Her 2 kadından 1’i rahim ağzı kanserinden hayatını kaybediyor! Uzmanı hastalığın nedenini açıkladı ve uyardı!
Her 2 kadından 1’i rahim ağzı kanserinden hayatını kaybediyor! Uzmanı hastalığın nedenini açıkladı ve uyardı!Dünya genelinde her yıl ortalama 500 bin kadının yaşamını tehdit eden rahim ağzı kanseri, Türkiye'de de ciddi bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Yılda 3 bin kadına bu teşhis konulurken, ne yazık ki 1.500 kadın Rahim ağzı kanserine bağlı olarak yaşamını yitiriyor. Ocak ayı Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık ayı. Jinekolojik Onkoloji ve Kadın Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu da kadınları rahim ağzı kanserine karşı bilinçlenmeye davet ederken hastalığa ve erken tanının önemine dair de bilgiler verdi.
13.01.2024Sağlık
HPV aşısı ile kanserden korunmak mümkün! 'Aşılanıp kanser olan hasta görmedim'
HPV aşısı ile kanserden korunmak mümkün! 'Aşılanıp kanser olan hasta görmedim'Her yıl üç yüz binden fazla kadın rahim ağzı kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor. Rahim ağzı kanserinden, HPV aşısı ile kurtulmak mümkün. 9-15 yaş arasında yapılan aşı ile kız çocuklarının ileriki yaşlardan HPV virüsü kaynaklı kanserlere yakalanmasının önüne geçilebilirken, aşılama 45 yaşına kadar uygulanabiliyor. HPV aşısı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu, aşının hayat kurtardığına dikkat çekerek, "HPV aşısının kesinlikle ulusal aşı programına girmesi gerekir. HPV’ye bağlı gelişen kanserler, aşı ile engellenebilir. Yüzlerce rahim ağzı kanseri ameliyatı yaptım, içlerinde bir tane bile aşılanmış hasta yoktu. Aşılanıp serviks kanseri olmuş hasta görmedim.” diye konuştu.
4.10.2022Sağlık
Kadınlarda sık görülen hastalıklara dikkat! Kontrolleri aksatmayın!
Kadınlarda sık görülen hastalıklara dikkat! Kontrolleri aksatmayın!En sık görülen kadın hastalıkları arasında yumurtalık kisti, çikolata kisti, miyom, adet düzensizliği, rahim ve rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri, idrar kaçırma, HPV bulunuyor. Ciddi hastalıklara maruz kalan tüm kadınların, en doğru ve güvenilir yöntemlerle tedavisinin yapılması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ateş Karateke ve Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu, kadın hastalıkları ve kanserleri hakkında bilgi verdi.
22.03.2022Sağlık
Sinsi hastalık yumurtalık kanseri tedavisinde sıcak kemoterapi!
Sinsi hastalık yumurtalık kanseri tedavisinde sıcak kemoterapi!Her 80 kadından 1’inde görülen over kanseri olarak da adlandırılan yumurtalık kanseri, sinsice ilerleyen bir hastalık. Belirti vermemesi nedeniyle de yumurtalık kanseri hastalarının yaklaşık yüzde 80’i ileri evrede teşhis alıyor. Bu hastalığın tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri de “Sıcak Kemoterapi” Peki, Sıcak kemoterapi nedir? Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu, yumurtalık kanseri tedavisinde kullanılan sıcak kemoterapiyi anlattı.
7.02.2022Sağlık
Düşük ve erken doğumun arkasında miyom olabilir!
Düşük ve erken doğumun arkasında miyom olabilir!Kadınların yüzde 50’sinde görülen miyomlar, özellikle üreme dönemindeki kadınlarda yani 30-40 yaş arası kadınlarda sıklıkla karşılaşılıyor. Miyomların, adet düzeninde bozulma, adet döneminde aşırı kanama ve tekrarlayan alt karın ağrılarına sebep olabileceğini söyleyen Kadın Hastalıkları, Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu gebelik planlayan kadınların özellikle dikkat etmesi gerektiğini dikkat çekti. Doç. Dr. Kahramanoğlu, miyomların tedavi edilmediğinde düşük ya da erken doğuma neden olabileceği konusunda uyardı.
1.11.2021Sağlık
Gebelikte plasenta previa; annenin sağlığı tehlikeye girebilir
Gebelikte plasenta previa; annenin sağlığı tehlikeye girebilirPlasenta previa ve yapışık plasenta durumunun daha önce sezaryen geçirenlerde daha sık görüldüğünü ve bu durumda gebenin yönetiminin özellikli olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu, rahatsızlığı yaşayan gebenin sağlığının doğum sırasında tehlikeye girebileceğini belirtti. Gerekli önlemler alınmazsa doğum esnasında aşırı kanama yaşanabileceğini belirten Kahramanoğlu, “Kanama, annenin hayatını riske atar. Aynı zamanda plasentanın aşırı yapışık olması, diğer iç organlara da zarar verebilir. Bebek için en büyük riski ise erken doğum ve buna bağlı oluşacak sağlık sorunlarıdır’’ dedi.
20.08.2021Sağlık
Çocuklarda görülen yumurtalık kistleri kanser riski oluşturur mu?
Çocuklarda görülen yumurtalık kistleri kanser riski oluşturur mu?Kadın üreme sisteminin bir parçası olan yumurtalıklarda kist olarak isimlendirilen içi sıvı dolu kese gelişebilir. Yumurtalık kistleri anne karnından başlayarak her yaşta görülebiliyor. Peki, Çocuklarda da görülen yumurtalık kistleri kansere neden olur mu? Çocuklarda yumurtalık kistleri nasıl belirti verir? Cerrahi yönteme ne zaman başvurulur? Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu ergenlik dönemindeki çocuklarda görülen yumurtalık kistleri hakkında tüm detayları anlattı.
27.01.2021Sağlık
Her yıl 3 bin kadın rahim ağzı kanseri oluyor
Her yıl 3 bin kadın rahim ağzı kanseri oluyorOcak ayının ‘Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı’ olması nedeniyle HPV (İnsan papilloma virüsü) testi ve aşısının önemine dikkat çeken Jinekolojik Onkoloji ve Kadın Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu, “Ülkemizde her yıl, 3 bin kadına rahim ağzı kanseri tanısı koyuluyor. Yaklaşık bin 500’ü ise rahim ağzı kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor. Bunların hemen hemen tamamı HPV aşısı ile önlenebilirdi. Türkiye’de henüz programa girmedi ama eninde sonunda girecektir. Erken teşhis çok önemli. Erken tanıyla önce kanser tedavi edilip, ondan sonra kadınların gebe kalması sağlanabilir” dedi.
7.01.2021Sağlık
Yumurtalık kanserinde ‘sıcak kemoterapi’ umudu
Yumurtalık kanserinde ‘sıcak kemoterapi’ umuduYumurtalık kanseri tedavisinde sıcak kemoterapi alan hastaların almayanlara göre ortalama 16 ay daha uzun yaşadığının belirlendiğini söyleyen Jinekolojik Onkoloji ve Kadın Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu, tedavi hakkında önemli bilgiler verdi.
5.01.2021Sağlık
Güçlü bağışıklık siğilleri önlüyor
Güçlü bağışıklık siğilleri önlüyorHem erkek hem de kadınların genital bölgesinde enfeksiyona neden olan siğil şeklinde kendini gösteren HPV virüsünün genital siğilleri tetiklediğini söyleyen Kadın Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu, “Siğiller kendiliğinden gerileyebildiği gibi tekrarlayabilir de. O nedenle tedavi sırasında bağışıklık sistemini güçlü tutmak çok önemli” dedi.
15.12.2020Sağlık
Cinsel ilişkide HPV enfeksiyonuna dikkat!
Cinsel ilişkide HPV enfeksiyonuna dikkat!Cinsel ilişki sırasında cilt teması yoluyla geçen genital HPV enfeksiyonu milyonlarca kişiyi etkiliyor. HPV enfeksiyonuna neden olan virüs, ciltten cilde temas yoluyla bulaşıyor ve çoğu insan, vajinal, anal ve oral seks de dahil olmak üzere doğrudan cinsel temas yoluyla genital HPV enfeksiyonuna yakalanıyor. Çoğu insanda HPV görülebiliyor ancak çoğu kişi HPV olduğunu bile anlamıyor. HPV enfeksiyonu herhangi bir belirgin semptom veya sağlık sorununa neden olmasa da, bazı türleri rahim ağzı kanseri, anal kanser, vajina ve dış genital bölge (vulva) kanserlerine neden olabiliyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu HPV enfeksiyonu ile ilgili merak edilenleri anlattı.
9.12.2020Sağlık
Yumurtalık kanserinde en önemli risk faktörü 'aile hikayesi'
Yumurtalık kanserinde en önemli risk faktörü 'aile hikayesi'Yumurtalık kanseri, kadınlarda sıklıkla görülen yedinci kanser türüdür. Yumurtalık kanseri, yumurtalıktaki anormal hücrelerin kontrolden çıkarak bir tümör oluşturmaya başlamasıdır. Tedavi edilmezse tümör vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Yumurtalık kanserinin genellikle erken uyarı işaretleri vardır, ancak çoğu kez belirti göstermez ve çoğu kadın bu erken belirtileri göz ardı eder. Uzmanlar yumurtalık kanserlerinin yüzde yirmisinin erken dönemde tespit edildiğini belirtiyor. Peki, Yumurtalık kanseri erken belirtileri nelerdir? Yumurtalık kanserinin erken tanısı mümkün mü? Yumurtalık kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilmeniz gerekenleri Kadın Hastalıkları, Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu anlattı.
10.09.2020Sağlık
Tekrarlayan düşük ve erken doğuma neden oluyor!
Tekrarlayan düşük ve erken doğuma neden oluyor!Miyom, kadınlarda sık rastlanan iyi huylu bir tümördür. Miyomlar özellikle üreme çağında sık görülüyor. Adet düzensizliğinden ağrıya, kısırlıktan düşüğe kadar pek çok olumsuz tabloya neden olan miyomlar, kişiye özel tedavilerle kontrol altına alınabiliyor. Peki, Miyom nedir, nasıl tedavi edilir? Miyom belirtileri nelerdir? Miyomlar (tümörler) vücuttan alınmalı mı? Miyom tedavisinde rahmi korumak için en etkin yöntem hangisidir? Kadın Hastalıkları, Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu miyom tedavisini anlattı.
14.08.2020Sağlık
Rahim ağzı kanserine neden olan HPV virüsü için aşı önerisi
Rahim ağzı kanserine neden olan HPV virüsü için aşı önerisiRahim ağzı kanserine neden olan Human Papiloma Virüsü’nün (HPV) çok yaygın görülen, belirti göstermeyen ve cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyon olduğunu dile getiren Jinekolojik Onkoloji ve Kadın Hastalıkları Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu, virüse karşı aşı yapılması önerilen yaş grupları ile ilgili de bilgiler verdi.
6.07.2020Sağlık