Gazete Vatan Logo

Türkmen Cephesi'nden Irak Hükümeti'ne çok ağır suçlama

Kerkük'ün güneyinde Peşmerge güçleriyle Halk Topluluklarının başlattığı operasyonda, Türkmen köyü Beşir'i IŞİD'den kurtarılamadı. İki gündür yaşanan çatışmalarda, 12 güvenlik görevlisi öldü, 105 kişi de yaralandı. ITC Başkanı Salihi: "Merkezi hükümet, bizi yalnız bıraktı."

Irak'ın Kerkük kentinin güneyindeki yerleşim birimlerinin IŞİD'in elinden kurtarılması amacıyla Peşmerge güçleri, Halk Toplulukları ve Türkmen gönüllüler tarafından başlatılan operasyon ikinci gününe girdi. IŞİD'in kontrolünde bulunan Türkmen köyü Beşir'i henüz kurtarılamadı.

Bölgedeki AA muhabirinin güvenlik kaynaklarından aldığı bilgilere göre, Şii milislerden oluşan Halk Toplulukları, Beşir köyüne 2 kilometre kadar yaklaştı. Ancak su depolarıyla yüksek binalara yerleşen keskin nişancı IŞİD militanlarının açtıkları ateş, döşenen mayınlar ve kurulan bombalı tuzaklar sebebiyle, Beşir'inin alınması güçleşiyor.

12 ölü 105 yaralı

Bugünkü çatışmalarda güvenlik güçlerine destek veren Türkmen gönüllülerden 2 kişinin yaşamını yitirdiği, 8 kişinin de yaralandığı belirtildi. Kerkük Genel Hastanesi ve Adli Tıp yetkililerinin verdiği bilgilere göre iki gündür süren çatışmalarda Türkmen gönüllülerin yanı sıra, 3'ü Peşmerge, 7'si Şii milis olmak üzere 10 kişi öldü 97 kişi de yaralandı. Hastanelerde tedavi altına alınan yaralılardan, 42'sinin durumu ağır.

"Merkezi hükümet, bizi yalnız bıraktı"

Haberin Devamı

Çatışmalarda yer alan Irak Türkmen Cephesi (ITC) Genel Başkanı Erşed Salihi, Beşir'inin kurtarılmamasına tepki gösterdi.

Merkezi hükümeti, kendilerini yalnız bırakmakla eleştiren Salihi şunları söyledi:

"İki günden beri Beşir köyünün kurtarılması için büyük bir operasyon başlatılmış durumda. Ancak merkezi hükümetin hiçbir varlığını görmedik. Hükümet, Beşir operasyonuna katılan herkesi yalnız bıraktı. Savaş uçaklarına en çok bugün ihtiyacımız var. Fakat iki gündür hiçbir uçağın havadan bombardıman yaptığına tanık olmadık. Halk Topluluklarının elinde ağır silah yok. Peşmerge güçlerinde imkanları kısıtlıdır".

Peşmerge Güçleri Kerkük Operasyonlar Komutanı Vasta Resul da son 24 saat içinde önemli mesafeler kat ettiklerini savundu. Resul, "Peşmerge, Halk Toplulukları ile Polis güçleri olarak Mektep Halit, Tazehurmatu, Beşir ve Reşat gibi yerleşim birimlerinin kurtarılması için başlattığımız operasyon başarılı oldu. Çatışmalar sürüyor. Havice ve Beşir'in IŞİD'den temizlenmesi çok yakındır" diye konuştu.

Güvenlik güçlerinin Kerkük'ün güneyinde yürüttüğü operasyonda, 11 köyün IŞİD'den geri alındığı açıklanmıştı.

Haberin Devamı