İlk müşteri Katarlılar
Emlak Konut GYO, Expo Turkey by Qatar’da Körfez bölgesinden yatırımcılara Türkiye’deki mega projeleri, teşvikleri ve yatırım fırsatlarını tanıttı. Fuar kapsamında Katarlı şirketlerle Kanal İstanbul çevresindeki arsalara yönelik iş birlikleri de gündeme alındı
Türkiye ve Katar arasındaki iş ortaklığına daha yüksek hacim kazandırma amacıyla 17-19 Ocak 2018 tarih aralığında Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen Expo Turkey By Qatar Fuarı’na katılan Emlak Konut GYO, Körfez ve Ortadoğu bölgesinden birçok yatırımcıya Türkiye’deki yatırım imkanlarını anlattı. Son yıllarda Katar ile Türkiye arasındaki ilişkilerin ekonomik anlamda çok geliştiğini kaydeden Emlak Konut GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Yetim, “Katar kişi başına düşen milli gelir açısından dünyanın refah düzeyi en yüksek ülkesi olma niteliğinde. Bunun yanı sıra Türkiye, Katar’ın en çok yatırım yaptığı dördüncü ülke konumunda bulunuyor ve bu yakın ilişki her geçen gün daha da güçlenerek artıyor. Türkiye’nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı olarak biz de burada bu ilişkileriW farklı boyutlara taşıyacak temaslarda bulunuyor ülkemizdeki gayrimenkul yatırım imkanlarını anlatıyoruz” diye konuştu.
4.6 milyon metrekare
Bu çerçevede Emlak Konut olarak yaklaşık 10 milyarlık yatırım projesi ile Katar’da bulunduklarını kaydeden Yetim, özellikle Kanal İstanbul projesinin büyük heyecan oluşturduğunu ifade etti. Yetim, şunları söyledi: “Katar’ın Emlak Konut ölçeğindeki şirketi ile görüşmeler yaptık. Projelerimizle yakından ilgililer. Türkiye’ye davet ettik. Bir çalışma grubu oluşturup birlikte neler yapabileceğimize bakmak istiyoruz. Kanal İstanbul civarındaki arsalarımızla ilgili bilgi paylaşımında bulunduk. Kanal İstanbul güzergahında olan Arnavutköy-Dursunköy’de 3.6 milyon metrekare, Küçükçekmece’deki Bizim Mahalle projemizin ihale edilmemiş 450 bin metrekarelik bölümü ile Başakşehir-Hoşdere’deki 340 bin metrekarelik alan ve son olarak Başakşehir-İkitelli-Ayazma-Kayabaşı bölgesindeki 240 bin metrekarelik arsalarımız yer alıyor. 4.6 milyon metrekareye tekabül eden arsalar üzerinde neler yapabileceğimizi görüşeceğiz. Emlak Konut kendi arsaları üzerinde hasılat paylaşımı modeli ile çalışıyor. Nasıl projeler geliştirebiliriz değerlendirmede bulunacağız.”
Teşvikleri anlattı
ERTAN Yetim, Kanal İstanbul, Avrasya Tüneli, Marmaray, Çanakkale Köprüsü, 3. Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Osman Gazi Köprüsü gibi mega projelerin ardı ardına hayat bulduğu Türkiye’nin geleceğe emin adımlarla koşarken gayrimenkul projelerine yabancı yatırımcıların yakın ilgisinin artarak devam ettiğini anlattı. Yetim, şöyle devam etti: “Diğer yandan ülke ekonomimizin performansı yabancı yatırımcılar tarafından hayranlıkla takip ediliyor. Özellikle 2017’nin üçüncü çeyreğindeki yüzde 11.1’lik büyüme oranı Türkiye’ye duyulan güveni daha da arttırmış durumda. Fuar süresince Körfez ve Ortadoğu ülkeleri yatırımcılarıyla yaptığımız görüşmelerde bu olumlu havayı müşahede ettik ve mütekabiliyet gerekmeksizin yabancı yatırımcıların gayrimenkul yatırımı yapmasının önünü açan yasalarımızı, devlet teşvikleriyle hazırlanan KDV indirimlerimizi ve yabancı yatırımcıya vatandaşlık yolunun açılması gibi hayata geçen devlet destekli düzenlemeleri de anlatma fırsatı bulduk.”
10 milyar dolara çıkacak
Mütekabiliyet gerekmeksizin yabancı yatırımcının gayrimenkul yatırımı yapmasının önünü açan yasanın 2013’te hayata geçmesinin ardından Türkiye’de yabancı yatırımcılar için birçok düzenlemenin de ardı ardına hayata geçtiğini söyleyen Ertan Yetim, “2017’de 1 milyon dolarlık mülk satın alanlara oturma izni tanıyan düzenleme yapıldı. Bu kolaylığın yanı sıra büyük vergi avantajları da sunuluyor. Gayrimenkul fiyatlarında yüzde 18’e kadar önemli bir yeri teşkil eden KDV ile ilgili yapılan düzenleme kapsamında yabancı ülke vatandaşları satın aldıkları ilk gayrimenkulde KDV’den muaflar. 4-5 milyar dolar seviyesinde olan yabancı yatırımcı payı bu tür düzenlemelerle yakın vadede 10 milyar dolar seviyelerine ulaşacak” diye konuştu.