Son dakika bilim insanı haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan bilim insanı ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını bilim insanı haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan bilim insanı gelişmeleri de dahil olmak üzere 4.663 bilim insanı haberi bulunmuştur. Tüm bilim insanı haberleri aşağıda listelenmiştir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hedefimiz her alan bağımsız TürkiyeCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşen TÜBİTAK ve TÜBA Ödülleri Töreni'nde açıklamalarda bulundu. Erdoğan, konuşmasında "Türkiye, Türkiye'den daha büyüktür. Millet olarak ufkumuzu 782 bin kilometrekare ile sınırlandıramayız." dedi. Türkiye Yüzyılı vurgusu yapan Erdoğan, "Hedefimiz her alanda bağımsız Türkiye'dir. Başkalarına muhtaç ülke olmaktan çıkıp kendi imkanlarımızı harekete geçirmek istiyoruz. 22 yılda bunun alt yapısını güçlü şekilde oluşturduk." ifadelerini kullandı.
Daron Acemoğlu, Nobel Ödülü'ne kavuştuİsveç'in başkenti Stockholm'de 2024 fizik, tıp, kimya, edebiyat ve ekonomi dallarındaki Nobel Ödülleri törenle sahiplerine verildi.
Hüseyin Yayman'dan dijital telif yasası açıklaması: Artık sona yaklaştık, gazetecilerin hakları korunmalıTBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, dijital telif yasası ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmesinin detaylarını CNN Türk ekranlarında açıkladı. Yayman, Bahçeli'nin çağrısı için "Ben sayın Bahçeli'nin sözlerini çok önemli ve tarihi buluyorum." dedi. Hüseyin Yayman, aynı zamanda sosyal medyada yaş sınırlaması ve dijital telif yasası gibi konuları da değerlendirdi. Yayman, sosyal medya düzenlemesi için "Hiçbir değer yargısı taşımadan paylaşımlar yapılması, pornografik yayınlar yapılmasını kabul edemeyiz. Acilen düzenlemeler yapmamız gerekiyor. " ifadelerini kullandı. Yayman, dijital telif yasası için yapılan çalışmayla ilgili de "Dijital Telif Yasası'nda sona geldik. Gazetecilerin hakları korunmalı" şeklinde konuştu.
Bakan Kacır müjdeyi verdi! GAP hassas tarım ile akıllı tarım uygulamaları geliyorSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ekonomi Koordinasyon Kurulu olarak Şanlıurfa’da 2024-2028 GAP Eylem Planı’nın detaylarını kamuoyuyla paylaşacaklarını açıklayarak, “Önümüzdeki süreçte sulama hedeflerine ulaşmamızı sağlayacak, sürdürülebilir ve akıllı tarım uygulamalarını yaygınlaştıracak, bölge tarımının gelecek nesilleri de besleyecek şekilde bölgenin kalkınmasında itici unsur olmasına imkan tanıyacak, kırsalda ekonomik katma değer yaratacak ve bölgeyi turizm çekim merkezi yapacak yeni bir eylem planının da uygulanacağı müjdesini buradan vermek istiyorum.” dedi.
Cesedin başında nöbet tutmaktan yamyamlığa: Hayvanlar ölüme nasıl tepki veriyor?İnsanlığın yüzyıllardır çare bulmaya çalıştığı bir şey ölüm. Ölümü anlamak, hastalıklara çare bulmak, yas tutmak, binlerce yıldır dünyanın her yerinde görülen ortak dertler. Peki ya hayvanlar aleminin geri kalanında durumda ne? Diğer hayvanlar ölüme nasıl tepki veriyor?
Denizin altında sessiz tehlike! Marmara'da 24 metreye kadar yayıldıBandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nde 2021 yılında büyük zarara yol açan müsilaj oluşumunun yeniden ortaya çıktığını açıkladı. Prof. Dr. Sarı, 23 Ekim ve 25 Ekim 2024 tarihlerinde gerçekleştirdiği dalışlarda müsilajın 10 metreden başlayarak 24 metre derinliğe kadar yayıldığını ifade etti.
Kurtulmuş: Büyük tarihsel birikimle, şimdi ikinci asra hazırlanıyoruzTBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Şimdiye kadar geçmiş dönemlerde 16 devlet kurmuş ve sonuncusu olarak da Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kurmuş olan milletimizin, tarihsel bir sürekliliği vardır. Bu devletlerin her biri birbirinin devamıdır. Başka bir milletin devleti değildir. Selçuklu da bizimdir, Osmanlı da bizimdir, Cumhuriyet de bizimdir. Bunların arasını ayıran da bizden değildir. Bu kadar açık söylüyorum.” dedi.
2024 Nobel Fizik Ödülü'nün sahibi belli oldu2024 Nobel Fizik Ödülü'ne yapay sinir ağlarıyla makine öğrenimini mümkün kılan keşifleriyle ABD'deki Princeton Üniversitesi'nden John Hopfield ve "Yapay zekanın babası" olarak tanınan Kanada'daki Toronto Üniversitesi'nden Geoffrey Hinton layık görüldü.
2024 Nobel Tıp Ödülü'nün sahibi belli oldu2024 Nobel Tıp Ödülü'nü 'mikroRNA'nın keşfi ve gen düzenlemesi' çalışmalarından dolayı ABD'li Victor Ambros ve Gary Ruvkun kazandı.
Sabri Ülker Vakfı'nda ödül töreni: Bilim Ödülü ‘Kök Hücre Biyolojisi’ alanına gittiBilimsel bilgileri topluma en doğru şekilde ulaştırma misyonuyla faaliyetlerini yürüten Sabri Ülker Vakfı tarafından 2016 yılından beri verilen Sabri Ülker Bilim Ödülü, İstanbul’da gerçekleştirilen törenle sahibini buldu. Toplum sağlığı üzerine araştırmalar yapan genç bilim insanlarına verilen en saygın ödül programları arasında yer alan Sabri Ülker Bilim Ödülü’nün bu yılki sahibi Berlin’deki Max Planck Moleküler Genetik Enstitüsü'nde Kök Hücre Kromatin Grubu’nun liderliğini yürüten Dr. Aydan Bulut Karslıoğlu oldu.
James Webb Uzay Teleskobu görüntüledi! İlk kez bu kadar net görüntüler ortaya çıktıAstronomlar güçlü James Webb Uzay Teleskobu'nu "Ekstrem Dış Galaksi" adı verilen uzak bir noktaya çevirdi ve yıldız kümeleri barındıran yoğun kozmik bulutlara odakladı. Bölgenin ilk kez bu kadar yüksek çözünürlüklü görüntülerini çeken araştırmacılar, canlı yıldız oluşumları ve bu sıcak nesnelerden fırlatılan materyal "jetlerini" görüntüledi.
Narlı Fayı nerede, kırıldı mı? Narlı Fayı nereden geçiyor?Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kahramanmaraş'taki Narlı Fayı'na dikkat çekti. Sözbilir, "Narlı Fayı kırıldığında, 6.7 büyüklüğünde bir depreme neden olabilir. Tabii Sakçagöz Fayı'yla birleşirse, bu depremin büyüklüğü daha da artabilir." dedi.
Bazı insanların neden Kovid olmadığı belli olduİngiliz bilim insanları, Kovid-19 üzerine yaptıkları bilimsel çalışmada, bazı kişilerin virüse maruz kalmasına rağmen Kovid-19 olmadıklarını tespit etti. Bu kişilerin burunlarındaki özel hücrelerin, virüs yayılmadan önce fark ettiklerini ve vücutlarında virüse maruz kalmadan önce HLA-DQA2 adı verilen bir genin yüksek seviyelerde olduğunu belirledi.
Beyin kanserinin en agresfi türü olan glioblastoma teşhisi konuldu! Kendi çalışmasıyla tedavi olduBeyin kanseri teşhisi koyulduktan tam bir yıl sonra iş arkadaşıyla birlikte üstünde çalıştığı tedaviyle kendini tedavi ederek kanseri yenen Avustralyalı bilim insanı Dr Richard Scolyer, iş arkadaşı Profesör Georgina Long ile uzun zamandır birlikte yürüttüğü kanser tedavisiyle uzmanların gözetiminde tedavi olmayı başardığı açıklandı.
İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu raporu açıkladı!Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, beraberinde 22 milletvekili, bir grup uzmanla Erzincan'a geldi. Komisyonda grubu bulunan partilerin tamamının temsilinin söz konusu olduğunu vurgulayan Başkan Uslu, AFAD'da düzenlenen bilgilendirme toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Bilim adamları uyardı! Göçmenlerin ölümleri yüzde 87'si insan kaynaklı Göçmen kuş ölümlerinin yüzde 87'si insan kaynaklı olduğu belirtilmesi üzerine KuzeyDoğa Derneği Başkanı, Utah ve özel bir Üniversitenin Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu'nun katılımıyla 91 ülkede 161 bilim insanı, 2003-2021 yılları arasındaki 45 büyük göçmen kuş türüne yönelik ölümleri inceledi.
Bilim İnsanı ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki bilim insanı haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.