Deprem felaketinde 15. gün! Son durum açıklandı
AFAD'ın verilerine göre, 6 Şubat Pazartesi saat 04:17'de 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan deprem, yerin 7 kilometre altında gerçekleşti. Aynı gün saat 13.24'te ise merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Yapılan son açıklamaya göre; can kaybı 41 bin 156’ya yükseldi.
AFAD, 6 Şubat'ta 04.17'de Kahramanmaraş Pazarcık’ta 7.7 büyüklüğünde deprem olduğunu duyurdu. Aynı gün Elbistan'da da saat 13.24'te 7.6 büyüklüğünde ikinci bir büyük deprem daha meydana geldi. Deprem, 10 ilde birden şiddetli şekilde hissedildi.
İşte depremin 15. gününde dakika dakika yaşananlar:
22.02 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Şu ana kadar 28 ihbar yapıldı. Hastanelere getirilen 8 yaralımız mevcut. Karaçay barajı ile ilgili söylenti yayıldı. Şu an bir risk yok.
21.57 AFAD: Hatay'daki depremlerin ardından Kandilli Rasathanesinin uyarısıyla tedbir amaçlı verilen deniz seviyesi yükseltisine yönelik uyarı, değerlendirmeler sonucunda kaldırılmıştır.
21.22 Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), deprem bölgesinde vatandaşları deniz seviyesinde 50 santimetreye kadar yükselme riskine karşı sahil şeridinden uzak durmaları konusunda uyardı.
21.19 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Hatay merkezli depremlerle ilgili incelemelerimiz devam ediyor. Vatandaşlarımızın hasarlı binalardan uzak durmalarını rica ediyoruz.
21.01 AFAD: Vatandaşlarımızın deniz seviyesinden 50 santimetreye kadar yükselme riskine karşı tedbir amacıyla sahil şeridinden uzak durmaları önem arz etmektedir.
20.07 Hatay ili Samandağ ilçesinde saat 20.07’te 5.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
20.04 Hatay ili Defne ilçesinde saat 20.04’te 6.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
19.43 Bakan Kurum: 1 milyon 40 bin binayı inceledik. 130 bin binada 430 bin bağımız bölümü yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğunu tespit ettik.
19.27 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sadece mart ayı içinde 11 ilimizde 200 bin konutun inşası için ilk adımı atıyoruz.
18.41 Malatya'da depremde yıkılan binalarla ilgili soruşturmalar kapsamında tutuklu sayısı 28'e yükseldi.
16.34 Depremler nedeniyle zarar gören ve afet bölgesi ilan edilen illerde kayıtlı çiftçiler için 2022 üretim yılı mazot ve gübre destekleme ödemeleri nakit olarak gerçekleştirilecek.
16.28 Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christian Wagner, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser'in Türkiye'ye giderek deprem bölgelerini ziyaret edeceğini açıkladı.
15.52 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “AGİT, kapsamlı güvenlik anlayışını temel alıyor. AGİT üye ülkeler arasında doğal afetlerde iş birliğinin geliştirilmesi için bir platform olabilir, bu anlamda da AGİT’in reform edilmesinde fayda var” dedi.
15.20 Osmaniye’de depremler sonrası 60 bin 501 binada yapılan hasar tespit çalışmasında 352 binanın acil yıkılmasına karar verildi.
15.00 Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından İzmir'deki farklı okullara kayıt yaptıran 2 bin 234 depremzede öğrenci, bugün dersbaşı yaptı.
14.48 Erzurum Büyükşehir Belediyesi, altyapı çalışmalarının sürdürdüğü Adıyaman'ın yüzde 75'ine su vermeye başladı. Su akmayan bölgelerin ihtiyacı da tankerlerle karşılanıyor. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, "Köy, köy, mahalle mahalle içme suyu ve altyapı çalışmalarını sürdürüyoruz. Temizlik ekiplerimiz de şehrin dört bir tarafında görev yapıyor" dedi.
13.26 AFAD Başkanı Yunus Sezer: Maalesef 41 bin 156 insanımız hayatını kaybetti. Arama kurtarma çalışmalarına 35 bin 250 personelimiz destek verdi. 19 bin arama kurtarma personeli aktif olarak devam ediyor. Bölgede 250 binin üzerinde personelle çalışmalara devam ediyoruz. Şu anda 15 bin 250 iş makinesi çalışmalarıma devam ediyor. 78 uçak, 116 helikopter aktif çalışmalara devam ediyor. 11 binin üzerinde sorti yapıldı.
13.03 Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, enkaz altından 248 saat sonra kurtarılan 17 yaşındaki Aleyna Ölmez’in tedavisiyle ilgili, “Morali de yüksek, genel durumu da iyi. İnşallah bugünde servise çıkarmayı planlıyoruz” dedi.
12.57 İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, deprem bölgesinden gelen 476 öğrencinin bugün ders başı yaptığını duyurdu. Vali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bu sabah İstanbul'umuzdaki 3 milyonu aşkın öğrencimizle birlikte, deprem bölgelerinden gelen ve yurtlarımızda misafir ettiğimiz 476 yavrumuz ders başı yaptı. 2022-2023 eğitim öğretim yılının ikinci dönemi hayırlı olsun.Yaralarımızı hep birlikte saracağız" dedi.
12.29 Bakan Özer: Tüm hastanelerde hastane sınıfları açacağız
12.20 Kahramanmaraş’ta meydana depremlerde 2 bin 500 kadar binanın yıkıldığı tespit edilirken, 10 bin 174 binanın ise ağır hasarlı olduğu belirlendi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekiplerince 2 bin 412 binada acil yıkım kararı alınırken, tehlikeli görülen binalarda yıkım başladı.
12.13 Milli Eğitim Bakanı, illerin durumuna göre alınan yeni kararları açıkladı
11.21 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malatya’da enkaz altında kalarak hayatını kaybeden 23 yaşındaki Elif Nur Şeyma Dalhançer’in annesi Ulviye Dalhançer ile telefonda görüştü. Taziyelerini ileten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malatya’da Şeyma’nın hatırasını yaşatmak adına, bir okula adının verilmesi için Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e talimat verdi.
11.02 Kızılay, afetzedelerin hizmetlere daha hızlı ve kolay ulaşabilmesi için ‘Deprem bölgesinde en yakın Hizmet Noktası nerede’ uygulamasını başlattı. Afetzedeler Kızılay’ın Whatsapp hattına konumlarını göndererek kendilerine en yakın hizmet noktasının konum bilgisine anında ulaşabilecek.
10.50 EGM: Sosyal medya platformlarında depreme ilişkin provokatif paylaşımlarda bulunan 808 hesap yöneticisi tespit edildi, 452'si hakkında adli işlem başlatıldı. 131 şahıs gözaltına alındı, 25'i tutuklandı.
10.00 Sultangazi'de, depremzedelere gönderilmek üzere toplanan yardımları çalmak isteyen 2 şüpheli, suçüstü yakalandı.
00.50 Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından Ordu’dan sevk edilen AFAD ve ANDA görevlilerinin bir kısmı, çalışmaların ardından dönüş yaptı. 15 AFAD ve 6 ANDA personeli, aileleri ve çalışma arkadaşları tarafından karşılandı.
23.57 Hatay'da arama-kurtarma çalışmaları tamamlanan binalar önce yıkılıyor daha sonra ise enkazları kaldırılıyor.
22.51 ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, depremde binlerce insanın öldüğünü, milyonlarca insanın da etkilendiğini belirterek, “ABD olarak şimdiye kadar 85 milyon dolarlık yardım yaptık. 100 milyon dolarlık yardım daha yapacağız” dedi.
AĞIR BİLANÇO
22.14 Kahramanmaraş'ta yaşanan ve 11 ilin etkilendiği depremde can kaybı 41 bin 20'ye yükseldi.
20.12 İstanbul Valiliği, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerden gelen ve hastanelerde tedavi altına alınan 9 bin 875 vatandaştan 8 bin 618’inin taburcu edildiğini bildirdi.
19.00 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, deprem bölgesinde şu ana kadar herhangi bir bulaşıcı hastalık salgınına rastlanmadığını belirterek, "Valilik ya da Kaymakamlıkların ‘musluk suyu içilebilir’ duyurusuna kadar içme ve diş fırçalama için ambalajlı sular tercih edilmeli, şebeke suyu temizlik vs. için kullanılmalıdır" dedi.
18.50 Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan binalarla ilgili soruşturmalar devam ediyor. Bu kapsamda Adıyaman’da yıkılan Bozdoğan Oteli ile ilgili bir kişi daha İstanbul’da gözaltına alındı.
18.30 Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, "Evim Yuvan Olsun" kampanyası çerçevesinde Baykar çalışanları için yeni yapılan 22 adet eşyalı daireyi, bir sene boyunca depremzedelere açtıklarını sosyal hesabından duyurdu.
18.05 Bulgaristan, Malta, Arnavutluk liderleri ve Eski Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Üyesi Bakir İzetbegoviç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti.
15.59 İçişleri ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlıklarının, deprem bölgelerinde 'yıkık', 'acil yıktırılacak' ve 'ağır hasarlı' yapılara, afetzedelerin eşyalarını tahliye etmek maksadıyla girilmesi veya girilmemesi kurallarını içeren genelge, AFAD Başkanlığı'nca yayımlandı.
Genelgede, 'yıkık', 'acil yıktırılacak' binalara kesinlikle girilmesine müsaade edilmeyeceği belirtilirken, kontrollü tahliye yapılacak binalara da nasıl girileceği ve nelerin alınabileceği anlatıldı. Ayrıca tahliyelerin valilikler ve kaymakamlıklar koordinasyonunda, kolluk kuvvetleri gözetimde yapılacağının altı çizildi.
Buna göre; afet gören alanlarda 'yıkık' ve 'acil yıktırılacak yapı' niteliğinde olduğu belirlenen yapılara kısa süreliğine de olsa girilmesi ve eşya alınması yasaklandı. Ağır hasarlı tüm yapılara giriş izni ve eşya alımı konusu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca görevlendirilen uzmanların raporu doğrultusunda değerlendirilecek. Binasının hasar derecesi ağır hasarlı olarak belirlenmiş olan ve 30 günlük itiraz süresi içerisinde bina hasar durumuna itiraz etmeyecek vatandaşların eşyalarını alabilmeleri, yapıları ile ilgili uzmanlarca oluşturulacak tahliye raporuna uygun şekilde planlanacak. Planlamalar iletişim çadırlarında vatandaşlarla paylaşılacak. Uzman raporunda 'girilemez' şeklinde belirtilmesi durumunda can güvenliğini teminen yapıya girişe izin verilmeyecek.
SABİT EŞYALAR ALINAMAYACAK
Yapıya kontrollü 30 dakika girilebilir raporu verilmesi durumunda, 30 dakika kadar süre içerisinde yalnızca değerli eşya (pasaport, kıymetli evrak) alımına müsaade edilecek. Yapıya kontrollü 2 saat girilebilir raporu verilmesi durumunda, 2 saat içerisinde en fazla 4 kişi binaya girmek suretiyle eşyalarını alabilecek. Yapıya sabitlenmiş ve sökümü esnasında titreşim yaratacak her türlü faaliyet yasaklandı. Mutfak dolabı, kalorifer peteği, PVC kapı, pencere, her türlü yapıya monte aksamlar, elektrik ve aydınlatma tesisatı gibi eşyaların sökülmesi ve alınması yasaklandı.
KOLLUK GÖZETİMİNDE GERÇEKLEŞTİRİLECEK
Tahliye çalışmalarının genel koordinasyonu, valilikler veya kaymakamlıklar tarafından sağlanacak. Tahliye, kolluk kuvvetleri gözetiminde gerçekleştirilecek, belirtilen tüm kurallara uyulması zorunlu olacak. Tahliye sırasında artçı sartıntı gibi olası mücbir sebeplerle tahliyenin durdurulması zorunluluğu oluşması halinde tahliye derhal sonlandırılacak ve bu durum tutanak altına alınacak. İçeri girilmesine müsaade edilmeyen veya içerisinden eşya tahliyesi yapılamayan vatandaşlarımız için ayrıca eşya yardımı yapılacak.
15.40 AFAD: Depremlerde can kaybı sayısı 40 bin 689’a yükseldi
12.10 AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar: Dün 5.1 büyüklüğünde artçı sarsıntı meydana geldi. Vatandaşlarımızı tedirgin ediyor. Özellikle bu büyüklükteki depremler sonrasında artçı sarsıntılar devam edecek. Bir bölümünde büyüklük 5 ve üzerine çıkabilir.
01.22 Depremlerin ardından bölgeden tahliye uçuşları düzenleyen Türk Hava Yolları(THY), bu tahliye uçuşlarının 1 Mart'ta kadar ücretsiz olarak devam edeceğini açıkladı.
00.22 G7 ülkeleri dışişleri bakanları Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından hayatını kaybedenler için Türkiye'ye taziyelerini sundu.
23.53 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı: Deprem bölgesi riskli değilmiş, başlıklı haber yalan ve mesnetsizdir.