Tazminat hakkı ile ilgili flaş karar! 8 maaş ödeme yapılacak, 30 gün içerisinde...Tüm çalışanları çok yakından ilgilendiriyor. Çalışanın 8 maaş tazminat hakkı bulunuyor. 30 gün detayı dikkat çekiyor. 8 maaş tazminat hakkından yararlanabilmesi için kişinin aynı işyerinde en az 6 ay çalışmış olması gerekiyor. Ayrıca işyerinde çalışan sayısının da 30 ve üzeri olması aranan şartlar arasında yer alıyor. Çalışma mevzuatında çalışanların pek çok hakkı bulunuyor. Haksız yere işine son verilen çalışanlar müracaatta bulunarak bu haksızlığın giderilmesini sağlayabiliyor. Haksız yere işten çıkarılmak; herhangi bir bir sebep olmadığı halde işverenin işçinin işine son vermesi anlamına geliyor. Böyle bir durumla karşılaşan kişinin 30 gün içerisinde arabulucuya giderek işe geri dönüş başvurusu yapması gerekiyor. Arabulucuda eğer sonuç alınmaz ise bu kez 2 haftalık süre içinde iş mahkemesine dava açmak gerekiyor. İşe geri dönüş kararı verilirken mahkeme işçinin çalıştırılmadığı süre için en fazla 4 maaşa kadar boş geçen süre tazminatına hükmediyor. Davanın sonuçlanmasının ardından çalışanın 10 gün içinde işverene yazılı olarak başvurması gerekiyor. Bu başvurudan sonra işveren bir ay içinde işçiyi işe başlatmak zorunda. Bunu yapmaz ise mahkemenin belirlediği tazminatı ödüyor. Tazminat miktarı 8 maaşa kadar çıkıyor. Ödenecek tazminat ise brüt ücret üzerine yol, yemek gibi ek ödemeler de eklenerek giydirilmiş brüt ücret üzerinden hesaplanıyor.
Ayrımcılık tazminatı koşulları: Hangi davranış ayrımcılıktır?İşveren, işçiler arasında eşit davranmalıdır. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 5. Maddesi de işverenin işçiler arasında ayrım gözetmeksizin eşit davranmasını hükmetmiştir. Bu hükümlülüğün işveren tarafından ihlal edilmesi ayrımcılık tazminatı alınmasını doğurur.
Çalışan herkes için geçerli! Bunu yapan yanar...İş yerinde herhangi bir nedenle ayrım yapılması yasak. Özellikle cinsiyet ayrımı ile kadınlara daha düşük ücret verilmesi yüksek tazminatlar getiriyor. İşte ayrımcılık tazminatının detayları...