadaki ağaçların üçte biri yok olabilirDünya genelinde ağaç türlerinin hızla yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten uzmanlar, 192 ülkede ağaçların tehdit altında olduğunu vurguluyor.
İzmir'de büyük susuzluk tehlikesi! Yüzde 16'ya kadar düştüİzmir'in içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Tahtalı Barajı'nda geçen yıl bu dönemde yüzde 31,07 olan su seviyesi, yüzde 16,83'e kadar düştü. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, Tahtalı Barajı'ndaki su seviyesinin 2008 yılı sonrası en düşük seviyeye geldiğine dikkati çekip, İzmir için tehlike çanlarının çaldığını söyledi.
İzmir'de Tahtalı Barajı son 16 yılın en düşük su seviyesindeİzmir'in temiz su ihtiyacını büyük ölçüde karşılayan Tahtalı Barajı'ndaki su seviyesi yüzde 19,86 oranıyla, son 16 yılın en düşük seviyesine geriledi. Prof. Dr. Doğan Yaşar, bu düşüşün devam edeceğini söyleyerek, “Tahtalı Barajı'nın dibini görecek gibiyiz. Su seviyesi kasım ayında yüzde 10'lara kadar düşebilir” dedi.
Ziyaretçiler akın etti! Adana'daki Çukurova Biyolojik Çeşitlilik Merkezi 2 ayda 300 bin kişiyi ağırladıÇukurova'nın zengin biyoçeşitliliğini tanıtmak ve koruma bilincini geliştirmek amacıyla Adana'da açılan ‘Çukurova Biyoçeşitlilik Tanıtım Merkezi' 2 ayda 300 binin üzerinde kişiyi ağırladı. Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürü Faruk Atmaca, asıl amaçlarının doğa koruma bilincini gelecek kuşaklara aktarmak olduğunu söyledi.
İzmir için korkutan uyarı: Her yıl 1,5 cm çöküyor, İzmir'i su basacak!Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir'de zeminin her yıl 1,5 santimetre çöktüğüne dikkati çekerek önemli uyarılarda bulundu.
İzmir'de denizin rengi yeşile döndü!İzmir'in Karşıyaka ilçesinde denizin rengi yeşile, Balçova ilçesinde kahverengiye büründü. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi ve Deniz Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Dünden itibaren sıcaklığın oldukça artmasıyla beraber, bir anda bizim İzmir Körfezi renklendi. Bu plankton patlamaları nedeniyle Karşıyaka civarı yeşile büründü. Çakalburnu Dalyanı da kahverengi bir renk aldı. Bu renk değişimin temel nedeni, kirlilik ve plankton patlamaları" dedi.
Havalar tersine dönecek! 'La Nina' geliyor, El Nino'yu mumla aratacakHava sıcaklıkları birden düşecek. Bu kez La Nina vuracak. El Nino'dan çok daha fazla etkileyecek. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, okyanusların çok ısınması anlamına gelen El Nino'nun halen devam ettiğini ancak yavaş yavaş etkisini kaybettiği belirtip, "Bunun arkasından 'La Nina' gelecektir ve soğumaya dönüş olacaktır" dedi.
Hakkari soğanlarını İran'a kaçırmak isteyen 3 kişiye 1 milyon 161 bin TL cezaHakkari’nin Yüksekova ilçesi Esendere Sınır Kapısı’nda 2 çuval ‘Hakkari soğanı’ ele geçirildi. Bitkileri yurt dışına çıkarmaya çalıştığı tespit edilen İran uyruklu şüphelinin de aralarında olduğu 3 kişiye biyoçeşitliliği tahrip etmek suçundan 1 milyon 161 bin 423 TL idari para cezası kesildi.
Adana'da biyoçeşitliliği koruma merkezi açıldıAdana’nın Çukurova ilçesine bağlı Seyhan Baraj Gölü Yaban Hayatı Geliştirme sahası sınırları içerisinde Çobandede mevkiinde Çukurova Biyoçeşitlilik Tanıtım Merkezi faaliyete geçti. Yüzölçümü 13 bin 823 metre kare alan içerisinde yapılan merkezde 39 adet memeli, 41 adet kuş, 24 adet sürüngen, 24 adet amfibi, eklembacaklılar, 10 adet kelebek, 12 adet odunsu gövde, 25 adet bitki canlandırması olmak üzere toplam 175 türün tanıtımı yapılıyor.
NASA kuraklığın çaresini duyurdu! Güneşteki patlamalar yaşamı nasıl etkileyecek..Güneş patlamasının kuraklığa karşı olumlu etki yaratacağını söyleyen Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Isınmaya bağlı olarak da buharlaşma artar ve sonuçta yağmur artar. Kuraklığın en büyük çaresi, güneşteki patlamalardır” dedi.
Arabistan ve Afrika'dan Türkiye'ye çöl tozu geliyorTürkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, Türkiye'nin yarından itibaren Arabistan ve Afrika'dan gelen çöl tozlarının etkisine gireceğini belirterek, "Toz taşınımı, özellikle cuma günü yoğunlaşacak" dedi.
Sivas'ta TÜBİTAK destekli proje çalışmasında yeni bir tür keşfedildi: Medon turcicusManisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Alaşehir Meslek Yüksek Okulu'nda görev yapan Prof. Dr. Sinan Anlaş ve Doç. Dr. Semih Örgel TÜBİTAK destekli bir proje çalışmasında Sivas'ta yeni bir böcek türü buldu. 2019 yılında Sivas, Yıldız Dağları'na yapılan bir arazi çalışması sırasında bulunan yeni türe 'Medon turcicus' ismi verildi.
Çocuklar doğa için kolları sıvadıWWF-Türkiye’nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü iş birliği ve QNB Finansbank finansal desteği ile yürüttüğü ‘Doğa Öncüleri Gençlik Programı’ kapsamında doğal hayatı korumak için hazırlanan projeler Ulusal Gençlik Konferansı’nda tanıtıldı.
Büyükşehirlerin suyu kritik seviyelere geldi! 'Kanun çıkmalı'Dünyanın olduğu kadar Türkiye’nin de en önemli sorunu su sıkıntısı ve kuraklık. İstanbul ve diğer kentleri besleyen barajlardaki su seviyeleri endişe verici boyutta. İstanbul’un 68, Ankara’nın 225, İzmir’in ise 400 günlük suyu kaldı. Uzmanlar önlem çağrısı yaptı.
Bebek Sahil'de deniz temizliğiDünya Çevre Günü kapsamında Bebek Sahili'nde deniz temizliği yapıldı. Dalgıçlar denizden lastik, pet ve cam şişeler, hayalet ağları topladı. Geri Dönüşümcüler ve Geri Kazanımcılar Derneği (GEKADER) Başkanı Fatih Eren, "Denizin altında hiç alakasız şeyler çıkabiliyor. Bir bisiklet de çıkabiliyor, bir klozet kapağı da çıkabiliyor. Çöplük gibi insanlar bunları denize atıyorlar" dedi.
Bakan Ersoy: Dünyanın dört bir yanından turisti ülkemize çekiyoruzKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Dünyanın dört bir yanından turisti ülkemize çekiyoruz. 2022 yılına başlarken 42 milyon turist, 35 milyar dolar hedefi ile yola çıktık. Yıl sonu turizm gelirimiz 46,3 milyar dolara, ziyaretçi sayımız da 51,4 milyona ulaştı" dedi.
Marmara Denizi'nde yabancı tür tehlikesiİstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, Marmara Denizi'nde balıkçılığı ve ekosistemi tehdit eden yabancı türlerin her geçen gün arttığını belirterek, "Hayvan çeşitliliğinin yüzde 10'undan fazlasını artık yabancı türler oluşturuyor. Marmara Denizi'nde 100'ü aşkın, Karadeniz'de ise 60 kadar yabancı tür var. Marmara Denizi'ne gözümüz gibi bakmamız lazım çünkü yabancı türler artıyor. Bunların bir kısmı zehirli, bir kısmı ise yakıcı nitelikte. Sadece yabancı türler değil istilacı türler de var, bu istilacı türlerin kontrol edilmesi lazım. Ekosistem, biyoçeşitlilik, sağlık ve balıkçılık için tehdit içeriyor. Marmara Denizi'nde izlemeyle birlikte erken uyarı sistemi yapılması lazım. Belli bölgelerde balıkçılık, turizm, insan etkinliği yasaklanmalı" dedi.
"Hayata İyi Bakarız" Ekolojik Okuryazarlık Projesi tanıtıldıHayat Holding'in Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle, özellikle çocuklarda iklim değişikliği farkındalığına katkıda bulunma, gezegendeki kaynakların kıtlığına dikkat çekme, kaynakları koruma ve bilinçli tüketmeye yönelik davranışları geliştirme hedefiyle hayata geçirdiği Ekolojik Okuryazarlık Projesi'nin tanıtım toplantısı yapıldı. 'Hayata İyi Bakarız’ mottosuyla başlatılan projede Türkiye genelinde ilkokul 3’üncü ve 4’üncü sınıf öğrencileri ile öğretmen ve velilere ekolojik okuryazarlık düzeylerini artırmak için eğitimler verilecek.
Zorlu Enerji “Çevresel-Sosyal-Yönetişim” skorunu ileri düzeye yükselttiZorlu Holding Akıllı Hayat 2030 Sürdürülebilirlik Stratejisi doğrultusunda daha iyi bir gelecek için çalışmaya devam eden Zorlu Enerji, uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s tarafından yapılan Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ESG) değerlendirmesinde elde ettiği 61 puanla notunu “İleri Düzey” seviyesine yükseltti. Zorlu Enerji, ESG faaliyetlerinde gösterdiği yüksek başarı ile küresel ölçekte aktif olarak değerlendirilen 57 enerji şirketi arasında 4’üncü oldu.
ABD Başkanı Biden, Putin'le görüşmek için masaya tek şart koyduABD Başkanı Joe Biden, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın mantıklı bir şekilde sona ermesinin tek yolunun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'dan çekilmesi olduğunu belirterek, “Eğer Putin, gerçekten bu savaşı bitirmenin bir yolunu bulmaya karar verirse onunla konuşmaya hazırım” dedi.
Vali Yerlikaya: İstanbul'un su ile imtihanı artarak devam ediyorİklim Değişikliği ve Su Kaynakları Çalıştayı'nda konuşan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, "İstanbul'un tarih boyunca fakirlik çektiği çok önemli bir gerçeği var. O da su. Bugüne gelindiğinde görüyoruz ki, İstanbul'un su ile imtihanı artarak devam ediyor. Su konusundaki her olumsuzluk gıda ve sanayi üretimimize de yansıyor ve yansımakta. Geçtiğimiz 19 yıla baktığımızda, İstanbul'umuzda sadece su alanında günümüz rakamlarıyla yapılan yatırım miktarı yaklaşık 19 milyar lira" dedi.
Balık fiyatları ile ilgili flaş açıklama: ‘Yüzde 30 düşme olur’Yeni balık av sezonu Akdeniz’de 15 Eylül, diğer tüm denizlerde ise 1 Eylül’de başlayacak. Denizlerdeki av yasağının bitmesine sayılı günler kala açıklamalarda bulunan Balıkçılık Teknolojisi ve Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Saadet Karakulak hem balıkçıların hem de tüketicilerin bilinçli olması gerektiği uyarısında bulunarak balık boyutlarına dikkat edilmesi yönünde çağrıda bulundu. Karakulak, “Hamsi 9, sardalya 1, istavrit 13, palamut ise 25 santim ve üstündeyse satın alınmalıdır. Bu sayede yasa dışı avcılık önlenebilir” dedi.
Muğla'da yeni yabani soğan türü keşfedildiEge Üniversitesi (EÜ) Botanik Bahçesi ve Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Yıldırım ve ekibi, Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde tespit edilen yeni bir yabani soğan (Allium) türünü bilim dünyasına kazandırdı. Muğla soğanı adı verilen bitkinin Latince adı ise bitkinin bilimsel keşfini yapan Ayhan Toprak'a atıfla "Allium ayhan-toprakii Yıldırım" oldu.
Biyoçeşitlilik ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki biyoçeşitlilik haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.