İş yeri kapanan işçinin hakları nelerdir?
Birçok çalışan iş yerinin kapanması durumunda haklarının neler olduğunu merak ediyor. Kapanan iş yerinden çıkarılan işçiler kıdemden doğan haklarını alabilirler mi?
İş yerinin kapanması, İşverenin kendi isteği ile iş yerini kapatması ve iflas sonucunda iş yerinin kapanması şeklinde farklı nedenlerle gerçekleşebiliyor. Kapanan iş yeri ile birlikte işini kaybeden işçiler kıdem tazminatlarını alabiliyorlar mı?
İşveren iş yerini kendi isteği ile kapatmışsa işçiler kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, prim, ikramiye, fazla çalışma ücreti, izin ücreti gibi mevzuattan doğan haklarının tamamını işverenden talep edebiliyorlar. Bunun yanı sıra iş yerinin kapanması ile aynı zamanda işten toplu çıkarma söz konusu olduğu için işverenin en az 30 gün önceden bildirmesi gerekiyor.
İşverenin iflasını açıklaması durumunda da işçiler kıdem tazminatı alabiliyorlar. Ancak ihbar tazminatı alamıyorlar.
SİGORTASIZ ÇALIŞAN İŞÇİLERİN DURUMU
Herhangi bir iş yerinde sigortasız çalışmak yasal değil. Bu yasayı ihlal eden işverenler ciddi yaptırımlarla karşılaşıyorlar. Sigortasız işçi çalıştırılan bir iş yerinin kapanması durumunda burada sigortasız olarak çalıştırılan işçiler de yasal haklarını arayabilirler. İşveren çalışanın hak ettiği kıdem tazminatını ödemezse, çalışan dava açarak o iş yerinde çalıştığını kanıtlayabilir. Böylece hak ettiği kıdem tazminatını alabilir.