Gazete Vatan Logo

Hizbullah 'savaş ilanı' dedi, İsrail Lübnan'ı vurdu! En büyük bombardıman dalgası...

Hizbullah'ın lideri Hasan Nasrallah dün Lübnan'daki patlamalarla ilgili İsrail'i suçladı ve "Tüm kırmızı çizgiler aşıldı" dedi. 'Bu bir savaş ilanıdır' diyen Nasrallah intikam sözü verirken İsrail bu konuşmadan saatler sonra Lübnan'ı bombaladı. ABD medyası dün geceki saldırının şimdiye kadarki en büyük bombardıman dalgalarından biri olduğunu yazdı. İsrail ordusu, ülkenin kuzeyinde yer alan Yukarı Celile'deki sınıra yakın İsrail yerleşim yerlerinde yeni güvenlik talimatları açıkladı, bölgedeki sakinlere geceyi sığınakların yakınlarında geçirmeleri talimatını verdi. Öte yandan, ABD, İngiltere ve Fransa her iki tarafa da itidal çağrısında bulundu.

Hizbullah 'savaş ilanı' dedi, İsrail Lübnan'ı vurdu! En büyük bombardıman dalgası...

İsrail, Hizbullah lideri Nasrallah'ın intikam yemininden saatler sonra Lübnan'ı bombaladı. ABD'li New York Times gazetesine göre bu bu yılki en yoğun bombardıman dalgalarından biriydi ancak tam teşekküllü bir savaşa doğru büyük bir adım gibi görünmüyordu (Saldırılar büyük nüfus merkezlerine ve Lübnan'ın kalbine ulaşmamış gibi görünüyordu). İsrailli yetkililerin savaşın kuzey sınırına kaydığı yönündeki açıklamalara atıfta bulunan NYT, İsrail Ordusu'nun da kuzey sınırında gerçekleşen bu çatışmalar için daha fazla kaynak ve personel ayırdığını yazdı.

Washington Post gazetesi ise Washington'ın kriz üzerindeki kontrolünün her zamankinden daha zayıf olduğunu yazdı ve İsrail saldırılarının ateşkes çabalarını zora soktuğunu yazdı.

AÇIKLAMALAR PEŞ PEŞE GELDİ 

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, İsrail ile Hamas arasında ateşkes anlaşmasının bölgedeki "ateşin düşmesine" yardımcı olacağına inandıklarını söyledi ve Ortadoğu'da diplomatik çözümün ulaşılabilir olduğunu belirtti.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, İsrail ile Hizbullah arasında bir haftadır devam eden ve her iki tarafı da savaşın eşiğine getiren gerginliğin ardından 'derhal ateşkes' çağrısında bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı, Perşembe günü X'te yayınlanan bir video mesajında, "tırmanışın kimsenin çıkarına olmadığını" söyleyerek itidal çağrısında bulundu."Diplomatik bir yol var" diyen Emmanuel Macron, "Lübnan'ın bütünlüğü, güvenliği ve egemenliğinin korunması gerekiyor" dedi.

Haberin Devamı

TAYVAN'DA ÇAĞRI CİHAZI GÖZALTISI

Tayvan'da, Hizbullah'a yönelik çağrı cihazı saldırılarının ardından çağrı cihazı şirketi Gold Apollo'nun başkanı Hsu Ching-kuang ve kurucusu gözaltına alındı.

Savcılar tarafından sorgulanan Hsu Ching-kuang, saldırıda kullanılan çağrı cihazlarını şirketinin üretmediğini ve markasını kullanma lisansına sahip Budapeşte merkezli bir şirket olan BAC Consulting KFT tarafından yapıldığını söyledi.

Gold Apollo'nun dört ofisi de polis tarafından aranırken yapılan sorgunun ardından gözaltına alınan başkan ve kurucu serbest bırakıldı.

Tayvan savcılığı, “Ülkemiz bu davayı çok ciddiye alıyor” açıklaması yaptı.

Tayvan Ekonomi Bakanı, çağrı cihazlarında kullanılan parçaların Tayvan'da üretilmediğini “kesin olarak” söyleyebileceğini belirtti.

Haberin Devamı

OPERASYON 15 YILDIR PLANLANIYORDU

ABD'li bir istihbarat yetkilisi ABC News'e İsrail'in Hizbullah cihazlarını patlatma operasyonunu en az 15 yıldır planladığını doğruladı. Kaynağa göre böyle bir operasyon, ajanların kendilerini tedarik zincirine dahil edebilmeleri ve paravan şirketlerin kurulması için kurnaz ve uzunca bir süreç gerektiriyor.

Yetkili, operasyona dahil olanlardan bazılarının İsrail istihbaratına hizmet ettiklerinin farkında olmayacağını belirtirken, CIA'in sivillere yönelik yüksek risk nedeniyle bu tür bir saldırılardan kaçındığını vurguladı.