Whatsapp anne-babaları
.
Bir çok okulda anne babalar sınıftaki diğer velilerle ortak Whatsapp grupları oluşturarak aralarında iletişim kuruyorlar. Ancak pek çok konuda olduğu gibi bu konuda da ipin ucu kaçabiliyor.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kültür de değişmeye başladı. İletişim tarzımız, davranış biçimlerimiz, duygularımız, çalışma şeklimiz vb. hepsi etkilendi. Doğaldır ki, bu değişimler bir yanıyla olumlu diğer yanıyla olumsuz bir çok farklılık getirdi hayatımıza. Etkilenenlerden biri de okul-aile ilişkileri. Bir çok okulda anne-babalar, sınıftaki diğer anne-babalarla ortak Whatsapp grupları oluşturarak aralarında iletişim kuruyorlar. Günlük bilgi paylaşımında bulunuyorlar. Bu güzel bir şey. Ancak bir çok konuda olduğu gibi bu konuda da zaman zaman ipin ucu kaçabiliyor. İletişimi kolaylaştırsın derken, bir çok soruna da yol açabiliyor.
Kişiselleşmiş paylaşımlar
Bu tür paylaşım ortamlarında kimi veliler tamamen kendi kişisel sorunlarını paylaşabiliyor. Öyle ki, kendi çocuğunun o gün ne yaptığını, ne yaşadığını ayrıntılarıyla paylaşıp diğer velilerin de buna ilgi göstermesini bekliyorlar. Kendisinin ve çocuğunun daha çok kişisel yaşantıları olarak değerlendirilebilecek süreçlerini paylaşmak diğer velilerin bir çoğu için pek de heyecan verici bir şey değildir. Herşeyi ve herkesi kendi ekseni etrafında döndürme çabası olarak da görülebilecek bu tür abartılı yaklaşımların sempatik olduğunu söylemek zor.
Yanlış anlama ve algılamalar
Whatsapp gruplarındaki en önemli risklerden biri yanlış anlama ve algılamalardır. Bir velinin çocuğu ya da okulla ilgili herhangi bir kişisel görüş, değerlendirme ve yorumu diğer velilerin bir kısmı tarafından yanlış anlaşılabilmektedir. Yüz yüze olmayan iletişimlerde bir çok yanlış anlamanın olması sürpriz bir şey değildir. Sonuçta, whatsapp üzerinden sürdürülen ilişkilerde genel olarak beden dilinden gelen mesajlar ve bilgiler olmadığı için iletişim yarım yamalak olur. Bunun kaçınılmaz sonucu genellikle iletişim kazalarıdır. Özellikle aşırı kaygılı ve takıntılı velilerin abartılı hassasiyetleri, bu tür platformlarda daha da coşkulu hale gelip abartılabilmektedir. Buna bir de benzer yapıda birkaç velinin kaygıları eklenince abartmanın ve yanlış anlamanın sonu gelmemektedir.
Açık arama ve velileri organize etme çabaları
Veliler arasında az da olsa, okulun, öğretmenlerin ya da diğer velilerin açıklarını arama çabası içinde olanlar da çıkabilmektedir. Öyle ki, kendine göre bulduğu ve uygun görmediği bir durumun fotoğrafını çekerek tüm velilere göndermek ve buradan da bir yargıya varmak hiç de uygun gibi bir davranış değildir. Bir konuda kendine göre haklılık çıkarıp diğer velileri de organize ederek okul üzerinde bir baskı unsuru oluşturmaya çalışmak çok da iyi niyetli bir çaba olarak değerlendirilemez. Kişisel taleplerini ve sorunlarını, sınıftaki tüm velilerle paylaşarak iletişim süreçlerini zorlaştırmak yerine, öncelikle okulla paylaşmak çok daha uygun bir yaklaşımdır. Sonuçta, bilerek ya da bilmeyerek sergilenen bu tür açık arama davranışları çoğu zaman okulla aileler arasındaki ilişkileri zora sokabilmektedir.
Veliler arasındaki gruplaşmalar
Telefon ortamlarında yapılan kimi paylaşımların yarattığı rahatsızlıklar veliler arasında gruplaşmalara da yol açabilmektedir. Sonuçta, iletişim olmaktan çıkıp bir anlamda çekişmeye yol açabilen paylaşımlar nedeniyle, kimi zaman örtük kimi zaman da açık çatışmalar yaşanabilmektedir. Bu çatışmaların sonucunda kimi zaman veliler ya whatsapp gruplarından çıkıyor ya da başka bir grup kuruyorlar. Gerçek kişiliklerimiz ve çatışmalarımız, sanal dünyanın ara sokaklarında da aynen devam ediyor görünmektedir.
Okul-aile ilişkileri nasıl daha sağlıklı hale getirilebilir?
Açıktır ki, whatsapp gibi iletişim platformları giderek daha da gelişecek ve günlük hayatımızın vazgeçilmezleri olmaya devam edecek. Bu tür ortamları kullanırken temel ilişki ve iletişim değerlerini yok saymamak gerekir. Whatsapp gibi iletişim araçlarını da amacına uygun kullanarak işleri kolaylaştırmak daha anlamlıdır. Buna bağlı olarak, bu tür platformlarda, kısa ve öz paylaşımlar, okulun etkinlikleri, özel günler ve görevlendirmeler hakkında bilgi alış verişi yapmak son derece yararlıdır. Bir sorun yaşandığında da, ilk yapılması gereken öncelikle okulla görüşme yaparak sorunun çözümünü kolaylaştırmaktır.